Romgaz a inregistrat un profit in scadere cu 20% in primul semestru

Romgaz, cea mai profitabila companie de stat, a realizat in primul semestru un profit net de 615,3 milioane lei (136,7 milioane euro), in scadere cu 20% fata de primele sase luni ale anului trecut, in timp ce afacerile s-au redus cu pste 17%, la 1,84 miliarde lei (411 milioane euro), din cauza scaderii cererii de gaze naturale, potrivit raportului transmis vineri de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

“Comparativ cu perioada similara a anului precedent, performantele societatii in semestrul I 2016 au fost afectate in principal de diminuarea cu circa 6% a cererii de consum a gazelor naturale pe piata din Romania. Profitul net, in valoare de 615,3 milioane lei, este in linie cu proiectia bugetara (+0,65%), desi in scadere fata de perioada comparativ a anului 2015 (-19,74%)”, se arata in raport, conform News.ro.

In prima parte a anului trecut, Romgaz a realizat un profit net de 766,6 milioane lei si o cifra de afaceri de 2,23 miliarde lei. De asemenea, in prima jumatate a acestui an, Romgaz a produs un volum de 2,19 miliarde metri cubi gaze naturale, cu 580 milioane mc (20,9%) mai putin decat in aceeasi perioada din anul trecut. Nivelul realizat reprezinta 90,32% din productia planificata.

“Productia realizata in perioada analizata este mai mica “ca o consecinta a provocarilor cu care compania s-a confruntat in aceasta perioada”, se precizeaza in raport. Astfel, iarna blanda a generat un consum de gaze naturale mai mic in primul trimestru, iar cererea de gaze naturale in sectoarele cheie a scazut, ca urmare a scaderii preturilor pe plan international, mai ales in sectorul ingrasamintelor chimice, unde consumul de gaze naturale a scazut cu 49% fata de anul anterior si de competitia puternica in sectorul producerii de energie electrica.

Explorarea intensiva a zonei de mare adancime onshore a condus la realizarea celei mai mari descoperiri de hidrocarburi a Romgaz din ultimii 30 de ani, de circa 25-27 miliarde mc. In primele sase luni din acest an, in depozitele Romgaz s-a injectat o cantitate de 489 milioane mc, cu 103 milioane mc mai mica decat in semestrul I din 2015, respectiv cu circa 17% mai putin.

Stocul in depozitele subterane a fost de 795,8 milioane mc, din care stocul Romgaz a fost de 723 milioane mc, reprezentand 92%. Fata de prima parte din anul 2015, importul de gaze turale a crescut in semestrul I 2016 cu 230%, respectiv cu 179 milioane mc. Compania Romgaz, controlata de stat, alaturi de OMV Petrom, controlata de grupul austriac OMV, concentreaza aproape toata productia de gaze naturale a Romaniei.

Actiunile companiei se tranzactioneaza pe piata Bursei de Valori din Bucuresti (BVB) si a Bursei din Londra (LSE). Actionar principal este statul roman, cu o participatie de 70%. Compania are o valoare de piata de 8,8 miliarde lei, echivalentul a circa 1,9 miliarde euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri