Rompetrol Rafinare, principalul activ al KMG International (KMGI) in Romania, care opereaza rafinariile Petromidia Navodari si Vega Ploiesti, a inregistrat in primele sase luni ale lui 2016 un profit net consolidat de 22 milioane dolari, in crestere cu 23% comparativ cu primul semestru din 2015.

La nivel international, fostul Grup Rompetrol a realizat un rezultat net de 9,2 milioane dolari, dublu comparativ cu perioada similara a anului trecut, ca urmare a evolutiei cotatiilor internationale la petrol, a marjelor de rafinare, dar si a cursului valutar favorabil leu/dolar, scrie News.ro.

Rompetrol Rafinare (cu simbol bursier RRC) a inregistrat in primele sase luni ale acestui an o cifra bruta de afaceri consolidata de 1,7 miliarde dolari, mai mica cu 14% fata de cea din primul semestru al anului trecut, cand a fost de 1,98 miliarde dolari, potrivit rezultatelor raportate vineri de companie.

“Investitiile de peste 1,6 miliarde dolari realizate de grup si unicul sau actionar - KazMunayGas - din 2007 si pana in prezent, noua strategie de business adoptata in 2013, sustenabilitatea financiara, eficientizarea si dezvoltarea operatiunilor de baza, accentul pe calitate si inovatie, toate acestea au stat la baza evolutiei pozitive a grupului si a companiilor membre", a declarat vicepresedintele senior al KMG International, Azamat Zhangulov.

In primul semestru al acestui an, KMGI a consemnat o cifra bruta de afaceri de aproximativ 3,2 miliarde dolari. Rezultatul operational (EBITDA) din primele sase luni s-a ridicat la 104,6 milioane dolari, in crestere cu 28% fata de nivelul atins in perioada similara din 2015.

Investitiile achitate de grup in prima jumatate a anului s-au ridicat la 65,5 milioane dolari si au vizat lucrari de mentenanta a unitatilor de productie, continuarea programului de modernizare a statiilor Rompetrol, dar si constructia de noi statii in Romania.

"Rezultatele financiare au fost sustinute in primul semestru de o serie de performante operationale, precum majorarea cu 5% a cantitatilor de materii prime procesate prin unitatile de productie, cu 16% a vanzarilor de produse petroliere in Romania si tot cu 16% a vanzarilor de carburanti prin subsidiarele din Bulgaria, Moldova si Georgia", arata oficialii grupului.

Volumul produselor petroliere livrate de grup pe plan intern s-a ridicat la 1,26 milioane tone (+16%), din care peste 67% au reprezentat-o carburantii comercializati de Rompetrol Downstream prin statiile Rompetrol, dar si en-gros catre parteneri. KMG International a virat la bugetul de stat al Romaniei in primele sase luni peste 662 milioane dolari. Din 2007 si pana in prezent, contributia grupului s-a ridicat la peste 11,2 miliarde dolari.

Rompetrol Rafinare opereaza rafinaria Petromidia Navodari, cea mai mare unitate de profil din Romania si una dintre cele mai moderne din regiunea Marii Negre, rafinaria Vega Ploiesti, cea mai veche unitate din Romania in functiune si unicul producator de bitum si hexan, divizia de petrochimie – singurul producator intern de polimeri si un furnizor important in regiune.

RRC a realizat in perioada ianuarie-iunie 2016 un EBITDA de 90 milioane dolari, cu peste 18% fata de cel consemnat in primul semestru din 2015 (de 56,2 milioane dolari). Profitul net consolidat a fost in valoare de 22 milioane dolari in prima jumatate a anului 2016, mai mare cu 23% fata de perioada similara a anuui anterior, cand s-a ridicat la 17,9 milioane dolari.

Evolutia pozitiva a indicatorilor companiei a fost sustinuta de cantitatea de materie prima prelucrata in prima jumatate a anului 2016 de rafinariile Petromidia si Vega (+4%), in conditiile optinizarii proceselor tehnologice, arata raportul companiei. Vanzarile de carburanti au fost, de asemenea, in crestere, in special pentru piata interna (+10% in prima parte a acestui an, comparativ cu perioada similara a anului 2015).

„Performantele constante ale Rompetrol Rafinare au fost realizate in urma investitiilor sustinute de KMG International si unicul sau actionar, compania nationala de petrol si gaze din Kazakhstan, KazMunayGas, pentru cresterea capacitatii de prelucrare a rafinariei Petromidia - peste 5 milioane tone anual si a gradului de flexibilitate a acesteia, precum si in modernizarea instalatiilor industriale”, a declarat Yedil Utekov, director general al Rompetrol Rafinare.
Rompetrol Rafinare a exportat o cantitate totala de produse de peste 1,3 milioane tone in primul semestru din 2016, nivel similar celui raportat in aceeasi perioada a anului 2015. Compania este cel mai mare exportator de produse petroliere al Romaniei si al doilea exportator la nivel national.
Pe fondul scaderii cotatiilor internationale la titei si produse petroliere, preturile practicate de Rompetrol in statiile proprii din prima jumatate a anului 2016 au fost cu 12% mai mici pentru benzina si cu 16% pentru motorina, fata de aceeasi perioada a anului 2015, potrivit raportului.

"Vanzarile de carburanti au consemnat o crestere semnificativa, in special pe segmentul en-gross (+19% in S1 2016, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2015). De asemenea, vanzarile de gas petrolier lichefiat (GPL) au crescut cu 5% in primul semestru din 2016, comparativ cu perioada similara a anului 2015", mai mentioneaza oficialii companiei.

La finele lunii iunie, compania opera pe plan intern o retea de 716 puncte comercializare carburanti, 6 depozite, 230 de statii alimentare GPL auto si 9.000 de puncte de distributie butelii.

Activitatile de retail ale KMG International sunt desfasurate in peste 1.000 de puncte de distributie carburanti detinute si operate in tari precum Romania, Georgia, Bulgaria, Moldova. KMGI este actionarul majoritar al companiei cu o participatie de 54,63% (direct si indirecta), alaturi de statul roman care detine prin Ministerul Energiei o participatie de 44,69%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri