OMV Petrom, Orange Romania si Vodafone Romania sunt cele mai mari companii locale care sunt conduse de femei.

La Petrom, Mariana Gheorghe va fi inlocuita din functia de CEO al companiei cu fostul executiv BP de origine scotiana Christina Verchere. Mutarea este programata sa aiba loc in luna mai.

Mariana Gheorghe a devenit CEO-ul Petrom in 2006, inlocuindu-l pe Gheorghe Constantinescu, cacesta fiind director general inainte de privatizarea companiei din 2004.

Orange Romania, cea mai mare companie locala de telefonie mobila, este condusa de Liudmila Climoc, cea care pana anul trecut s-a aflat la sefia Orange Moldova, in vreme CEO-ul Vodafone Romania este frantuzoiaca Murielle Lorilloux.

hackajob, start-up romanesc...
Citeste si: hackajob, start-up romanesc din Londra, cauta zeci de angajati

Europa de Est are cele mai multe femei in conducerile companiilor, cadoul fostelor regimuri comuniste

38% dintre functiile de conducere ale companiilor din Europa de Est sunt detinute de femei, acesta fiind cel mai bun procent inregistrat la nivel mondial, potivit datelor firmei de consultanta Grant Thornton. Doar 9% din afacerile din regiune nu au nici macar o singura femeie in conducere.

Procentul femeilor care detin functii de conducere in companii

Rusia sta cel mai bine din acest punct de vedere atat in Europa, cat si la nivel global, aproape fiecare companie din aceasta tara avand o femeie intr-o functie de top . Raportul firmei de consultanta mai arata ca 47% dintre echipele de conducere ale companiilor rusesti sunt formate din femei, comparativ cu 40% in Polonia, 18% in Germania si doar 7% in Japonia.

"Situatia din Europa de Est a fost determinata de mostenirea principiilor comuniste, care au promovat ideea de egalitate intre femei si barbati de-a lungul generatiilor", se mentioneaza intr-un studiu realizat de Grant Thornton in randul a 2.500 executivi de top din intreaga lume.

Cati bani au facut cele mai...
Citeste si: Cati bani au facut cele mai mari companii de pe bursa in T3

In Uniunea Europeana, procentul functiilor de conducere detinute de femei este de 26%, similar celui din SUA, acolo unde cifra ajunge la 23%.

Datele stranse de firma de consultanta mai arata ca desi femeile obtin tot mai multe locuri in functii de conducere, joburile acestora sunt mai degraba de suport. Astfel, cel mai intalnit job detinut de femei in conducerile companiilor este acela de director resurse umane (23%), urmat de cel de CFO (19%) si cel CEO (12%). Totusi, in 2017 a fost inregistrata o crestere de 3% a procentului femeilor cu functie C-level in cadrul companiilor.

Sursa foto: Shutterstock