19 Iulie 2016

PATRES: Peste un miliard de lei, scos din circulatie de legislatia privind energia verde



Producatorii de energie din surse regenerabile au stocuri de certificate verzi de 1 miliard de lei lei. S-a ajuns in aceasta situatie din cauza deciziei Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) de a reduce cota de energie verde sustinuta prin schema certificatelor verzi, spune asociatia PATRES, care este vocea producatorilor de energie verde din Romania.

"Pana la acest moment, pe piata centralizata a certificatelor verzi s-au tranzactionat 7.582 de certificate, iar in acelasi timp stocul la zi (certificate disponibile neacoperite de cota) este de 7,9 milioane, reprezentand o valoare de peste 1 miliard de lei”, potrivit unui comunicat al PATRES.

Pentru 2016 au fost emise 6,2 milioane de certificate verzi, aferente productiei de energie din surse regenerabile. Totusi, producatorii se plang ca au ajuns la faliment. Iar 2017 nu se arata a fi mai bun fata de 2016, intrucat ANRE a propus o cota de 8,3%, comparativ cu 12,1% in prezent.

Asta inseamna ca o parte mai mica din energia verde produsa va beneficia de schema certificatelor verzi, ceea ce inseamna ca producatorii vor incasa mai putini bani. Totodata, aceste certificate verzi au o valabilitate de 12 luni, dupa care devin nule.

Companiile din organizatia PATRES spun ca trebuie sa plateasca impozite si pentru certificatele verzi pe care nu le pot vinde, ceea ce inseamna costuri de 160 milioane de lei.

”Sprijinul acordat de stat energiei regenerabile a devenit o fata morgana, deja putem spune ca certificatele verzi au devenit hartii fara valoare, desi paradoxal ele sunt impozitate la acordare”, se spune in comunicat.

Pierderi de 2 miliarde de lei si sechestru pe parcuri fotovoltaice

Potrivit PATRES, companiile care produc energie verde au inregistrat pierderi de 2 miliarde de lei in 2014, iar acestea se vor adanci in 2016 si 2017.

"Intre timp, azi, pentru doua parcuri solare membre ale PATRES a fost instituit sechestrul asigurator asupra centralelor pentru neplata datoriilor”, precizeaza organizatia citata.

Comunicatul mentioneaza ca in urmatoarele cateva luni, "cel mai probabil” aceste doua parcuri, in care au fost investite 30 milioane de euro, vor fi retrase din exploatare.

PATRES adauga faptul ca increderea companiilor in Romania este "deja la pamant”, iar falimentul energiei regenerabile a devenit o realitate.



Citeste si