In urma analizei premilinare a Consiliului Concurentei privind tranzactia prin care grupul de investitii ceh Penta Investments a preluat A&D Pharma “au fost identificate o serie de elemente care ar putea crea indoieli privind compatibilitatea tranzactiei cu un mediu concurential normal”.

Penta este un grup de investitii din Europa Centrala fondat in 1994. Pe langa sectorul de sanatate, grupul desfasoara si activitati de servicii financiare, productie, retail, dezvoltare imobiliara si mass-media. Companiile din portofoliul grupului angajeaza peste 32.000 de persoane, iar activele grupului se ridicau la 8,5 miliarde euro in 2016.

In anul 2017, grupul Penta/Dr. Max a intrat in sectorul serviciilor de sanatate din Romania, prin achizitia de catre Rockyfarm SRL a York Farm SRL, Panpharma Med SRL, Iezer Farm SRL si Fastpharm SRL.

A&D Pharma detine retelele Sensiblu si Punkt, distribuitorul Mediplus si A&D Pharma Marketing & Sales - una dintre cele mai mari platforme de marketing si vanzari farmaceutice din Europa Centrala si de Est. Lantul de farmacii Sensiblu a realizat in 2016 cifra de afaceri de 372 milioane euro si un profit de 7 milioane euro. In acelasi timp, farmaciile Punkt au inregistrat pierderi de 2 milioane euro, avand o cifra de afaceri de 16 milioane euro in 2016. Astfel, profitul total A&D Pharma din retail a fost de circa 5 milioane euro.

“In urma analizei preliminare a Consiliului Concurentei cu privire la suprapunerile activitatilor partilor la Tranzactie pe piata comertului cu amanuntul de produse farmaceutice si parafarmaceutice pe o raza de captare de 3 km in jurul fiecaruia dintre farmaciile achizitionate, intelegem ca au fost identificate o serie de elemente care ar putea crea indoieli privind compatibilitatea Tranzactiei cu un mediu concurential normal.

Astfel, desi Tranzactia, in opinia Partii Notificatoare, nu este de natura sa ridice obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata romaneasca sau pe o parte substantiala a acesteia, prezenta propunere de angajamente urmareste sa inlature indoielile Consiliului Concurentei in legatura cu operatiunea de concentrare pe anumite piete geografice relevante de comert cu amanuntul de produse farmaceutice si parafarmaceutice, prin farmacii”, se explica in anuntul Consiliului Concurentei.

Lantul international de farmacii Dr.Max a finalizat contractul de achizitie a grupului A&D Pharma prin GLEBI HOLDINGS PLC la finalul anului trecut. Tranzactia dintre A&D Pharma si Penta Investment mai trebuie sa obtina acordul autoritatilor pentru concurenta, iar valoarea acesteia nu va fi facuta publica.

Sursa foto: Shutterstock / Tero Vesalainen 11

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri