Grupul britanic Liberty, controlat de omul de afaceri indian Sanjeev Gupta, anunta un acord conditionat pentru cumpararea a patru combinate siderurgice din Europa, printre care si SIDEX Galati. Cele patru combinate siderurgice dispun de peste 12,500 de angajati.

Printr-o tranzactie importanta care ar majora capacitatea de laminare totala a grupului Liberty la peste 15 milioane de tone pe an, grupul a convenit achizitionarea topitoriilor integrate principale ale ArcelorMittal de la Galati, Romania si Ostrava din Republica Ceha, precum si laminoarele de la Skopje din Macedonia si Piombino din Italia. Tranzactia depinde de aprobarea Comisiei Europene si de alte procese locale incluzand consultari cu consiliile angajatilor la nivel local si european.

Adaugarea acestor combinate siderurgice depaseste dublul capacitatii de productie de otel la nivel global a grupului Liberty. Acesta detine in prezent o pozitie puternica in Regatul Unit, in calitate de furnizor de otel si aluminiu in industria auto, aviatie si in sectoare de inginerie specializate precum si in Australia ca furnizor de otel pentru constructii si infrastructura. Grupul furnizeaza otel pentru industria auto, si alte industrii, din SUA.

Retail jobs

"Noile active europene vor majora capacitatea de productie a grupului Liberty printr-o gama completa de produse laminate plate si lungi si vor ajuta grupul sa dezvolte mai departe modelele de productie principale si marca de productie durabila Greensteel in centrele industriale ale Continentului. Anuntul de astazi vine in urma recentei lansari a programului de investitii a grupului Liberty in Franta, unde s-a achizitionat ultimul producator national de roti din aluminiu si s-a convenit cumpararea celei mai mari topitorii de aluminiu din Europa de la Dunkerque, printr-o tranzactie care urmeaza a fi incheiata in curand", potrivit unui comunicat de presa al Liberty.

Grupul a obtinut statutul de ofertant preferat pentru combinatele ArcelorMittal din Europa, impotriva concurentei din partea altor producatori, dupa ce compania a pus in vanzare activele profitabile in urma unui acord cu autoritatile de reglementare a concurentei din UE, pentru a i se permite achizitionarea gigantului siderurgic italian Ilva, cel mai mare producator de produse plate din otel carbon din Europa.

Citeste si:
Proprietarul fostei platforme Sidex Galati, pierderi de 3,7 mld. $
Proprietarul fostei platforme...

"Grupul Liberty a colaborat indeaproape cu ArcelorMittal pentru a pregati o tranzactie care sa satisfaca cerintele Comisiei Europene si sa creeze un viitor sigur pentru aceste intreprinderi in cadrul Aliantei GFG. Dupa finalizarea tranzactiei, grupul Liberty intentioneaza sa continue investitiile in active – care detin deja multe instalatii ultramoderne - si isi propune sa atinga o competitivitate sporita printr-o productie cu emisii scazute de dioxid de carbon si o legatura mai stransa cu productia din aval cu valoare adaugata, ca parte din strategia Greensteel implementata de companie", se mai arata in comunicat.

De asemenea, grupul Liberty arata ca isi propune sa dezvolte relatii de lucru stranse cu guvernele din tarile respective, cu sindicatele si cu alti actori locali, pentru a optimiza valoarea produselor din otel pentru economiile regionale si nationale.

Citeste si:
Tranzacție MAJORĂ pe piața de gaming: Microsoft preia Activision...
Tranzacție MAJORĂ pe piața de...

"Dintr-o data aceste achizitii vor dubla efectivele noastre si capacitatea de productie mondiala, oferindu-ne o prezenta puternica in centrul principalelor regiuni de productie din Europa", a declarat Sanjeev Gupta.

Cele patru combinate din portofoliu au o capacitate combinata de laminare de aproximativ 8 milioane de tone pe an si ar oferi grupului Liberty posibilitatea de a furniza o gama completa de produse finite din otel cum ar fi: placi de otel, rulouri laminate la cald, rulouri laminate la rece, tabla de otel galvanizata, placa de cositor, bare, sarma laminata si sine. Aceste combinate deservesc piete nationale si europene, din domeniul auto, constructii, utilaje industriale, sectorul petrolier si al gazelor.

Sursa foto: Agerpres
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri