Antibiotice Iasi (ATB) a inregistrat anul trecut o crestere a veniturilor din vanzari ajungand la o cifra de 336,9 milioane lei. In acelasi timp, profitul din exploatare a companiei s-a diminuat anul trecut de la 39,5 milioane lei in 2016 la 37,3 milioane lei la finalul anului, ca urmare a cresterii valorii taxei clawback de la 22,3 milioane lei in 2016 la 29,2 milioane lei la sfarsitul perioadei, se arata in raportul BVB al Antibiotice Iasi.

Rapotul Antibiotice Iasi arata ca piata farmaceutica din Romania a fost influentata de frecvente modificari legislative si masuri cu impact puternic asupra intregii industrii:

  • listele de medicamente compensate au cunoscut actualizari prin introducerea unor noi molecule astfel incat pacientii din Romania sa aiba acces la terapii de ultima generatie;
  • lictitatii centralizate pentru achizitii de medicamente, antibiotice si oncologice, ce vor avea ca efect in 2018 rationalizarea consumului de resurse din bugetul sanatatii;
  • cresterea progresiva a taxei clawback care a ajuns sa reprezinte in trimestrul IV 2017 23,45%, de la 18,89% in perioada similara 2016 si 12,63% in trimestrul I 2015.

In acest context, producatorul de medicamente a inregistrat o crestere a vanzarilor din farmacii si spitale de 5,3% comparativ cu anul 2016. Totodata, Antibiotice si-a mentinut pozitia de lider pe segmentul medicamentelor generice si OTC comercializate in spitale, cu o cota de piata de 17,4%.

Pe segmentul medicamentelor generice si OTC, compania ocupa locul 4, cu o cota de piata de 5,2%, in timp ce la nivel de piata farmaceutica totala ocupa locul 17 cu o cota de piata de 2,24%.

Obiectivele anului 2017 au avut in vedere realizarea bugetului aprobat de Consiliul de administratie si Adunarea Generala a Actionarilor, precum si destocarea farmaciilor si a canalelor de vanzare, astfel veniturile din vanzari inregistrate au cu 1,3% mai mari comparativ cu anul precedent si profitul net a fost in crestere cu 10% fata de anul 2016.

Sursa foto: Shutterstock / Grigory Lugovoy

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri