Investitiile in energia eoliana sau fotovoltaica, in baza schemei de stat care a incurajat investitiile in acest sector, nu inregistreaza o evolutie prea buna. Companiile care au realizat astfel de investitii ii cer premierului Dacian Ciolos, intr-o scrisoare deschisa, sa intervina pentru salvarea sectorului, care risca falimentul daca o propunere recenta a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei ( ANRE) , de a fixa o cota de doar 8,3% de energie regenerabila pentru 2017 va fi aplicata.

Pierderi de 500 milioane euro

Producatorii de energie eoliana au inregistrat in 2014 pierderi de 500 milioane euro, care se vor regasi si in bilanturile pentru 2015 si 2016, sustin companiile din domeniu, grupate in cadrul Organizatiei Patronale a Producatorilor de Energie din Surse Regenarabile din Romania (PATRES), conform News.ro

Patronatul avertizeaza ca, in cazul in care propunerea ANRE se va aplica, sectorul va fi afectat de falimente, iar statul roman s-ar putea confrunta cu procese.

"Recenta propunere a ANRE de instituire a unei cote de 8,3% in anul 2017 va reprezenta lovitura de gratie data producatorilor de energie din surse regenerabile, care se vad azi pusi in fata unui faliment sigur, care va genera actiuni in instanta impotriva statului roman pentru recuperarea prejudiciilor", afirma organizatia patronala.

Investitorii din domeniu, care au beneficiat in trecut de pachete generoase de stimulare, sustin ca au investit pana acum peste 7 miliarde euro in baza unor legi de sprijin care a creat anumite asteptari de recuperare a investitiilor, dar care acum nu sunt respectate.

”In situatia in care nu se intervine si nu se recalculeaza cota obligatorie de energie regenerabila sustinuta in sensul cresterii semnificative a acesteia fata de anul 2016 (12,15%), pentru asigurarea venitului minim necesar operarii parcurilor si rambursarii finantarii obtinute pentru realizarea investitiilor, singurul rezultat va fi distrugerea totala a industriei de energie regenrabila cu riscul real al ratarii tintelor pentru anul 2020”, se arata in comunicatul PATRES, care solicita o intalnire cu Dacian Ciolos.

Producatorii nu sunt de acord nici cu propunerea alternativa a ANRE, de a fixa o cota obligatorie de 12,3%,pentru 2017, sustinand ca acest nivel ar reprezenta o continuare de facto a amanarii a unei parti a veniturilor obtinute din vanzarea de certificate verzi.

Potrivit legii, cota de energie verde ar trebui sa se ridice la 18% in 2017. Insa incepand din 2013, Guvernul a schimbat legislatia in domeniu, la solicitarea celorlati producatori de energie si a mariolor consumatori, care se plangeau ca inregistreaza pierderi din cauza subventiilor prea mari pentru energie verde.

Schema de subventionare din romania presupune subventionarea producatorilor de energie verde, in principal eoliana si fotovoltaica, prin intermediul unor certificate verzi, pe care le platesc consumatorii casnici si industriali, in facturi.

Incepand din 1 iulie 2013, guvernul a amanat pana in perioada 2017-2020, acordarea unui numar de certificate verzi pentru energia verde.
In urma modificarii legislatiei in 2013, producatorii afirma ca in acest moment exista in piata un excedent de 6,5 milioane de certificate verzi care nu au cumparator.

Sursa foto: imacoconut

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri