IMM-urile si inovatia nu se afla intr-o relatie prea buna. Doar una din 10 intreprinderi mici si mijlocii a inovat in perioada 2012-2014, aceasta activitate fiind in declin fata de perioada 2010-2012, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Ponderea intreprinderilor inovatoare a fost de 12,8% in perioada mentionata, in scadere cu 7,9 puncte procentuale fata de 2010-2012

Intreprinderile inovatoare care au introdus noi metode de organizare si/sau de marketing au inregistrat o pondere de 9,4%, in scadere cu 9,4%, comparativ cu perioada 2010-2-12, cand ponderea inregistrata a acestora a fost de 18,8%. Intreprinderile inovatoare de produse si/sau procese au avut o pondere de 6,5% in total intreprinderi, in crestere cu 0,2 puncte procentuale, in comparatie cu perioada 2010-2012, cand s-a inregistrat o pondere de 6,3%, conform News.ro

Firmele din industrie au avut o pondere de 12,6%, in scadere cu 9,9 puncte procentuale comparativ cu 2010-2012, in timp ce intreprinderile din sectorul serviciilor au inregistrat o pondere de 13,1%, in scadere cu 5,6 puncte procentuale.

Intreprinderile mari, cu 27% mai inovatoare

”Dupa clasa de marime a intreprinderii, intreprinderile mari sunt mai inovatoare 27%, comparativ cu intreprinderile mijlocii 15% si cele mici 11,5%. Aceasta tendinta s-a remarcat si pe cele doua sectoare de activitate: industrie si servicii”, se arata in statistica INS.

Cea mai inovatoare activitate economica din sectorul serviciilor a fost activitatea de cercetare-dezvoltare (54,2%), urmata de fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (39,7%), potrivit sursei citate.

In perioada 2012-2014, atat ponderea intreprinderilor care au introdus produse noi pe piata cat si a celor care au introdus produse noi pentru intreprindere a ramas relativ constanta: 1,3% fata de 1,1% in perioada 2010-2012 si respectiv 2,9% fata de 3,0% in perioada 2010-2012.

Retail jobs

Piata locala, cea mai importanta piata de desfacere a produselor

Cea mai importanta piata de desfacere a produselor ramane piata locala sau regionala mentionata de 90% din totalul IMM-urilor inovatoare, urmata de piata nationala cu 72,2% si piata Uniunii Europene cu 48,5%. Din totalul intreprinderilor inovatoare, doar 23,5% au indicat ca si-au vandut produsele in alte tari.

In 2014, valoarea totala a cheltuielior pentru inovatia de produse si/sau procese a fost de 3,4 miliarde de lei. Comparativ cu perioada 2010-2012, finantarea publica a intreprinderilor a crescut cu 3,3 puncte procentuale, de la 17,5% la 20,8%. ”Cel mai important obstacol in atingerea obiectivelor intreprinderilor a fost lipsa finantarii interne pentru inovatie”, arata INS.

Procentele cele mai mari IMM-uri inovatoare s-au inregistrat in regiunea Sud-Est (17,7%) si in regiunea Bucuresti-Ilfov (17,0%) si cele mai putine in regiunea Vest (6,1%). In regiunea Bucuresti-Ilfov s-au inregistrat cele mai multe IMM-uri inovatoare care au primit finantare publica (2,5%) si cele mai multe care au cooperat pentru activitati inovatoare cu alte intreprinderi sau institutii, respectiv (2,9%).

Pentru a stimula inovatia, capitol la care Romania este codasa pe plan european, Guvernul a aprobat in 28 iunie un act normativ care stabileste ca persoanele care realizeaza venituri din activitati de cercetare si dezvoltare aplicativa sau dezvoltare tehnologica vor fi scutite de la plata impozitelor pentru aceste venituri, de la 1 august.
In prezent, doar angajatii din sectorul IT sunt scutiti de impozit pe venit.

Citeste si:
O companie a bătut recordul pentru cel mai rapid înființat startup...
O companie a bătut recordul...

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock NicoElNino/ shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri