9 Martie 2018

HealthCare Trends: Cat de greu acceseaza romanii servicii medicale de calitate si cu ce solutii vin managerii de spitale



Care sunt principalele provocari ale romanilor in a accesa servicii medicale de calitate, cu ce solutii vin directorii spitalelor din Romania, care sunt problemele sistemului medical, dar si caracteristicile acestuia si cum ajuta preventia sau digitalizarea, sunt cateva dintre subiectele dezbatute de speakerii primei editii a HealthCare Trends, conferinta Wall-Street.ro dedicata industriei farmaceutice si a serviciilor medicale.

Luca Militello, Spitalul Monza: Parteneriatul public-privat

Sistemul medical din Romania nu functioneaza deoarece la varf exista doua mari probleme: lipsa fondurilor sau o impartire a acestora foarte defectuoasa, considera Luca Militello, directorul general al Spitalului Monza. Daca ar fi ministru sau consilier in cadrul Ministerului de Sanatate, Militello ar lucra la un cadru legislativ care sa sustina si sa faca sa functioneze parteneriatul public-privat.

„Vorbeste cineva care conduce un spital care in 2017 a inchis cu un buget de 25 milioane de euro din care doar 8% vine de la Casa Nationala de Sanatate si este ceva tragic. De ce? Cu cat tu poti sa faci o politica de pret accesibila la toata lumea, nu vorbim de consultatii, ci de sunt servicii unde nu poti sa oferi preturi mici, solutia ramane parteneriatul public privat. Eu si echipa mea ne luptam de cinci ani sa transmitem ca este posibil si ca nu inseamna ca ma duc la Casa de Asigurari sa cer bani”, spune Luca.

Daca as fi ministru sau consilier in cadrul Sanatatii, as propune sa se lucreze la acest parteneriat public-privat. Calitatea spitalelor, infrastructura, ce facem cu ele? Reinnoim cate o bucata? Nu merge! Daca intrebari ministrul, va va spune ca nu sunt fonduri suficiente. Foarte bine! Privatul este dispus sa investeasca, haideti sa facem un cadrul legislativ prin care privatul sa poata investi, dar sa aiba la o garantie la baza ca statul va interveni pentru a ajuta pacientul, nu spitalul!


Wargha Enayati: Nu poti sa ai un abonament care sa contina de toate, la preturi mici

Wargha Enayati, actionar majoritar la Intermedicas, a declarat ca abonamentele medicale au devenit foarte accesibile pentru cetateni, preturile scazand foarte mult in ultimii 20 de ani. Insa, "nu poti sa ai un abonament medical care contine de toate la preturi mici", chiar si 10 euro pe luna, in timp ce in Germania acest serviciu costa 400 de euro, a spus Wargha Enayati.

Abonamentul medicale are functie de preventie. Un abonat foloseste de 2 ori mai mult serviciile medicale decat un neabonat. Abonamentele au devenit mai ieftine in ultimii 20 de ani. Costurile au crescut enorm, ce include abonamentul a crescut enorm, costurile medicilor au crescut enorm, iar pretul abonamentelor a continuat sa scada", a declarat Wargha Enayati, la evenimentul HealthCare Trends.

Pacientii au inceput sa ceara din ce in ce mai multe servicii medicale, insa "nu poti sa ai un abonament care sa contina de toate, la preturi mici", a declarat reprezentantul Intermedicas.

"Trebuie sa ne obisnuim cu preturi mai mari daca vrem o chestiune sustenabila. Un abonament la sala de fitness este mai scump decat un abonament medical", a adaugat acesta.

Cum vrem sa rezolvam o problema cu ceva care costa 10 euro, in timp ce in Germania costa 400 de euro. Sa creasca preturile abonamentelor si totul va fi bine - Wargha Enayati.

Sistemul de sanatate fiind atat de vast, spitalele au nevoie de personal care ghideaza pacientul in "jungla de servicii medicale".


Abonamentele corporate nu au viitor...pe termen lung

Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni, a declarat, in cadrul conferintei, ca abonamentele private pe corporate sunt un plus in Romania. "Nu le vad insa viitorul...cel indepartat", a adaugat ea.

Abonamentele medicale aduc multe beneficii populatiei, mai ales in Romania, care nu a avut preventie in educatie. "Abonamentele corporate ne ajuta foarte mult sa avem o populatie mai sanatoasa", a spus Carmen Orban.

Opinia este sustinuta si de Andreea Minuta, director Corporate Business in cadrul Regina Maria, care precizeaza ca 80% dintre programarile realizate in clinici sunt dedicate abonatilor, ceea ce inseamna ca abonamentul medical isi pastreaza rolul de preventie.


Amelia Tataru, APMGR: Taxa clawback

Piata medicamentelor din Romania este "sugrumata" de politica de preturi. La acest sistem de preturi se adauga si taxa clawback care este "ucigatoare", iar solutia la aceasta criza este un buget mai mare pentru medicamente.

Preturile medicamentelor din Romania sunt foarte mici, ceea ce creeaza probleme pentru toata industria. Si actuala criza de imunoglobuline pleaca tot de la pret. "Pentru medicamentele generice, piata creste greu, suntem sugrumati de politica de preturi. La acest sistem de preturi se adauga taxa clawback", a declarat Amelia Tataru, membru board APMGR, la conferinta HealthCare Trends

Taxa clawback este "absolut ucigatoare", mai ales pentru generice. "Taxa clawback include toate adaosurile pe linia de vanzare. Aceasta povara pentru medicamente este foarte mare. Avem disparitie de medicamente. Peste 2.000 de medicamente la preturi accesibile au disparut. Nimeni nu stie cat va dura aceasta criza", a declarat Amelia Tataru.

Iar perspectivele nu sunt deloc bune, si medicamentele de 10-20 de lei vor disparea, spun producatorii de medicament.

De asemenea, CEO-ul Farmexpert, Iulian Trandafir, atrage atentia asupra taxei clawback: "Taxa clawback are mai multe hibe, dar, in mod deosebit una mare. Se aplica si adaosurilor de distributie si de farmacie. Nu e un calcul bine facut. Initial, taxa se aplica si pe TVA", a adaugat Iulian Trandafir.

Acesta trage un semnal de alarma si spune ca daca taxa clawback va ajunge la 26%, mai multe medicamente vor disparea de pe piata.

Cum se poate evita criza de pe piata medicamentelor

Exista un proiect de lege, care este o prima etapa de a stopa acest lucru. Proiectul propune un clawback diferentiat. Proiectul are nevoie de aprobare si poate fi implementat imediat", a precizat Amelia Tataru.

In primul rand, medicamentele generice ar trebui sa fie scutite de taxe, pentru ca ideea de generic este sa fie accesibil pacientilor. Pana in 2020, producatorii de medicamente spera ca taxa clawback sa fie 0 la generice.

"Avem nevoie de un buget mai mare pentru medicamente. Astfel ar mai scadea taxa clawback. Am fi putut avea o taxa de 10-12%, nu de 24%. Taxa este foarte greu de suportat", a conchis Amelia Tataru.


Deficitul de personal medical, o problema reala in Romania?

Se confrunta Romania cu un deficit real de personal? Parerile sunt impartite in randul directorilor de spitale de stat si clinici private.

Luca Militello, Spitalul Monza: "Deficitul de personal medical nu este o problema reala, salariul este. Daca salariul se ajusteaza intr-un fel, deficitul dispare. Spitalul Monza a contactat medicii romani care lucreaza in strainatate si le-a propus sa se intoarca in tara. Este greu pentru ei sa se intoarca in Romania. In acelasi timp, pentru medici nu doar salariul conteaza, misiunea lor nu sta in salariu, si atunci trebuie sa creezi conditii de lucru".

Wargha Enayati, actionar majoritar Intermedicas, este de alta parere si sustine ca lipsa de medici este o problema reala doar in orasele mici, insa perspectivele sunt bune. "Din ce in ce mai des, medicii se intorc in tara. Multi au viziunea ca sistemul medical arata ca acum 10-15 ani si sunt interesati sa afle cum s-a transformat sistemul medical privat din Romania", a declarat Wargha Enayati. El spune ca un beneficiu pentru tara noastra ar fi medicii non-europeni, care au facut facultatea in Romania si vor sa ramana si sa lucreze in tara.

Carmen Orban, Spitalul Fundeni: "Exista un proiect de lege care vrea sa rezolve rezidentiatul. Nu inventam noi roata. Sunt tari in care rezidentiatul se face acolo unde sunt medici lipsa. Avem nevoie de o schimbare de mentalitate. Trebuie sa cream posturi acolo unde avem nevoie. Trebuie sa avem rezidenti unde ne trebuie si acolo sa scoatem posturile necesare. Abia atunci migrarea nu va mai fi importanta".


Dan Mirea, Neuroaxis: Nu exista o uniformitate in serviciile de baza

Romania are servicii medicale ca in tarile din Occident, insa mai sunt lucruri de rezolvat pentru ca pacientii romani sa capete totala incredere in sistemul de sanatate romanesc.

"Avem servicii ca in Vest, mai ales in marile centre universitare. Problema pe care o vad, nu exista o uniformitate in serviciile de baza. Daca mergem la Giurgiu, la un cardiolog, primesc un diagnostic, s-ar putea ca daca mergem la un alt medic, sa primim alt diagnostic. Avem nevoie de uniformitate", a declarat Dan Mitrea, fondator Neuroaxis, la evenimentul HealthCare Trends.

Ramane insa o problema, educatia. "Pacientul nu se informeaza, de asta merge sa se trateze in afara tarii", a adaugat acesta.

Dar exista si solutia la problema: cresterea nivelului educatie. "Cu toate aceste probleme, nu suntem departe de tarile din Vest. Directia este una pozitiva", a mai precizat Dan Mitrea.

Diferenta dintre serviciile medicale din tara si din afara consta si in accesul la tehnologie. "Este nevoie de un parteneriat public-privat. Se poate lucra cu clinici de nisa", a spus Dan Mitrea.

Problemele sistemului de sanatate nu vin doar din lipsa finantarilor. Bani sunt, dar "sunt prost gestionati, dispar", a adaugat Dan Mitrea.


Andreea Minuta, Regina Maria: Prioritatile sistemului medical trebuie separate

Romania are servicii medicale ca in tarile din Occident, insa mai sunt lucruri de rezolvat pentru ca pacientii romani sa capete totala incredere in sistemul de sanatate romanesc.

Andreea Minuta, director Divizia Corporate Business Regina Maria, sustine ca in Romania ar trebui sa fie separate prioritatile sistemului si sa fie rezolvate indiferent de criteriile politice. "Avem nevoie de o stabilitate si coerenta politica. Continuitatea ne-ar ajuta sa ajungem acolo unde dorim, toti vrem sa ajungem in acelasi loc", a declarat Andreea Minuta.


Iulian Trandafir, Farmexpert: Vizita la medic devine optionala

Romania se afla in urma Albaniei si Ungariei la consumul de medicamente, iar perspectivele nu sunt bune, a declarat Iulian Trandafir, CEO Farmexpert.

Piata medicamentelor din Romania a ajuns la 15,5 miliarde de lei. Cresterea pe produse cu prescr'+'iptie este de 2%, ceea ce inseamna ca piata nu a crescut deloc. Pe medicamentele fara prescr'+'iptie, cresterea a fost mai mare, ajungand la 16%, ceea ce inseamna ca "vizita la medic a devenit optionala", a declarat Iulian Trandafir, CEO Farmexpert.

Viitorul pe piata medicamentelor nu arata deloc bine. Romania sta foarte prost la consumul de medicamente. "Suntem in urma Albaniei si Ungariei", a adaugat Iulian Trandafir.

De vina pentru accesul limitat al pacientilor romani la medicatie este si taxa clawback. Fara o recalculare, Romania nu va avea parte de o piata farmaceutica asa cum ar trebui sa fie. "Vor aparea probleme mari", atrage atentia CEO-ul Farmexpert


Iulian Trandafir, Farmexpert: Preventia in Romania, realizata superficial

Preventia in sanatate in Romania este realizata si tratata superficial, iar iar singura modalitate prin care se poate face preventie in momentul de fata in Romania, in contextul politic, este prin educatie, a declarat Iulian Trandafir, CEO Farmexpert.

"Preventia reprezinta o investitie foarte mare, cu rezultate pe termen lung si foarte lung, care la noi nu a inceput. Iar preventia pe temen scurt, daca o facem, e in regula, daca nu o facem apar victime", a declarat acesta.

Din punctul meu de vedere, singura modalitate prin care se poate face preventie in momentul de fata, avand in vedere situatia politica in care ne aflam, este prin educatie. Si as vrea sa lansez si o idee, poate ca ar fi momentul sa discutam cu Ministerul Invatamanului referitor la preventia in Sanatate. Se pare ca la Ministerul Sanatati nu prea avem usi deschise.

Trandafir a adaugat ca, desi au loc campanii de informare, constientizare si prevenire pe plan local, adeseori „nu cunoastem de unde am plecat, ce am facut si ce putem imbunatati”: „De aceea spun ca eu privesc preventia ca pe un ciclu electoral, ar trebui facuta la nivel national si pe termen lung, dar este foarte greu pentru ca la noi ciclul electoral este scurt”, incheie Iulian Trandafir.


Diana Mereu, RASCI: Piata produselor fara prescriptie medicala, in crestere

Piata medicamentelor fara prescr'+'iptie, suplimente alimentare si dispozitive medicale (OTC) a crescut in 2017 cu 18,8% fata de anul anterior, ajunagnd la valoarea de 3,1 miliarde lei. In topul preferintelor romanilor se numar produsele de lifestyle OTC, care detin o cota de piata de 22,2%, a declarat Diana Mereu, director executiv Asociatia Romana a Producatorilor de medicamente fara prescr'+'iptie, suplimente alimentare si dispozitive medicale (RASCI).

Dupa categoria de lifestyle OTC, produsele de raceala, gripa si alergii sunt achizitionate de romani, cu o cota de piata de 21%, urmate de produse gastrointestinale (19,8%). Cea mai mica crestere inregistrata se observa in zona produselor dermatologice, care detin o cota de piata de doar 8%.

„Tendinta de crestere s-a mentinut si in ultimul an comparativ cu anul anterior si in continuare mizam pe un ritm constant de crestere. Cresterile vin in contextul in care sunt aliniate cu anumite tendinte atat nationale, cat si la nivelul Uniunii Europene: interesul sporit pentru un stil de viata sanatos, care atrage si nevoia de informare, educare, precum si atentia spre preventie. Nu in cele din urma, cresterea acestui segment de OTC vine in contextul cresterii puterii de cumparare a romanilor, a diversificarii ofertei de produse si a eficientei sporite a acestora, precum si datorita faptului ca segmentul acesta nu pune presiune asupra sistemului de sanatate”, spune Diana Mereu.

Pentru a diminua presiunea asupra sistemului de sanatate, statele membre UE isi indreapta atentia asupra acestui segment de OTC, care daca ar beneficia de o crestere de 5% ar aduce economii de 16 miliarde de euro la nivelul UE, potrivit unui studiu al AESGP (Association of the European Self-Medication Industry). „Este o cifra estimata in urma cu zece ani, sunt sigura ca valorile ar fi mult mai mari in prezent”, adauga Diana Mereu.


Oana Cociasu: Romanii sunt deschisi consultatiilor virtuale, precum si in furnizarea datelor personale

"Romanii sunt deschisi consultatiilor virtuale, precum si in furnizarea datelor personale. Desi tehnologia ii face sa se simta in control si mai putin stresati, majoritatea romanilor se informeaza din surse neautorizate si neverificate precum forumurile sau blogurile, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sanatatii lor. De aceea, recomandarea noastra este ca medicii, mai ales cei specialisti, sa comunice mai mult in online pentru a ajunge la pacienti si pentru a minimaliza astfel influenta surselor nesigure sau inselatoare”, a spus Oana Cociasu, managing partner, Medic One.




Citeste si