Doua companii romanesti si una din China sunt interesate sa cumpere Oltchim Ramnicu Valcea, spun administratorii combinatului aflat in insolventa. Despre privatizarea acestei companii de vorbeste de cativa ani deja, dar fara vreun rezultat. Combinatul chimic a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 167 milioane de euro, in crestere cu 18% fata de 141,1 milioane de euro in 2014, ca urmare a majorarii vanzarilor.

Compania, aflata in insolventa din ianuarie 2013, are mai putin de 2.000 de salariati si functioneaza la 30% din capacitate.

Cu disponibilizarile ne-am oprit. Nu vor mai fi”, a spus Florin Mateita, partener in firma RomInsolv, intr-o conferinta de presa.

Consortiul de administratori judiciari ai Oltchim, Romlnsolv SPRL si BDO Business Restructuring SPRL, impreuna cu administratorul special, Bogdan Stanescu, au derulat anul trecut un plan de reducere anumarului de angajati, din combinatul chimic plecand peste 220 de persoane. In prezent, in Oltchim lucreaza 1.943 de angajati, dintre care 110 pe platforma petrochimica a Arpechim Pitesti.

Oltchim a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 167 milioane de euro, in crestere cu 18% fata de 141,1 milioane de euro in 2014, ca urmare a majorarii vanzarilor. EBITDA a trecut pe plus, la 9,6 milioane de euro, de la rezultatul negativ de 9,1 milioane de euro in 2014.

Pentru 2016, compania spera sa ajunga la afaceri de 168 milioane de euro si la un EBITDA de 12,3 milioane de euro, respective sa obtina un profit net de 110.000 euro.

Oltchim vrea sa iasa pe piata cu un nou produs

Victor Avram, directorul general adjunct al Oltchim, a adaugat ca Olthim exporta aproape 80% din productie, iar de la jumtatea acestui an vrea sa iasa pe piata cu un nou produs, dioctiltereftalat, destinat industriei prelucratoare de PVC. Pentru asta, combinatul vrea sa retehnologizeze o instalatie, operatiune a carei valoare este estimata la 3 milioane de euro.

In 2012, cand a fost oprit, combinatul isi pierduse toate pietele de vanzare, dar ulterior a revenit si a reusit sa intre si pe piete noi. Oltchim exporta in Turcia, tari din Africa de Nord, China, Italia, Germania, Polonia, Spania, Ungaria si Ucraina, a afirmat Avram.

In Romania, livrarile de produse se fac catre filiale ale multinationalelor, pentru ca “din pacate, nu mai avem multe industrii”.

Una din problemele combinatului este ca nu prea are de unde cumpara materii prime, cum ar fi clorul, avand in vedere ca platforma petrochimica de la Arpechim Pitesti este oprita. Avram a adaugat ca toata instalatiile Oltchim care sunt in acest moment oprite ar putea fi repornite oricind.

In trecut, principalul furnizor de materii prime pentru Oltchim era rafinaria Arpechim din Pitesti, detinuta de OMV Petrom. Eventuala privatizare a Oltchim ar trebui sa includa si partea de petrochimie a Arpechim, dar OMV Petrom a anuntat ca intentioneaza sa demoleze unitatea de rafinare a petrolului si sa construiasca in locul ei depozite de carburanti.

“Pe masura ca trece timpul, sansele ca platforma Bradu sa poata functiona sunt tot mai mici”, a afirmat Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al combinatului.

Suspiciuni europene si nehotarari asiatice

Dincolo de previziunile optimiste, combinatul s-ar putea confrunta cu o investigatie din partea Comisiei Europene, legata de tentativa statului din 2009 de a transforma datoriile Oltchim in actiuni.

Guvernul a aprobat in 2009 o operatiune de conversie in actiuni a datoriilor Oltchim fata de fosta Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care a preluat de la Ministerul Finantelor, in 2002, o creanta de 508,6 milioane lei provenita din executarea garantiilor emise de stat pentru imprumuturile externe contractate de combinatul chimic. Tot in 2009, Guvernul a vrut sa emita o garantie de stat care sa acopere 80% dintr-un imprumut comercial in valoare de 424 de milioane euro, care urma sa fie utilizat pentru modernizarea societatii si pentru investitii.

“La nivelul Comisiei Europene sunt suspiciuni legate de acel ajutor. Mai exact, Comisia vrea sa se asigure ca ajutorul nu a fost acordat ilegal. Conversia inca nu a fost facuta, acesta fiind si motivul pentru care ar putea fi deschisa investigatia”, a precizat Stanescu.

Piperea a adaugat ca Oltchim ar putea, teoretic, sa iasa din insolventa si la sfarsitul acestui an, dar termenul legal extinde aceasta perioada cu inca doi ani si jumatate. Statul roman, care detine pachetul majoritar de actiuni la Oltchim, a incercat in urma cu cativa ani sa vanda compania, dar fara succes.

Printre potentialii cumparatori ai Oltchim ar fi un consortiu de firme din Romania si o societate romaneasca din zona pietei de capital, plus una din China. Niculae Balan, partener coordonator in BDO Business Restructuring SPRL, a spus ca societatea din China, chiar daca este hotarata, inca “mai are nevoie de timp” pentru o eventuala preluare a Oltchim.

Pentru a-l vinde, actiunile companiei ar urma sa fie transferate unui special purpose vehicle (SPV), insa si aceasta operatiune presupune costuri, avand in veder ca doar trecerea licentelor si avizelor de pe o firma pe alta ar costa circa 1 milion de euro.

Citeste si:

    Nemesis, pe urma fostilor sefi ai Oltchim

    Piperea a adaugat ca impotriva fostei conduceri a Oltchim a fost depusa in instanta o actiune in raspundere. Actualii administratori ai combinatului incearca sa grabeasca aceasta procedura, prin care incearca sa oblige fostii sefi ai Oltchim la plata sumei de 490-500 milioane de euro in contul pierderilor suferite de compania din Ramnicu Valcea.

    "Va veni un moment cand aceasta pierdere va putea fi recuperata de la fosta conducere. Din punct de vedere al responsabilitatii penale, din 2013 am facut mai multe demersuri, dintre care o documentatie la DNA si alte doua plangeri penale, una la Parchetul de la Ramnicu Valcea si una la DIICOT, toate tinand de bancruta frauduloasa. Pana acum nici macar nu am fost chemati o singura data la audieri", a spus Piperea.

    Sursa foto: mediafaxfoto.ro

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Economie »


    Setari Cookie-uri