9 Noiembrie 2018

Liviu Arsene, Bitdefender: Ce riscuri exista in cazul vulnerabilitatilor informatice si cum le blocam



Alaturi de Liviu Arsene, global cybersecurity researcher Bitdefender, am discutat in cadrul conferintei Smart Future despre vulnerabilitatile informatice atat din mediul public cat si privat, ce riscuri exista, dar si cum sa le blocam.

In contextul in care vrem sa avem mai multe orase inteligente in Romania, Liviu Arsene a precizat ca nu putem avea un smart city fara o securtitate informatica.

"Fara securitate nu poti avea un smart city. Totul trebuie sa fie conectat si securizat. Toate obiectele inteligente sunt predispuse la un atac informatic si atunci trebuie sa ne asiguram ca sunt securizate. Din prisma mea, pot spune ca intotdeauna exista atacuri informatice asupra oricarui sistem informatic, fie ca vorbim de o centrala termica, fie ca vorbim de o institutie publica. Noi incercam sa nu ne uitam la cine a facut atacul, ci ne uitam la tipul atacului, sa vedem cum s-a intamplat si incercam sa-l prevenim. Daca atacul are in spate un scop politic, investigatia ajunge la autoritati si ele decid mai departe”, spune Liviu Arsene, global cybersecurity researcher Bitdefender.

Cat investeste Bitdefender in solutii de securitate informatica?

“Intr-o perioada de trei ani, 2014-2017, am investit in jur de 90 milioane de euro in cercetare si dezvoltare. Investim peste 50% din profit in research & development”, sustine Liviu Arsene.

Producatorul global de solutii de securitate cibernetica Bitdefender a lansat suita de solutii de securitate informatica pentru familii Bitdefender 2019. Prin tehnologii bazate pe detectarea de comportamente, noua suita este capabila sa opreasca criminalii informatici inainte ca atacurile sa aiba loc si sa protejeze utilizatorul pe toate fronturile.

“Cativa ani in urma am estimat ca in 2020 vom avea peste 20 de miliarde de dispozitive inteligente conectate la internet. In 2014 am inceput sa testam mai multe dispozitive inteligente si am vazut toate aveau probleme de securitate, pentru ca nu aveai cum sa instalezi pe acele dispozitive solutii de securitate. Producatorii, de regula, nu se interesau ce se intampla daca conectau acele produse la internet. Noi am identificat toate produsele, ne-am gandit acum 3 ani sa scoatem prima si singura solutie de securitate informatica pentru dispozitivele inteligente din casa, pentru ca lumea a inceput sa-si cumpere frigidere inteligente, aspiratoare inteligente, termostate. Acea solutie nu a fost suficienta, pentru ca lucrurile s-au dezvoltat si atunci am dezvoltat solutii noi", mai spune Liviu Arsene.

Produsele Bitdefender 2019 aduc inovatii precum Network Threat Prevention, functionalitate care monitorizeaza toate caile de atac asupra sistemului: previne exploatarea vulnerabilitatilor din sistemul de operare sau din programele instalate, detecteaza si blocheaza atacurile de tip brute force si protejeaza informatiile sensibile de tentative de interceptare cand sunt transmise necriptat.

Bitdefender este o companie de securitate informatica cu activitate la nivel global, care furnizeaza solutii de protectie impotriva amenintarilor complexe catre 500 de milioane de utilizatori din peste 150 de tari.



Citeste si