5 Octombrie 2006

Siveco, Saint Gobain si BCR au dominat gala premiilor Camerei de Comert a Romaniei



Compania Siveco a castigat diploma pentru excelenta in afaceri pentru investitii in Europa de Sud-Est, oferita de Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) si premiul pentru investitii inovative din partea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR).

Siveco si-a adjudecat diploma de excelenta in afaceri pentru investitii in Europa de Sud-Est, oferita de reprezentanta din Romania a Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), datorita volumului mare de exporturi.

Printre actionarii Siveco se numara Intel Capital, Polish Enterprise Fund V (fond de investitii administrat de Enterprise Investors), Siveco Netherlands B.V.Premiul pentru o investitie de tip "greenfield" in Romania, oferit de OECD, a fost obtinut de "Saint Gobain", pentru fabrica de sticla plata deschisa in Calarasi. Valoarea investitiei este de 100-110 milioane de euro si fabrica va intra in functiune la sfarsitul anului curent, conform informatiilor oferite de reprezentantii companiei.

Acestia au declarat ca productia este destinata intregii piete a regiunii din Europa de Sud-Est, jumatate din productie urmand a se adresa Romaniei, anunta NewsIn. Aceasta investitie a atras in zona o investitie de cinci milioane de euro, din partea companiei Air Liquide, specializata in domeniul gazelor naturale, care va infiinta o fabrica in Calarasi.Trofeul de excelenta pentru privatizarea anului, oferit de OECD, a fost obtinut de BCR, liderul pietei bancare din Romania.

Premiul pentru investitii greenfield, oferit de CCIR, a fost castigat de Plus Discount Romania, compania care detine lantul de magazine cu acelasi nume.Plus are in Romania 26 de magazine, urmand sa deschida an urmatorii patru ani alte 150 de unitati, in toate orasele cu peste 30.000 de locuitori.Premiul pentru investitii in industrie, oferit de CCIR, a fost obtinut de Electrica Oltenia, parte a grupului ceh CEZ.

Compania romanesca de distributie a energiei electrice a fost cumparata de CEZ in urma cu un an si are 2.970 de angajati.Compania a obtinut in 2005 un profit net in valoare de 69,422 milioane lei noi (19,16 milioane euro), la o cifra de afaceri de 1,2 miliarde lei noi (331,18 milioane euro).

Premiul pentru investitii de dezvoltare facute de o companie straina, oferit de CCIR, a fost adjudecat de Orange, liderul pietei de telecomunicatii mobile din Romania, cu 7,2 milioane de clienti la sfarsitul primei jumatati a anului 2006. La sfarsitul anului 2005, veniturile companiei au ajuns la 870 de milioane de euro, in crestere cu 39% fata de anul precedent.

Premiul pentru investitii straine facute de o companie cu capital de stat, oferit de CCIR, a fost luat de Hidroelectica, societate care are in administrare 335 de centrale hidroelectrice si statii de pompare. Hidroelectrica, furnizoare a circa 34% din productia totala de energie a tarii, a investit 1,1 milioane de lei noi pentru investitii, bani proveniti din surse proprii, bugetul de stat si credite bancare externe.

Premiul pentru investitii in fuziuni si achizitii, oferit de CCIR, a fost obtinut de Vodafone Romania, care a cumparat la 1 iunie 2005 Connex. La sfarsitul lunii iunie compania de telecomunicatii mobile avea peste 6,7 milioane de clienti.

Premiul pentru investitia care a generat locuri de munca, oferit de CCIR, a fost adjudecat de Kaufland, care a intrat pe piata hypermarketurilor din Romania in anul 2005. Grupul german a deschis pana acum 12 unitati si un centru logistic la Ploiesti. Kaufland are in Romania 3.000 de angajati, iar politica de resurse umane se axeaza pe angajarea de tineri absolventi si pe someri, conform reprezentantilor firmei germane.



Citeste si