14 Iulie 2016

Amgen: Terapiile revolutionare nu sunt compensate in Romania. Autoritatile trateaza pacientii altfel decat tarile din regiune



Pacientii romani nu sunt diferiti de cei din Bulgaria sau din Ungaria, doar ca autoritatile ii trateaza altfel, spune Gábor Sztaniszláv, country director-ul Amgen Romania, referindu-se la faptul ca terapiile si medicamentele de ultima generatie nu sunt compensate in tara noastra.

Intr-un interviu acordat wall-street.ro, oficialul companiei producatoare de medicamente biologice spune ca se confrunta in tara noastra cu intarzieri uriase in compensarea medicamentelor oferite, de la lansare, pana ajung sa intre pe piata si sa fie incluse pe lista de compensari.

„Tratamentele Amgen de care cetatenii tuturor celorlalte tari membre ale UE beneficiaza de ani de zile, nu sunt disponibile pentru pacientii romani. Prin urmare, pe plan local, comercializam medicamente pe care le-am lansat pe piata inainte de 2008. De-a lungul ultimilor ani, am lansat 7 medicamente inovatoare in Europa, dar niciunul nu este compensat inca in Romania”, a declarat Sztaniszláv.

Produsele Amgen au fost disponibile in Romania incepand cu anul 2004, iar reprezentanta companiei a fost deschisa in 2009. In prezent, are 90 de angajati, dintre care 40 in reprezentanta noastra locala, in departamente precum corporate affairs, marketing, medical sau regulatory si 50 in cadrul diviziei Information Security Operation Centre.

Relocare din California in Romania. Sectorul IT, cu potential

In 2013, Amgen a relocat din Thousand Oaks (California, Statele Unite) in Romania o un procent important din divizia responsabila cu monitorizarea, diagnosticarea si apararea impotriva atacurilor cibernetice, Information Security Operation Center. Compania a investit aproximativ 6 milioane de dolari pentru crearea si dezvoltarea acestui centru si are in plan extinderea acestuia.

„In spatele deciziei noastre de a reloca aceasta divizie in Romania, se afla doua motive. In primul rand, romanii sunt bine-cunoscuti pentru performantele lor in acest domeniu. In al doilea rand, sectorul IT este un exemplu de buna practica pentru economia romaneasca, deoarece este un segment economic predictibil, aflat in plina dezvoltare, un motor de crestere al economiei romanesti. Conform datelor Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii, ponderea contributiei IT in economia romaneasca depaseste 6% din PIB. In prezent, avem 50 de persoane in aceasta divizie si intentionam sa ne extindem echipa in viitor”, a mai spus Gábor Sztaniszláv.

Desi in 2015, cifra de afaceri a crescut usor, pentru anul in curs estimarile companiei nu sunt optimiste, luand in considerare toate schimbarile in reglementarea preturilor si faptul ca taxa clawback ramane in continuare imprevizibila. „Chiar daca am reusi sa crestem vanzarile, o parte semnificativa din profitul nostru ar trebui sa-l dam inapoi, prin taxa clawback”.

Amgen produce medicamente biologice (realizate cu sau derivate din organisme vii), oncologia fiind una dintre pricipalele zone de interes si cea cu vanzarile cele mai mari, urmata de nefrologie. Compania mai vinde in Romania medicamente pe arii precum hematologie, cardiologie sau boli rare, preturile fiind stabilite de Ministerul Sanatatii la cel mai scazut nivel european. Terapiile Amgen se adreseaza pacientilor cu boli grave, care primesc medicamentele noastre la recomandarea medicului, dupa investigatii si analize complexe si, uneori, atunci cand alte tratamente nu au functionat.



Citeste si