Companiile Wizz Air si Ryanair au fost reclamate la Consiliul Concurentei in urma modificarilor aduse politicii de bagaje. Sesizarea a fost facuta de Asociatia pentru Protectia Drepturilor Pasagerilor din Romania care acuza cei doi transportatori ca au incercat sa disimuleze majorarea preturilor.

Incepand cu luna noiembrie, transportatorii de tip low-cost Wizz Air si Ryanair si-au modificat semnificativ politica de servicii suplimentare, in sensul ca transportul unui bagaj de mana, tip valiza, nu mai este inclus in tariful de baza, ci reprezinta un serviciu suplimentar. Inclus in tariful de baza a ramas doar transportul unui bagaj de cabina foarte mic, tip poseta/servieta de mana.

Practica Wizz Air si Ryanair ridica importante semne de intrebare din perspectiva concurentei pe piata din Romania, sustine Asociatia pentru Protectia Drepturilor Pasagerilor din Romania, scrie Digi24.ro.

"In primul rand, cei doi transportatori au incalcat legislatia privind protectia consumatorilor din Romania. Pasagerii romani care au achizitionat bilete anterior datei de 1 noiembrie, dar care urmeaza sa calatoreasca dupa aceasta data, au fost indusi in eroare, fiindu-le prezentati doar termenii si conditiile generale de calatorie de la momentul achizitiei.

Practica celor doi transportatori ridica importante semne de intrebare din perspectiva concurentei pe piata din Romania, intrucat urmarea imediata reala a fost cresterea costului total al calatoriei suportat de consumatorii romani: deoarece in cazul calatoriei cu avionul pasagerul are nevoie sa poata transporta un numar de obiecte personale ce nu pot incapea intr-o poseta/servieta, acesta trebuie sa achizitioneze si serviciul suplimentar al transportului unui bagaj de cabina tip valiza, atunci cand foloseste serviciile Wizz Air si Ryanair, in timp ce acest serviciu este deja inclus in tariful de baza al transportatorilor romani, cum ar fi Blue Air si Tarom.

Cei doi transportatori au incercat sa disimuleze majorarea preturilor prin prezentarea noilor politici drept unele de optimizare a costului total al calatoriei, care va permite, in unele situatii, chiar costuri mai mici resimtite de pasageri.

In realitate, atat timp cat tariful de baza nu a scazut, iar foarte putini pasageri pot calatori doar impreuna cu o poseta/servieta, acest lucru nu se intampla.

Va solicitam investigarea acestor fapte, care pot duce ca activitatea din domeniu sa fie serios perturbata, existand riscul ca si transportatorii romani, Blue Air si Tarom, sa majoreze tariful de baza, avand in vedere cresterea costului de calatorie in cazul celor doi concurenti majori, ceea ce va afecta si mai mult consumatorii romani", se arata in sesizarea Asociatiei.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri