15 Noiembrie 2006

Stupina Onea va investi 100.000 de lei pentru mierea ecologica

Stupina Onea va investi circa 100.000 de lei in 2007, pentru extinderea capacitatii de productie a mierii ecologice, astfel incat sa poata exporta pe piata europeana, a declarat, marti, pentru NewsIn, directorul societatii, Dinu Onea.

"In acest an am primit o comanda de miere ecologica din Germania, dar nu am avut cum sa o onoram, deorece producem doar 10 tone de miere pe an, cantitate valorificata pe piata interna", a declarat, pentru NewsIn, Dinu Onea.

Stupina Onea reprezinta o afacere de familie, transmisa din generatie in generatie, iar de patru ani a realizat conversia la miere ecologica.

"Pentru a realiza miere ecologica, am investit 200.000 de lei in patru ani si vom continua investitiile, pentru a face fata normelor europene", a spus Onea. Pentru 2007, societatea si-a programat o investitie de 100.000 de lei, patronul intentionand sa cumpere circa 300 de familii de albine. Onea a mentionat ca nu este inca hotarat sa cumpere aceste familii de albine, deoacere ar trebui sa astepte doi ani, perioada necesara conversiei, de la conventional la ecologic.

In 2006, Stupina Onea a realizat 10 tone de miere ecologica, din cresterea a 200 de familii de albine. Pentru 2007, societatea urmareste o productie de cel putin 15 tone de miere ecologica, pentru realizarea asestui scop fiind necesara extinderea cu 50 de familii de albine.

Pe langa faptul ca Stupina Onea realizeaza miere ecologica, societatea mai produce si miere traditionala in oala de lut, produs atestat de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale ( MAPDR). De asemenea, Onea a inregistrat produsul traditional miere in oala de lut la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).

"Este destul de greu sa realizezi un produs traditional, pentru ca oricine poate sa comercializeze sub o titulatura similara un produs conventional. Ar exista o solutie, anume sa solicitam protectia denumirii la Uniunea Europeana, dar taxa este de 5.000 de euro si nu ne permitem, cel putin pentru moment", a spus Dinu Onea. Acesta a precizat ca taxa pentru inregistrarea produsului la OSIM a fost de 4.000 de lei.

Din totalul producatorilor de produse ecologice, mai bine de 10% sunt apicultori. Pentru acesti producatorii Ministerul Agriculturii a prevazut o subventie de 30 de lei pentru o familie de albine. Patronul Stupina Onea a precizat, pentru NewsIn, ca pana in luna noiembrie nu a primit acesti bani.

Agricultura ecologica castiga tot mai mult teren in Romania. Daca in urma cu doi ani, piata produselor ecologice era de 500.000 de euro, in 2006 se poate discuta despre 1.500.000 euro proveniti din comercializarea produselor din import dar si din productia interna.



Citeste si