Incendiul izbucnit in 22 august 2016 la o instalatie a rafinariei Petromidia din Navodari, operata de compania Rompetrol Rafinare, isi arata efectele. Cererea pentru petrolul Ural, rafinat la Petromidia si folosit de Rusia ca baza de calcul a preturilor de export, este in scadere. La fel si preturile acestui tip de petrol.

Potrivit siteului brecorder.com, care citeaza mai multi traderi de petrol, volumele de petrol Ural cu termene de livrare in primele zece zile din septembrie sunt nevandute, iar daca Rompetrol, care a trebuit sa reduca productia rafinariei afectate de incendiu, nu va mai cumpara titei, situatia se va inrautati.

Traderii spun ca accidentul de la rafinaria Petromidia, cea mai mare unitate de procesare a petrolului din Romania, ar putea cauza o scadere a preturilor in zona mediteraneeana, avand in vedere ca Rompetrol aducea la Petromidia doua sau trei transporturi maritime pe luna.

De asemenea, Litasco, principalul cumparator de petrol Ural din bazinul Marii Mediterane, se confrunta cu o cerere scazuta.

Vitol, unul dintre cei mai mari traderi de produse petroliere din lume, a oferit chiar discounturi la vanzarea de petrol Ural, dar nici asa cumparatorii nu s-au aratat interesati, potrivit sursei citate.

Investitiile anului 2019:...
Citeste si: Investitiile anului 2019: Bitcoin, petrol si... Nuclearelectrica

De altfel, cantitatile de titei Ural care si-au gasit cumparatori, au fost vandute cu discounturi de 2,4 dolari pe baril.

Incendiul de la Petromidia a cauzat moartea unei persoane si ranirea altor trei. Conform primelor cercetari ale specialistilor, incendiul nu a fost precedat de o explozie. In acest moment, rafinaria este operata la capacitate redusa.

Compania Rompetrol face parte din grupul kazah KazMunayGas, controlul de guvernul din Kazahstan.

Companiile petroliere...
Citeste si: Redevente petroliere in Romania in functie de barilul Brent

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
VIDEO: Pretul Renault Zoe a fluctuat in aprilie in functie de poluare