Pierderi de 500 milioane euro

Producatorii de energie eoliana au inregistrat in 2014 pierderi de 500 milioane euro, care se vor regasi si in bilanturile pentru 2015 si 2016, sustin companiile din domeniu, grupate in cadrul Organizatiei Patronale a Producatorilor de Energie din Surse Regenarabile din Romania (PATRES), conform News.ro

Patronatul avertizeaza ca, in cazul in care propunerea ANRE se va aplica, sectorul va fi afectat de falimente, iar statul roman s-ar putea confrunta cu procese.

"Recenta propunere a ANRE de instituire a unei cote de 8,3% in anul 2017 va reprezenta lovitura de gratie data producatorilor de energie din surse regenerabile, care se vad azi pusi in fata unui faliment sigur, care va genera actiuni in instanta impotriva statului roman pentru recuperarea prejudiciilor", afirma organizatia patronala.

Investitorii din domeniu, care au beneficiat in trecut de pachete generoase de stimulare, sustin ca au investit pana acum peste 7 miliarde euro in baza unor legi de sprijin care a creat anumite asteptari de recuperare a investitiilor, dar care acum nu sunt respectate.

”In situatia in care nu se intervine si nu se recalculeaza cota obligatorie de energie regenerabila sustinuta in sensul cresterii semnificative a acesteia fata de anul 2016 (12,15%), pentru asigurarea venitului minim necesar operarii parcurilor si rambursarii finantarii obtinute pentru realizarea investitiilor, singurul rezultat va fi distrugerea totala a industriei de energie regenrabila cu riscul real al ratarii tintelor pentru anul 2020”, se arata in comunicatul PATRES, care solicita o intalnire cu Dacian Ciolos.

Producatorii nu sunt de acord nici cu propunerea alternativa a ANRE, de a fixa o cota obligatorie de 12,3%,pentru 2017, sustinand ca acest nivel ar reprezenta o continuare de facto a amanarii a unei parti a veniturilor obtinute din vanzarea de certificate verzi.

Citeste si:

Potrivit legii, cota de energie verde ar trebui sa se ridice la 18% in 2017. Insa incepand din 2013, Guvernul a schimbat legislatia in domeniu, la solicitarea celorlati producatori de energie si a mariolor consumatori, care se plangeau ca inregistreaza pierderi din cauza subventiilor prea mari pentru energie verde.

Schema de subventionare din romania presupune subventionarea producatorilor de energie verde, in principal eoliana si fotovoltaica, prin intermediul unor certificate verzi, pe care le platesc consumatorii casnici si industriali, in facturi.

Incepand din 1 iulie 2013, guvernul a amanat pana in perioada 2017-2020, acordarea unui numar de certificate verzi pentru energia verde.
In urma modificarii legislatiei in 2013, producatorii afirma ca in acest moment exista in piata un excedent de 6,5 milioane de certificate verzi care nu au cumparator.

Sursa foto: imacoconut