Guvernul a trimis corpul de control la Complexul Energetic Oltenia, in timp ce corpul de control al ministrului Energiei a facut verificari la Romgaz, Compania Nationala a Uraniului, Oil Terminal si la Complexul Energetic Hunedoara, rapoartele urmand a fi publicate in perioada urmatoare. De asemenea CEO va avea de un nou consiliu de supraveghere de saptamana viitoare, in timp ce Oil Terminal Constanta si Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie SA vor avea noi consilii de administratie, a declarat Ministrul Energiei.

„Corpul de control are un program de lucru anual si peste acest program se suprapun si chestiuni punctuale, cand apar care necesita o anumita documentare. Dar trebuie sa luati in calcul ca, totusi, corpul de control are o structura relativ limitata ca numar de personal, avem cativa oameni care lucreaza in aceasta structura si ei se apleaca asupra unor chestiuni cu adevarat punctuale. Nu fac control de fond, nu se substituie verificarilor pe care le fac alte institutii abilitate”, a declarat Grigorescu, in interviul acordat News.ro.

Ministrul a precizat ca, in perioada urmatoare, vor fi finalizate mai multe rapoarte ale corpului de control, de exemplu la companiile Romgaz si la Oil Terminal.

„Nu as putea da in momentul asta detalii foarte multe, dar cu siguranta le veti vedea pe site-ul nostru”, a precizat oficialul. De asemenea, cat de curand anumite companii din subordinea Ministerului Energiei vor avea o conducere noua.

Noi numiri la Complexul Energetic Oltenia, Oil Terminal si SAPE

„Si la CEO ca si la alte cateva companii derulam in momentul asta proceduri de recrutare a organelor de guvernanta corporativa pe fosta Ordonanta 109 si aceste procese de recrutare sunt aproape finalizate si veti vedea probabil chiar de saptamana urmatoare niste numiri cu caracter definitiv. E vorba de Complexul Energetic Oltenia, de Oil Terminal si de SAPE”, a spus Grigorescu.

Acesta mentioneaza ca nu si-a facut un scop din a schimba managerii companiilor de stat si nu si-a propus in principiu sa schimbe pe nimeni, dar a analizat performanta acestor manageri si a facut schimbari acolo unde ele au fost necesare.

La Complexul Energetic Oltenia, directorul general este numit de consiliul de supraveghere.

„Si la Oltenia am facut schimbari, insa la Complexul Energetic Oltenia functioneaza un ecosistem destul de dificil, care uneori a fost toxic. Intr-un ecosistem cu ingerinte politice, intr-un ecosistem in care apar mereu chestiuni de natura penala, arestari, dosare penale, nu e deloc simplu acolo, si asta afecteaza si activitatea companiei si lucrul asta se vede cu ochiul liber”, a precizat Grigorescu.

Companii din subordinea Ministerul Energiei vor beneficia de sprijin financiar

In plus, cateva companii cu pierderi din subordinea Ministerului Energiei vor beneficia de sprijin financiar, pentru a putea fi aduse pe linia de plutire. Astfel, in cazul Complexului Energetic Hunedoara si Companiei Nationale a Uraniului, sunt purtate discutii la nivelul Consiliului Concurentei, dar si la nivelul Comisiei Europene pentru acordarea unui sprijin financiar.

Cele doua companii vor trece prin restructurari, alaturi de Complexul Energetic Oltenia, care insa nu va beneficia de sprijin financiar. La Complexul Energetic Hunedoara vor ramane deschise minele Vulcani si Livezeni, in timp ce minele Lonea si Lupeni se inchid. Societatea are totodata in plan sa ramana in functiune cu numai unul din cele cinci grupuri de la Mintia si cu cel de la Paroseni.

„Companiile cu pierderi au nevoie de sprijin. La Hunedoara ne-am propus sa salvam partea viabila din companie si vorbeam despre planul de restructurare al complexului, respectiv identificarea unei zone de active viabile, doua grupuri energetice, doua mine, trecerea in program de inchidere a celorlalte doua mine si despre o restructurare de personal”, a afirmat Grigorescu.

Ministrul a avertizat ca un astfel de proces, mai ales la o companie aflata in insolventa, este dureros.

„Am notificat deja Comisiei Europene intrarea in proces de inchidiere a doua mine, lucram in momentul de fata la definitivarea planului de disponibilizari, cum stiti, am aprobat venituri de completare pentru cei care vor fi disponibilizati la Complexul Energetic Hunedoara si lucram si pentru definirea modalitatii tehnice in care vom salva doua grupuri energetice si doua mine care sunt absolut necesare pentru securitatea noastra energetice", a precizat ministrul.

"Cred insa ca cel mai mare risc la Complexul Energetic Hunedoara este unul legat de atmosfera din zona si sunt unii care din inconstienta sau doza de iresponsabilitate cred ca solutia la Hunedoara este azi una a protestului social, a grevei. Eu cred ca acesti oameni gresesc, cred ca acest complex este intr-o situatie extrem de complicata”, a spus Grigorescu.
In ceea ce priveste Complexul Energetic Oltenia, ministrul considera ca insolventa nu este un proces necesar.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri