OMV Petrom continua un proiect de crestere a productiei intr-un zacamant de petrol cu noul proprietar al fostului partener. Dupa ce Expert Petroluem a preluat compania Petrofac, aceasta din urma fiind fostul partener al OMV Petrom in aceasta investitie, compania controlata de austriecii de la OMV anuntat continuarea planului de crestere a productiei la zacamantul Ticleni, judetul Gorj, aflat in exploatare de peste 60 de ani.

Expert Petroleum este partenerul OMV Petrom intr-un contract similar pentru cresterea productiei in 13 zacaminte din zona Timis. Expert Petroleum, care a primit in luna august a anului 2016 avizul Consiliului Concurentei de a prelua Petrofac, va continua operatiunile de extractie si servicii aferente.

„In continuare, pentru serviciile prestate, OMV Petrom va remunera Expert Petroleum in baza unui tarif de servicii care variaza in functie de nivelul productiei livrate”, se arata intr-un comunicat al producatorului de petro, gaze si electricitate.

Petrofac a avut, din 2010 pana in 2015, un contract cu OMV Petrom, pentru explorarea zacamintelor din zona Ticleni. Contractul prevedea ca Petrofac sa asigure expertiza si tehnologiile necesare, precum si resursele financiare si umane.

De cealalta parte, Petrom trebuia sa supervizeze operatiunile si sa plateasca pentru cantitatea de titei produsa, inclusiv un tarif in functie de nivelul productiei suplimentare. Petrofac a renuntat la acest acord, care a fost semnat initial pentru o perioada de 15 ani, dupa ce si-a revizuit planurile de dezvoltare.

Citeste si:
Tarom a semnat contractul pentru cumpararea a noua avioane noi ATR
Tarom a semnat contractul...

OMV Petrom are o productie anuala de titei si gaze de aproximativ 65 milioane barili echivalent petrol in 2015 si poate rafina anual 4,5 milioane tone de titei. Compania opereaza si o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW si un parc eolian de 45 MW.

Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate printr-o retea de circa 800 benzinarii.

OMV Austria detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Energiei, are un pachet de 20,64%, iar Fondul Proprietatea are o participatie de18,99%. Un pachet de 9,36% din titlurile OMV Petrom se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

Citeste si:
OMV Petrom isi extinde prezenta Upstream in regiunea Marii Negre
OMV Petrom isi extinde...
Sursa foto: OMV Petrom

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Petrom vinde 40 de zacaminte considerate neimportante