Potrivit siteului brecorder.com, care citeaza mai multi traderi de petrol, volumele de petrol Ural cu termene de livrare in primele zece zile din septembrie sunt nevandute, iar daca Rompetrol, care a trebuit sa reduca productia rafinariei afectate de incendiu, nu va mai cumpara titei, situatia se va inrautati.

Traderii spun ca accidentul de la rafinaria Petromidia, cea mai mare unitate de procesare a petrolului din Romania, ar putea cauza o scadere a preturilor in zona mediteraneeana, avand in vedere ca Rompetrol aducea la Petromidia doua sau trei transporturi maritime pe luna.

De asemenea, Litasco, principalul cumparator de petrol Ural din bazinul Marii Mediterane, se confrunta cu o cerere scazuta.

Vitol, unul dintre cei mai mari traderi de produse petroliere din lume, a oferit chiar discounturi la vanzarea de petrol Ural, dar nici asa cumparatorii nu s-au aratat interesati, potrivit sursei citate.

Citeste si:

De altfel, cantitatile de titei Ural care si-au gasit cumparatori, au fost vandute cu discounturi de 2,4 dolari pe baril.

Incendiul de la Petromidia a cauzat moartea unei persoane si ranirea altor trei. Conform primelor cercetari ale specialistilor, incendiul nu a fost precedat de o explozie. In acest moment, rafinaria este operata la capacitate redusa.

Compania Rompetrol face parte din grupul kazah KazMunayGas, controlul de guvernul din Kazahstan.

Sursa foto: Agerpres Foto