Incepand cu luna iunie a anului 2016 au fost inregistrate 382 notificari ale detinatorilor de autorizatii de punere pe piata privind discontinuitatea temporara sau permanenta, conform rezultatelor oferite de Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale. Aceste companii din industria farmaceutica nu mai produc anumite medicamente temporar sau permanent din motive de fabricatie, comerciale, se va relua comercializarea dupa o anumita perioada sau se asigura stocuri.

"Disparitia medicamentelor reprezinta un efect, cauza din punctul nostru de vedere este filozofia pe care Romania incearca sa o impuna de ani de zile la acest capitol si anume stabilirea celui mai mic pret european", a precizat Liviu Popescu, director relatii externe al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Romania este singura tara din Uniunea Europeana care are acest principiu de stabilire a celui mai mic pret european pentru medicamente. Cu toate acestea, noul ministru al Sanatatii sustine ca pretul medicamentelor ar putea scadea cu 35%.

”S-a vehiculat foarte mult in presa faptul ca scaderea preturilor este o masura care sa echilibreze bugetul. Nu este adevarat. Decontarea medicamentelor in bugetul de stat se face la pretul de referinta, deci la pretul genericului. In momentul in care scadem pretul medicamentelor cu 35 la suta, singurul beneficiar real si direct este pacientul care merge la farmacie”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sanatatii, potrivit News.ro.