Aparatele electrocasnice sunt folosite in medie in proportie de doar 15-20%, in rest ele fiind in stand-by. Potrivit unor studii, in modul stand-by, aparatele electrice si electrocasnice consuma cam jumatate din energia pe care o consuma cand sunt pornite.

Valoarea medie facturii la electricitate a unei locuinte este in jur de 80 lei pe luna. Astfel, o eficientizare a consumului poate sa lase in bugetul unei locuinte pana la 16 lei pe luna sau 192 lei/an. Sau, invers, se pierd 16 lei in fiecare luna doar lasand aparatele electrice in priza.

Sectorul energiei electrice este unul dintre cei mai mari generatori de emisii poluante, alaturi de domeniile transporturilor si constructiilor. Energia electrica folosita in toata lumea cotribuie cu 40% la emisiile de gaze cu efect de sera, responsabile de incalzirea globala.

Motiv pentru care Uniunea Europeana incearca sa scada, pana in 2020, consumul de electricitate cu 20%. Atingerea acestei tinte este inclusiv la indemana cetatenilor, care isi pot eficientiza consumul si diminua, astfel, valoarea facturilor.

Totodata, exista si solutii de gestionare a consumului de electricitate din locuinta („smart home”), la preturi de la cateva sute pana la cateva mii de euro. Astfel de solutii incep sa fie oferite de tot mai multe companii, inclusiv romanesti.

Ce puteti face pentru a consuma mai putina energie si asta fara a va afecta confortul? In primul rand, alegeti aparate electrocasnice cu eficienta energetica ridicata (A+++).

Citeste si:

Dupa ce ati cumparat astfel de obiecte, nu le lasati tot timpul in priza. In cazul centralelor electrice de apartament, incalziti separat fiecare camera. Desi multa lume vede aparatul de aer conditionat ca pe un sine qua non al vietii civilizate, este preferabila – daca se tine cont de ideea de la care am pornit, anume eficentizarea consumului de energie -, folosirea unui ventilator.

Efectul asupra temperaturii din incapere e acelasi, insa valoarea facturii va fi mai mica, avand in vedere ca aparatele de aer condionat sunt printre cei mai mari consumatori de curent electric din locuinta.

Alte cateva sfaturi vizeaza folosirea masinii de spalat noaptea , cand pretul energiei e mai mic si spalatul hainelor la temperaturi joase, scoaterea din priza a frigiderului cand lipsiti mult de acasa sau folosirea de becuri cu LED.

Iluminatul reprezinta aproximativ 20% din factura la energie electrica a unei locuinte. Desi mai scumpe decat cele ecologice, becurile cu LED se amortizeaza in cateva luni, insa au o durata de viata mai mare fata de becurile obisnuite.

De ce sunt importante aceste reduceri de costuri? In primul rand, pentru ca este lipsit de sens sa platesti pe ceva ce nu folosesti. Apoi, pentru ca astfel se polueaza mai putin, iar asta ar trebui sa se preocupe pe toti, pentru ca toti respiram acelasi aer. Si, nu in ultimul rand, pentru ca, asa cum reiese din datele Institutului National de Statistica, aproape o treime dintre gospodariile din Romania au venituri insuficiete pentru acoperirea costurilor lunare.