Grupul britanic Liberty, controlat de omul de afaceri indian Sanjeev Gupta, anunta un acord conditionat pentru cumpararea a patru combinate siderurgice din Europa, printre care si SIDEX Galati. Cele patru combinate siderurgice dispun de peste 12,500 de angajati.

Printr-o tranzactie importanta care ar majora capacitatea de laminare totala a grupului Liberty la peste 15 milioane de tone pe an, grupul a convenit achizitionarea topitoriilor integrate principale ale ArcelorMittal de la Galati, Romania si Ostrava din Republica Ceha, precum si laminoarele de la Skopje din Macedonia si Piombino din Italia. Tranzactia depinde de aprobarea Comisiei Europene si de alte procese locale incluzand consultari cu consiliile angajatilor la nivel local si european.

Adaugarea acestor combinate siderurgice depaseste dublul capacitatii de productie de otel la nivel global a grupului Liberty. Acesta detine in prezent o pozitie puternica in Regatul Unit, in calitate de furnizor de otel si aluminiu in industria auto, aviatie si in sectoare de inginerie specializate precum si in Australia ca furnizor de otel pentru constructii si infrastructura. Grupul furnizeaza otel pentru industria auto, si alte industrii, din SUA.

"Noile active europene vor majora capacitatea de productie a grupului Liberty printr-o gama completa de produse laminate plate si lungi si vor ajuta grupul sa dezvolte mai departe modelele de productie principale si marca de productie durabila Greensteel in centrele industriale ale Continentului. Anuntul de astazi vine in urma recentei lansari a programului de investitii a grupului Liberty in Franta, unde s-a achizitionat ultimul producator national de roti din aluminiu si s-a convenit cumpararea celei mai mari topitorii de aluminiu din Europa de la Dunkerque, printr-o tranzactie care urmeaza a fi incheiata in curand", potrivit unui comunicat de presa al Liberty.

Grupul a obtinut statutul de ofertant preferat pentru combinatele ArcelorMittal din Europa, impotriva concurentei din partea altor producatori, dupa ce compania a pus in vanzare activele profitabile in urma unui acord cu autoritatile de reglementare a concurentei din UE, pentru a i se permite achizitionarea gigantului siderurgic italian Ilva, cel mai mare producator de produse plate din otel carbon din Europa.

"Grupul Liberty a colaborat indeaproape cu ArcelorMittal pentru a pregati o tranzactie care sa satisfaca cerintele Comisiei Europene si sa creeze un viitor sigur pentru aceste intreprinderi in cadrul Aliantei GFG. Dupa finalizarea tranzactiei, grupul Liberty intentioneaza sa continue investitiile in active – care detin deja multe instalatii ultramoderne - si isi propune sa atinga o competitivitate sporita printr-o productie cu emisii scazute de dioxid de carbon si o legatura mai stransa cu productia din aval cu valoare adaugata, ca parte din strategia Greensteel implementata de companie", se mai arata in comunicat.

De asemenea, grupul Liberty arata ca isi propune sa dezvolte relatii de lucru stranse cu guvernele din tarile respective, cu sindicatele si cu alti actori locali, pentru a optimiza valoarea produselor din otel pentru economiile regionale si nationale.

"Dintr-o data aceste achizitii vor dubla efectivele noastre si capacitatea de productie mondiala, oferindu-ne o prezenta puternica in centrul principalelor regiuni de productie din Europa", a declarat Sanjeev Gupta.

Cele patru combinate din portofoliu au o capacitate combinata de laminare de aproximativ 8 milioane de tone pe an si ar oferi grupului Liberty posibilitatea de a furniza o gama completa de produse finite din otel cum ar fi: placi de otel, rulouri laminate la cald, rulouri laminate la rece, tabla de otel galvanizata, placa de cositor, bare, sarma laminata si sine. Aceste combinate deservesc piete nationale si europene, din domeniul auto, constructii, utilaje industriale, sectorul petrolier si al gazelor.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri