Companiile traditionale au inregistrat in Romania o pondere dubla a incidentelor de zbor fata de transportatorii low cost, arata o analiza Flight Refund, companie specializata in obtinerea despagubirilor pentru pasageri.

In anul 2017, in Romania, companiile traditionale au avut 235 de decolari si aterizari cu probleme, adica un procent de 0,42% din totalul zborurilor inregistrate. In cazul curselor low cost, s-au inregistrat 73 de incidente, cifra care reprezinta 0,22% din total, adica jumatate din procentul curselor companiilor traditionale.

Cele mai slabe performante ale companiilor traditionale s-au inregistrat in Polonia, unde procentul zborurilor cu probleme a fost de 1,08% fata de procentul 0,34% cat s-a inregistrat in cazul zborurilor low cost. Astfel in Polonia procentul zborurilor cu incidente a fost triplu in cazul companiilor traditionale fata de cele low cost.

Franta este singura piata analizata unde companiile traditionale au inregistrat performante mai bune decat cele low cost: 0,81% pentru companiile cu costuri reduse fata 0,75% in cazul operatorilor traditionali.

Analiza Flight Refund mai arata ca Marea Britanie a avut anul trecut mai multe curse low cost decat restul tarilor analizate luate impreuna (peste 360.000 decolari si aterizari). Companiile low cost au inregistrat in aceasta tara un procent de incidente de 0,58% pentru decolari si aterizari, iar liniile aeriene traditionale au consemnat un procent de 1,04% pentru zborurile cu incidente. Astfel, in cazul Marii Britanii, se regaseste raportul inregistrat si in Romania – procent dublu de incidente pentru companiile traditionale fata de cele low cost.

“Analiza datelor legate de zborurile din piete europene importante arata ca, in general, companiile traditionale inregistreaza un procent mai mare de anulari si intarzieri fata de liniile low cost. Din acest punct de vedere Romania sta undeva la mijloc, intre Franta unde companiile traditionale inregistreaza performante mai bune decat cele low cost si Polonia, unde raportul este de 3 la 1 defavoarea companiilor traditionale”, a declarat Aniko Bolyo, General Manager Flight Refund.

Datele analizate de Flight Refund acopera peste 2,67 milioane de zboruri din 6 tari europene – Romania, Franta, Marea Britanie, Germania, Ungaria si Polonia. Din acestea, 23.600 au avut inregistrat incidente de zbor: intarzieri mai mari de 3 ore sau anulari ale zborurilor. Analiza a luat in calcul aproape 90.000 de zboruri de pe aeroporturile din Bucuresti si Cluj-Napoca, care reprezinta circa 75% din traficul aerian din tara noastra.

Doar 1 pasager din 100 isi cunoaste drepturile

Calatorii din Europa Centrala si de Est nu cunosc faptul ca, potrivit Regulamentului European 261/2004, sunt indreptatiti sa primeasca din partea companiei aeriene o compensatie de pana la 600 de euro pentru zborurile efectuate in ultimii 3 ani. Mai mult, procentul celor care stiu ca pot apela la firme specializate pentru a-si recupera banii intr-un termen rezonabil este mai mic de 1%, ceea ce inseamna ca cei care au dreptul la despagubiri au pierdut circa 22 milioane de euro.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri