Topul companiilor care au investit cel mai mult in cercetare si dezvoltare in 2018

Samsung, Alphabet (compania ‘mama’ a Google) si Volkswagen sunt companiile care au investit cel mai mult in cercetare si dezvoltare (R&D – research & development) in ultimul an, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeana. Nicio companie romaneasca nu a reusit sa intre in editia de anul acesta a clasamentului celor mai mari 2.500 de companii din lume in functie de investitiile in cercetare.

Companiile din Uniunea Europeana si-au marit investitiile in R&D pentru al optulea an consecutiv, nivelul acestora ajungand la 200,1 mld. dolari, reprezentand o crestere de 5,5%. Europa a ramas insa in urma SUA si a Chinei: in SUA, investitiile companiilor au crescut cu 9%, iar in China acestea au urcat cu 20%. Cele mai mari investitii au fost facute in sectorul auto, farmaceutic si IT&C.

La nivelul intregii lumi, investitiile in cercetare si dezvoltare au urcat cu 8,3% si au atins nivelul total de 736,4 mld. euro.

Volkswagen este compania europeana cu cele mai mari investitii in R&D (13,1 mld. euro), in SUA lider este Alphabet (13,3 mld. euro), iar in Asia topul este condus de Samsung (13,4 mld. euro).

Statisticile arata ca UE este lider la investitii in sectoare industriale, precum cel auto, farmaceutic si aeronautic, insa are de recuperat in domeniul tehnologic.

Din cele 2.500 de companii care au intrat in top, 577 sunt europene iar investitiile acestora reprezinta aproximativ un sfert din totalul global (27%). Companiile americane (778) controleaza 37% din bugetul global de investitii in cercetare si dezvoltare, cele japoneze (339) reprezinta 14%, iar cele din China (438) ajung la 10%.

Dintre vecinii Romaniei, doar Ungaria are o companie care a intrat in calcule, fiind vorba de producatorul farmaceutic Gedeon Richter, cu investitii de 128 mil. euro in R&D.

Top 10 cele mai mari investitii R&D

Compania Tara Industria Investitii R&D 2017/2018 (mld. euro)
Samsung Coreea de Sud Electronice 13,43
Alphabet SUA Software 13,38
Volkswagen Germania Auto 13,13
Microsoft SUA Software 12,27
Huawei China Echipamente si produse tehnologice 11,33
Intel SUA Echipamente si produse tehnologice 10,92
Apple SUA Echipamente si produse tehnologice 9,65
Roche Elvetia Farmaceutice si biotehnologie 8,88
Johnson & Johnson SUA Farmaceutice si biotehnologie 8,80
Daimler Germania Auto 8,66
Citeste si:
Primii la saracie, ultimii la masuri care ne pot scoate din ea
Investitiile care pot aduce...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Google cumpara Fitbit si intra in competitie cu Apple
Setari Cookie-uri