5 Decembrie 2016

Transgaz intra in lupta cu operatorul belgian Fluxys pentru achizitia transportatorului de gaze naturale elen DESFA



Transgaz, compania care opereaza reteaua nationala de gaze naturale, este interesata de achizitia operatorului DESFA din Grecia, in contextul in care gigantul Socar a renuntat la negocieri. Transgaz ar concura potrivit presei elene cu Fluxys, operatorul belgian din acest sector.

Negocierile dintre Atena si compania azera Socar, care vizau achizitia a 66% din DESFA, au esuat, dar jurnalistii greci sustin ca atat Fluxys, cat si Transgaz, sunt interesate de a prelua discutiile de cumparare.

Oficialii companiei romanesti ar fi declarat ca intentioneaza sa plateasca pentru DESFA o suma similara cu Socar, care se angajase sa aduca 400 milioane de euro, fiind deja in discutii cu banci europene pentru a finanta aceasta achizitie.

La finalul lunii septembrie, Transgaz si DESFA au semnat un memorandum de intelegere, prin care cele doua companii isi anuntau intentia de a colabora atat in ceea ce priveste proiectele viitoare privind transportul gazelor, cat si in ceea ce priveste integrarea pietelor de gaze pe piata interna de energie a Uniunii Europene, diversificand astfel rutele de aprovizionare cu gaze naturale si deschizand accesul Europei la noi surse de resurse.

Monopolul de stat Transgaz (simbol bursier TGN) a realizat pe noua luni din acest an un profit net de 358,4 milioane lei (79,6 milioane euro), in scadere cu 7% fata de perioada ianuarie-septembrie 2015, cand profitul net raportat a fost de 384,3 milioane lei.

Transgaz este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 58,5% din actiuni. Compania este listata la Bursa de Valori Bucuresti si are o valoare de piata de 3,5 miliarde lei (782 milioane euro).



Citeste si