Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat joi ca, la inceputul acestui an ar putea fi finalizata vanzarea activelor combinatului Oltchim, ceea ce marcheaza faptul ca ”Oltchim-ul vechi moare”, insa tranzactiile vor trebui aprobate de Comisia Europeana.

Mai multe companii sunt interesate de combinatul chimic Oltchim, insa ofertele depuse sunt, deocamdata, neangajante.

”S-au facut ofertele neangajante, deci acum ar trebui companiile sa se decida, dupa ce au analizat datele, daca sunt interesate sa cumpere niste active si la ce pret. Deci sa faca niste oferte ferme”, a spus Chiritoiu, intr-o conferinta de presa, conform News.ro.

Comisia Europeana a dat un aviz de principiu, insa va trebui sa aprobe si tranzactiile finale. ”Suntem destul de aproape de o solutie la Oltchim”, a precizat Chiritoiu.

”Aceeasi reteta” s-ar putea aplica si la Complexul Energetic Hunedoara, considera seful autoritatii de concurenta.

Citeste si:
Ministerul Economiei anunta ca a primit oferte pentru activele Oltchim
Ministerul Economiei anunta...

In 2016, statul roman a scos Oltchim la vanzare pe noua pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vanzarea combinatului pentru cel putin 307 milioane euro.

Oltchim a intrat in procedura de insolventa la 30 ianuarie 2013, iar consortiul format din Rominsolv SPRL si BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.

Companiile care vor cumpara activele Oltchim nu preiau datoriile combinatului in cadrul tranzactiei, dar nici contractele cu clientii nu sunt transferate catre cumparatori, care nu au nicio obligatie de a prelua actualii angajati, arata un document pregatit de consultantul selectat pentru privatizarea Oltchim, AT Kearney Management Consulting SRL, si de administratorul judiciar BDO Business Restructuring SPRKL, intrat in posesia News.ro.

Acesta mai arata si ca nu exista nicio conditie pentru pastrarea angajatilor actuali, insa exista un bonus de evaluare in cazul in care sunt preluati o parte dintre salariati, deoarece o astfel de masura ar reduce platile compensatorii pe care le-ar avea de platit societatea Oltchim.

Citeste si:
In afara de listari, de sase ani statul nu mai reuseste sa...
In afara de listari, de sase...

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea (simbol bursier OLT) a inregistrat in primele noua luni ale anului trecut un profit net de 16,1 milioane lei (3,6 milioane euro), comparativ cu pierderi de 15,7 milioane lei (3,5 milioane euro) raportate in perioada similara din 2015, arata rezultatele trimestriale publicate de companie.

Sursa foto: Baramee Thaweesombat/ Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Cum vor fi selectate ofertele pentru activele Oltchim