Procurorii DNA au pus sub acuzare alte noua societati comerciale printre care si Murfatlar SA pentru infractiuni de evaziune fiscala si conexe evaziunii fiscale in dosarul in care a fost descoperit un prejudiciu de aproximativ 600 de milioane de lei produs de societatile comerciale coordonate de oamenii de afaceri George Ivanescu, Constantin Circiumaru, Catalin Bucura, Gheorghe Zlotea, Catalin Vasilescu, Cosmin Popescu si Sorin Savoiu cu sprijinul a opt sefi din Ministerul Finantelor Publice si ANAF.

Procurorii au inceput urmarirea penala si fata de firmele Murfatlar Romania SA, Bartenders Distilleries SRL, Visteria Industries SRL, Oana Management, Compania De Supraveghere IG SRL, General Gas Management, Dante’s Management SRL, Hecta Viticol SRL pentru evaziune fiscala in forma continuata, tentativa la infractiunea conexa infractiunii de evaziune fiscala, in forma continuata si in forma tentativei, scrie New.ro.

In ordonantele procurorilor se arata ca exista probe ca, in perioada 2010-2014, societatile Murfatlar Romania, Euroavipo si Bartenders Distilleries, cu activitate de producere si comercializare a bauturilor alcoolice, societati detinute, administrate sau controlate, in fapt, de George Ivanescu, Catalin Bucura, Gheorghe Zlotea, Constantin Circiumaru, Gheorghe Cosmin Popescu, Catalin Florian Vasilescu si Sorin Vasile Savoiu, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligatiilor fiscale, arata procurorii DNA.

Anchetatorii spun ca activitatea infractionala s-a desfasurat cu sprijinul unor functionari publici din cadrul autoritatilor fiscale si vamale. Acestia fie nu au indeplinit actele la care erau obligati prin atributiile de serviciu, fie le-au indeplinit in mod defectuos. Ca mod de operare, firmele inregistrau operatiuni fictive, majorau astfel cuantumul TVA deductibil, pentru ca firmele sa nu plateasca obligatiile fiscale, apoi se foloseau de aceste deconturi de TVA cu optiune de rambursare ca de o creanta pentru ca impotriva lor sa nu fie luate masuri pentru plata obligatiilor fiscale restante, sustin procurorii DNA.

In doi ani din perioada vizata de anchetatori, societatea Euroavipo ar fi facut tranzactii fictive cu patru furnizori, de la care au inregistrat facturi de avans in valoare de aproximativ 400 de milioane de euro, o suma uriasa, comparabila, potrivit anchetatorilor, cu ratele de capital pe care Romania le-a platit FMI in 2012-2015 si cu imprumutul contractat de Romania de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare in 2011.

Murfatlar Romania a intrat in insolventa in martie 2012, iar Euroavipo in aprilie 2012, la acele momente figurand, aparent, fara obligatii restante la bugetul general consolidate, desi in evidentele Administratiilor Finantelor Publice erau inregistrate obligatii de plata la buget de sute de milioane de lei. Opt sefi de la Ministerul Finantelor Publice si ANAF i-ar fi ajutat pe patronii firmelor, cinci dintre ei fiind membri ai Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor.

Trei antrepozite fiscal de productie de alcool si bauturi alcoolice detinute de societati au fost autorizate ilegal, iar functionarii publici vizati in ancheta au permis ca activitatea antrepozitelor sa continue, desi societatile aveau luna de luna obligatii fiscale restante. In 17 octombrie, procurorii DNA au retinut trei dintre cei opt sefi de la ANAF si Ministerul Finantelor, respective pe Cristian George Lascu, Irina Tanase si Ioana Toma, iar o zi mai tarziu acestia au fost plasati in arest la domiciliu.

In 20 octombrie, procurorii DNA au pus sub control judiciar alti cinci sefi din ANAF si Ministerul Finantelor: Mariana Vizoli, secretar de stat la MFP, la data faptelor director al Directiei legislatie in domeniul TVA, Daniel Diaconescu, vicepresedinte al ANAF, la data faptelor directorul al Directiei generale de informatii fiscale, Ana Jarda, director al Directiei generale management al domeniilor reglementate specific din MFP, Ciprian Badea, director al Directiei generale juridice din MFP, si Monica Negrutiu, director al Directiei generale de reglementare a colectarii creantelor bugetare din ANAF. Cei cinci au fost membri in Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor din Ministerul Finantelor Publice. Mariana Vizoli si Daniel Diaconescu au demisionat in 21 octombrie, dupa ce au fost pusi sub acuzare.

Sursa foto: Africa Studio / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri