O eventuala retragere a oamenilor de afaceri britanici din Romania, in contextul deciziei Marii Britanii de a parasi UE, ar insemna “evaporarea” a aproximativ 2,6 miliarde euro din economie, potrivit unui studiu al firmei de consultanta KeysFin, realizata pe baza datelor companiilor cu actiona majoritar din Marea Britanie. KeysFin se asteapta, insa, ca dincolo de decizia politica privind Brexitul, business-ul britanicilor sa continue in Romania. Companii britanice sunt prezente in aproape toate segmentele economiei romanesti, de la constructii si imobiliare la industria berii, domeniul farmaceutic, IT, tutun sau comert.

Afacerile celor 1.098 de firme cu actionariat majoritar britanic din Romania au crescut in ultimii ani, de la 10,7 miliarde de lei in 2010 la 11,89 miliarde lei in 2014. Singurul an in care trendul a fost descendent a fost punctul de maxim al crizei, din 2011, cand business-ul cu pedigree englez a atins 10,39 miliarde lei, potrivit datelor KeysFin.

"Britanicii fac cele mai mari afaceri in Romania in sectorul farmaceutic, de peste 2 miliarde lei, urmate de piata berii, cu 1,41 miliarde lei si fabricarea articolelor din fire metalice (lanturi si arcuri metalice) – 963 milioane lei. Productia de software, comertul si productia de imbracaminte aduna impreuna 1,8 miliarde lei, iar industria tutunului si cea a jocurilor de noroc pluseaza cu peste jumatate de miliarde de lei", potrivit analizei firmei de consultanta.

Domeniile de activitate ale firmelor cu actionariat majoritar britanic

  • sectorul imobiliar 237 firme;
  • consultanta pentru afaceri si management - 72 companii;
  • productia de software - 31 firme;
  • productia de imbracaminte - 21 companii;
  • productia de energie electrica – 11 companii;
  • comert – 10 companii.

Cei mai importanti investitori britanici in Romania (potrivit datelor de la Registrul Comertului si Ministerul Finantelor)

  1. SABMiller, care controleaza Ursus Breweries SA, companie care a realizat in 2014, in industria berii, o cifra de afaceri de 1,41 miliarde lei;
  2. Sews Romania SRL, cu 963,6 milioane de lei;
  3. Europharm Holding SA, cu 870, 9 milioane lei;
  4. Bricostore Romania SA cu 572,4 milioane lei;
  5. Glaxosmithkline SRL, cu 514,7 milioane lei;
  6. Europharm SA, 426,3 milioane lei;
  7. Faist Mekatronic SRL (292,6 milioane lei);
  8. Alison Hayes SRL (268,2 milioane lei);
  9. Ipsos Interactive Services SRL (221,3 milioane lei);
  10. Public Games SRL (185 milioane de lei).

Printre investitorii britanici importanti din Romania mai intalnim nume precum British American Tabacco, Paypoint Service SRL, Glaxosmithkline Consumer Healthcare SRL, Xerox Romania si Eurest Rom SRL, fiecare cu afaceri in 2014 intre 78 si 180 milioane de lei.

"78% dintre firme sunt active, astfel ca deruleaza afaceri, iar gradul de profitabilitate este unul peste medie. Cu alte cuvinte, britanicii chiar stiu sa investeasca, sa gaseasca oportunitatile si sa exploateze resursele de business din tara noastra”, potrivit analistilor KeysFin.

Brexitul, poveste cu doua taisuri

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar avea consecinte negative greu de estimat la nivel financiar, pentru ca multe dintre firmele cu capital majoritar britanic sunt implicate adanc in lantul economic din Romania, spun analistii de la KeysFin.

"La prima vedere, judecand teoretic, inchiderea acestor firme ar evapora din piata 2,6 miliarde de euro, insa trebuie luate in calcul efectele pe orizontala, pe lanturile de furnizori, clienti etc. Practica economica arata ca retragerea unei firme importante in piata duce, dincolo de la evaporarea ofertei, la blocaje financiare, pierderi de locuri de munca, venituri in scadere din taxe si impozite etc., astfel ca eventualele consecinte trebuie multiplicate cu un ordin de marime superior”, se arata in analiza KeysFin.

Expertii de la KeysFin cred insa ca, dincolo de decizia politica privind Brexitul, business-ul britanicilor va continua in Romania, o piata cu potential pentru capitalul din UK.Potrivit analistilor de la KeysFin, nu este exclus ca interesele economice ale britanicilor in UE, implicit in Romania, sa repuna problema Brexitului pe tapet, in sensul suspendarii sau chiar anularii acestuia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri