Transgaz, transportatorul national de gaze, a semnat cu compania petroliera Socar, controlata de statul azer, un memorandum privind constructia de terminale necesare importului de gaze naturale lichefiate (GNL) in cadrul proiectului AGRI, potrivit agentiei azere de presa Azertac News.

Acest proiect, denumit Azerbaijan Georgia Romania Interconnector (AGRI), blocat de mai multi ani, isi propune sa transporte 7 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual din regiunea Marii Caspice catre Romania, pe teritoriul Azerbaidjanului si Georgiei si prin traversarea Marii Negre cu ajutorul navelor, conform NEws.ro

Acest proiect, in cadrul caruia a fost semnat un prim memorandum in 2010, implica constructia a cel putin doua terminale de lichefiere pe coasta din Georgia a Marii Negre.

Ministrii Energiei din Azerbaidjan, Georgia si Romania au semnat, in 2015, o declaratie comuna cu privire la proiectul AGRI. Cele doua companii de stat au semnat un memorandul in cadrul unei intalniri la care a participat si presedintelui SOCAR, Rovnag Abdullayev, si presedintele consiliului de administratie al Transgaz, Ion Sterian.

Acordul vizeaza inclusiv transportul gazelor naturale, cresterea posibilitatilor de utilizare a gazelor din Romania si a capacitatii de distributie in regiunea Caspica, aprovizionarea si comercializarea gaze naturale pe piata romaneasca.

Transgaz, un monopol al transportului de gaze naturale din Romania, este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 58,5% din actiuni.
Compania este listata la Bursa de Valori Bucuresti si are o valoare de piata de 3,3 miliarde lei (730 milioane euro), la ultimul pret de inchidere, de 277 lei / actiune.

Sursa foto: INSAGO / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Transgaz raspunde zvonurilor despre preluarea DESFA