Efecte ale incendiului de la Petromidia: cererea pentru petrolul Ural scade

Incendiul izbucnit in 22 august 2016 la o instalatie a rafinariei Petromidia din Navodari, operata de compania Rompetrol Rafinare, isi arata efectele. Cererea pentru petrolul Ural, rafinat la Petromidia si folosit de Rusia ca baza de calcul a preturilor de export, este in scadere. La fel si preturile acestui tip de petrol.

Potrivit siteului brecorder.com, care citeaza mai multi traderi de petrol, volumele de petrol Ural cu termene de livrare in primele zece zile din septembrie sunt nevandute, iar daca Rompetrol, care a trebuit sa reduca productia rafinariei afectate de incendiu, nu va mai cumpara titei, situatia se va inrautati.

Traderii spun ca accidentul de la rafinaria Petromidia, cea mai mare unitate de procesare a petrolului din Romania, ar putea cauza o scadere a preturilor in zona mediteraneeana, avand in vedere ca Rompetrol aducea la Petromidia doua sau trei transporturi maritime pe luna.

De asemenea, Litasco, principalul cumparator de petrol Ural din bazinul Marii Mediterane, se confrunta cu o cerere scazuta.

Vitol, unul dintre cei mai mari traderi de produse petroliere din lume, a oferit chiar discounturi la vanzarea de petrol Ural, dar nici asa cumparatorii nu s-au aratat interesati, potrivit sursei citate.

Citeste si:
Rafinăria Petromidia repornește unitățile de producție oprite...
Rafinăria Petromidia...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

De altfel, cantitatile de titei Ural care si-au gasit cumparatori, au fost vandute cu discounturi de 2,4 dolari pe baril.

Incendiul de la Petromidia a cauzat moartea unei persoane si ranirea altor trei. Conform primelor cercetari ale specialistilor, incendiul nu a fost precedat de o explozie. In acest moment, rafinaria este operata la capacitate redusa.

Compania Rompetrol face parte din grupul kazah KazMunayGas, controlul de guvernul din Kazahstan.

Citeste si:
Ce prețuri au mașinile electrice cu peste 200.000 km
Ce prețuri au mașinile...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri