24 Noiembrie 2016

PALMED: Guvernul, Parlamentul, Ministerul de Finante si cel al Sanatatii ignora problema sistemului medical privat



Patronatul furnizorilor de servicii medicale private(PALMED) atrage atentia Comisiei Europene privind probleme cu care se confrunta sistemul sanitar din Romania. Citeste care sunt principalele provocari ale sistemului medical, potrivit presedintelui patronatului.


PALMED considera ca principalele provocari ale sistemului medical sunt fondurile insuficiente, exodul fortei de munca, monopolul din sistemul de asigurari de sanatate, presiunile sindicate in an electoral si mentinerea unui climat tensionat intre mediul public si cel privat.

"Atat spitalele private, cat si spitalele publice au contract cu case de asigurari, iar casele de asigurari platesc serviciile pe care noi le efectuam. Datorita bugetului foarte mic al casei de asigurari, tarifele la care se deconteaza respectivele servicii sunt foarte mici si practic noi nu ne acoperim costurile in marea majoritate a operatiilor pe care le facem, decat intr-o foarte mica masura. Anumite proceduri nu le acoperim deloc", a mentionat Cristian Hotoboc, presedintele PALMED si al Aliantei pentru sanatate.

Patronatul sustine ca starea sanatatii populatiei Romaniei este precara din cauza accesului dificil la servicii medicale de calitate, tratamente eficiente si interventii chirurgicale moderne, dar si din cauza dotarii nesatisfacatoare a unitatilor medicale. "Sunt cazuri in care actul medical este conditionat de plata informala, refuzandu-se astfel un drept garantat, un serviciu pentru care pacientul a contribuit in mod obligatoriu. Guvernul, Parlamentul, Ministerul de Finante si cel al Sanatatii ignora problema", a spus presedintele PALMED.
Furnizorii de servicii medicale mentioneaza ca CNAS duce deseori la blocaje in sistem pentru ca nu exista o analiza a necesarului de servicii medicale.

"Avem cea mai mare dezbatere cu CNAS si Ministerul Sanatatii , incercam sa facem sa inteleaga sa ne lase sa incasam pe decont normal de la pacienti diferenta dintre tariful decontat de CNAS si costul real al procedurii respective. De exemplu, un pacient vine sa se opereze, operatia este decontata cu 2.000 de lei, dar de fapt pe noi ne costa vreo 7.000 de lei, diferenta asta de 5.000 de lei trebuie incasata de la pacient, dar conform contractului-cadru este interzis sa incasezi de la pacient coplata sau contributie personala", a subliniat Cristian Hotoboc.

Lipsa asigurarilor medicale complementare si suplimentare, interzicerea cotributiei personale a asiguratului, dar si lipsa unui sistem de calcul al costurilor, sunt elemente care blocheaza sistemul si il fac ineficient, spune patronatul.

"Nu-i normal nici sa nu ai contract cu Casa, pentru ca oricine vine la privat e normal sa i se deconteze macar la nivelul la care el a contribuit toata viata. Noi vrem ca diferenta aceasta sa o incasam in mod normal, sa-i dam un deviz pacientului, sa-i spunem cat costa de la inceput, sa stie omul la ce se asteapta, asa trebuie sa facem tot felul de alte inventii. (...) Pana acum spitalele private incasau diferenta asta de pret din taxa hoteliera, acum vreo 3 ani de zile s-a plafonat taxa hoteliera la 300 de lei pe zi, practic spitalele private nu mai au de unde sa incaseze diferenta", a precizat Hotoboc.



Citeste si