Lukoil intentioneaza sa construiasca in cadrul rafinariei Neftochim din Burgas - Bulgaria - o fabrica unde se va produce polipropilena, a declarat seful grupului petrolier rus, Vagit Alekperov, intr-un interviu acordat revistei RNB, numind facilitatea "un mic complex petrochimic", fara a preciza valoarea investitiei, transmite Novinite, potrivit Agerpres.

Dar Evgeniy Dishluk, analist la Gazprombank, estimeaza la un miliard de euro costurile proiectului, care ar putea fi realizat in termen de trei ani.

Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca Lukoil exploreaza in prezent optiunile pentru a construi o fabrica unde ar putea produce anual cel putin 150.000 de tone de polipropilena, valoarea investitiei fiind inca analizata.

In prezent, la Lukoil Neftochim Bourgas sunt produse anual 80.000 de tone de polipropilena, sustine Andrei Kostin, seful Rupec Information. O alta uzina similara se afla la Stavrolen, in regiunea ruseasca Stavropol, si are o capacitate anuala de 100.000 - 140.000 de tone.

Kostin estimeaza ca un volum de 150.000 de tone de polipropilena este "redus" si apreciaza ca Lukoil va putea exporta acest produs in UE si in Turcia. De asemenea, Kostin evalueaza investitia de la "sute de milioane la miliarde de euro".

Alekperov, care s-a intalnit recent cu premierul bulgar Boyko Borissov, a declarat Lukoil nu este interesat sa-si majoreze numarul de benzinarii din Bulgaria, care se ridica la 221 in prezent.

Lukoil este al doilea mare producator de titei din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridica la aproximativ 1,3% din rezervele globale. Lukoil Romania este unul dintre liderii pietei petroliere romanesti, avand o cota de aproximativ 20% din piata totala de produse petroliere. In prezent, compania Lukoil Romania detine rafinaria Petrotel si comercializeaza carburanti printr-o retea de 300 de statii de distributie.

Sursa foto: Shutterstock / BalkansCat

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri