Proiectul ordonantei de urgenta cu privire la noile masuri fiscale anuntat de Ministrul Finantelor pe 18 decembrie va avea un puternic impact negativ asupra sectorului energetic din Romania: asupra securitatii energetice, asupra locurilor de munca si investitiilor, precizeaza OMV Petrom conform unui comunicat de presa.

Reprezentantii companiei sunt de parere ca daca vor fi implementate, masurile vor arunca piata de gaze din Romania inapoi in timp cu cel putin 10 ani, la stadiul de piata reglementata si departe de a fi liberalizata.

"Una din masurile propuse este plafonarea pretului gazelor naturale la 68 lei/MWh, pe o perioada de trei ani. Atragem atentia ca stabilirea in mod artificial a unui pret la care producatorii sunt obligati sa comercializeze gazele incalca regulile Uniunii Europene privind piata libera, distorsioneaza concurenta, discrimineaza producatorii romani fata de importatori si poate avea consecinte grave asupra aprovizionarii cu gaze", adauga reprezentantii OMV Petrom.

Acestia prezinta si o serie de efecte care vor aparea in cazul in care proiectul de Ordonanta de Urgenta va fi aprobat in forma actuala propusa de catre Guvern:

Productia de gaze din Romania ar scadea in urmatorii ani ca urmare a reducerii investitiilor: pretul stabilit artificial la 68 de lei/MWh pune in pericol proiecte importante de investitii din domeniu.

Importurile de gaze ar creste, cu impact puternic asupra securitatii energetice a Romaniei si cu cresterea pretului la gaze in viitor: In lipsa investitiilor, productia interna de gaze naturale este de asteptat sa scada in mod abrupt, iar diferenta ar fi acoperita de importuri suplimentare de gaze, care sunt semnificativ mai scumpe.

Potrivit estimarilor OMV Petrom, in lipsa oricaror investitii, importurile ar putea creste pana la 40%-50% din consum in 2030 (fata de aprox. 10% in prezent), din cauza scaderii productiei nationale.

Nivelul mai scazut al investitiilor ar afecta piata muncii: OMV Petrom este unul din cei mai mari angajatori privati din Romania, cel mai mare contribuabil la bugetul de stat si cel mai mare investitor privat. In plus fata de cei 13.000 de salariati proprii, OMV Petrom lucreaza cu un numar mare de companii romanesti care au aproximativ 40.000 de salariati.

"Suntem profund ingrijorati cu privire la masurile care sunt impuse fara studii de impact si fara nicio consultare prealabila. Astfel de masuri au efect negativ asupra atractivitatii Romaniei pentru investitori, descurajeaza proiectele de investitii si afecteaza in mod negativ economia si forta de munca", precizeaza reprezentantii companiei.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze de aproximativ 61 milioane bep in 2017. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de de 860 MW. Pe piata distributiei cu amanuntul de produse petroliere, Grupul este prezent in Romania si tarile invecinate prin intermediul a 789 benzinarii, la sfarsitul lui septembrie 2018, sub doua branduri, OMV si Petrom.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri