Grupul Romgaz a inregistrat in primul trimestru al anului 2019 un profit net de 541,9 milioane lei, mai mare cu 16,26% (plus 75,8 milioane lei) comparativ cu cel din perioada similara a anului trecut, si o cifra de afaceri de 1,713 miliarde lei, in crestere cu 15,57% (plus 230,8 milioane lei), conform datelor remise miercuri Bursei de Valori Bucuresti, citate de Agerpres.

Veniturile Grupului au totalizat in primele trei luni 1,684 miliarde lei (plus 19,71%), iar cheltuielile 1,089 miliarde lei (plus 28,71%).

Productia de gaze naturale a crescut cu 4,8%, respectiv 65,9 milioane metri cubi, de la 1,36 miliarde metri cubi in T1 2018 la 1,43 miliarde metri cubi in T1 2019.

"Nivelul ridicat de productie inregistrat in trimestrul I 2019 a fost sustinut de: valorificarea la maxim a potentialului zacamantului Caragele prin finalizarea unor lucrari de investitii pentru extinderea infrastructurii productive si conectarea sondelor la aceasta infrastructura; continuarea proiectelor de reabilitare a principalelor zacaminte mature de gaze care a dus la anularea declinului de productie pe aceste zacaminte; efectuarea de operatii de reparatie si interventie in sonde in urma carora s-au reactivat o serie de sonde cu debite importante; relocarea de capacitati de comprimare pentru optimizarea procesului de exploatare a unor zacaminte de gaze naturale", se mentioneaza in comunicatul companiei.

Pe de alta parte, ca urmare a perioadelor de indisponibilizare a grupurilor energetice pe fondul realizarii lucrarilor la noua centrala, energia electrica emisa a fost cu 42,11% mai mica fata de perioada similara a anului trecut (170,8 GWh vs 287,3 GWh).

Conform sursei citate, aceste rezultate au fost obtinute in conditiile in care importul de gaze naturale s-a mentinut aproximativ la acelasi nivel ca in T1 2018, Romania importand o cantitate estimata de 9,3 TWh, iar din stocurile de gaze ale Romgaz aflate in depozitele subterane s-a extras cu 1,2 TWh mai putin decat in aceeasi perioada a anului 2018.

Consumul de gaze naturale estimat la nivel national pentru primul trimestru al acestui an a fost de 48,5 TWh, cu aproximativ 3% mai mic decat cel inregistrat in aceeasi perioada din 2018, din care aproximativ 9,33 TWh a fost acoperit cu gaze din import, iar diferenta de 39,2 TWh cu gaze din intern, la care Romgaz a participat cu 17,63 TWh, ceea ce reprezinta 36,36% din consumul national si 43,48% din consumul acoperit cu gaze din intern.

Cota de piata a Romgaz a scazut cu 2,7% fata de cota de piata inregistrata in T1 2018.

Grupul Romgaz desfasoara activitati de: explorare-productie de gaze naturale; inmagazinare subterana de gaze naturale; furnizare de gaze naturale; operatii speciale si servicii la sonde; servicii de mentenanta si transporturi; productie si furnizare energie electrica; distributie de gaze naturale.

Statul roman este actionarul majoritar al Romgaz, cu 70,0071% din actiuni.

Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri