Consiliul Concurentei a sanctionat cinci companii producatoare de lactate cu amenzi in valoare totala de 8.591.540 lei (aproximativ 1,9 milioanne euro) pentru trucarea unor licitatii organizate in anii 2010 si 2011, la nivelul judetelor Giurgiu, Ialomita si Dolj, in cadrul Programului Cornul si Laptele.

Companiile sanctionate sunt Albalact (4,95 mil. lei), Simultan (2,21 mil. lei), Dorna (1,02 mil. lei), Lacta (261.306 lei) si Deltalact (139.860 lei).

In urma investigatiei, Consiliul Concurentei a constatat ca pe parcursul licitatiilor, cele cinci companii au actionat concertat, in sensul ca, in prima etapa au depus oferte pentru toate loturile scoase la licitatie de autoritatile contractante, iar in etapa a doua, de licitatie electronica, si-au impartit loturile pentru care au licitat. Concret, in cadrul fiecarei licitatii, in etapa de licitatie electronica, fiecare ofertant si-a ales 1 sau 2 loturi pentru care a actionat, ceilalti ofertanti nelicitand pentru acestea. In acest fel, au licitat doar pentru loturile pe care stiau ca le vor castiga, eliminand concurenta, se arata in comunicatul de presa remis.

„O licitatie este eficienta din punct de vedere al preturilor si calitatii bunurilor ofertate numai in conditii de concurenta reala. In aceasta situatie, ofertantii au actionat in mod concertat: contractele au fost adjudecate prin rotatie, fiecare dintre cele cinci companii, castigand cel putin un contract in cadrul fiecarei licitatii”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Doua din cele cinci companii, Albalact si Simultan, au recunoscut savarsirea faptei anticoncurentiale si, ca urmare, amenda a fost redusa cu un procent de 20% din nivelul de baza.

Citeste si:
Asociatiile de bloc, amendate din cauza GDPR: care sunt problemele
Asociatiile de bloc, amendate...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Concurenta extinde investigatia in programul "Cornul si laptele"