"Am ajuns pe o piata energetica unde tot ce se face, se face cu o forma sau alta de sustinere. Unii numesc asta market failure. Eu cred ca e efectul unor decizii incorect calibrate care ar fi trebuit sa tina seama de distorsiunile pe care le creeaza pe piata", a spus Dudau intr-un seminar pe tema strategiei energetice.

Dudau a adaugat ca un prim draft ala acestei strategii va fi prezentat in prima saptamana din octombrie si a avertizat ca unii nu vor fi multumiti.

"Noi, cei care lucram la acest document, va trebui sa traim cu apasarea ca nu putem multumi pe toata lumea. Vor exista winners and losers", a spus Dudau.

Ineficienta, principala problema

Corina Popescu (foto), secretar de stat in Ministerul Energiei, a afirmat ca problemele cu care se confrunta piata energetica locala sunt cauzate de eficienta scazuta a acestui sector economic.

"Noi avem o problema cu eficienta a ceea ce facem, de aici vine astazi problema sectorului energetic. Acum, niciun proiect de producere a energiei nu e fezabil. Asa e in toata Europa. Trebuie sa avem grija ca viitoarele scheme suport sa fie sustenabile", a precizat Popescu.

Citeste si:

Ea a adaugat ca viitoarea strategie energetica va fi una dinamica, in sensul ca va putea fi adaptata atunci cand conditiile din piata se vor schimba, prin asta ea dand o replica cerintelor unor investitori care solicita sau chiar conditioneaza unele investitii de "un cadru de reglementare stabil".

Astfel, schemele suport pentru energia in cogenerare se vor inchide la inceputul anului viitor, pentru ca la nivel european vor exista noi "orientari".
Popescu a afirmat ca acest domeniu va avea in continuare nevoie de un sprijin din partea statului.

"Nu facem decat sa ingreunam conditiile de finantare viitoare. La cogenenerare avem nevoie de o schema suport de tip investitional", a spus secretarul de stat.