In 2019, companiile din Retail si FMCG vor fi mai interesate de economia circulara si sustenabilitate

Operatorii economici vor fi mai orientati catre sustenabilitatea afacerii si ar putea include sau extinde diverse forme de colaborare, tipice economiei circulare, in 2019. Concluzia analistilor CHEP Romania, subsidiara liderului mondial in servicii de inchiriere a paletilor si parte a grupului Brambles survine in contextul economic si legislativ local si european, care influenteaza sectorul bunurilor de larg consum (FMCG) si modul de functionare din supply chain.

Potrivit CHEP Romania, companiile din FMCG vor fi tot mai interesate de economia circulara. Ca si la nivel global, piata romaneasca se apropie de punctul in care resursele naturale nu vor mai putea tine pasul cu cererea de consum.

Conform unei analize derulate de CHEP in piata romaneasca de FMCG, 88% dintre producatorii si retailerii participanti considera economia circulara si formele de colaborare implicite avantajoase pentru companie, in principal, din perspectiva economiei de costuri, materii prime si deseuri.

Numarul companiilor care au trecut de la logistica liniara la circularitate a crescut anual cu aproximativ 60% la 30 iunie 2018, in piata locala de FMCG. De asemenea, in Romania, se deruleaza 7 proiecte de transport colaborativ, in care partenerii de lant logistic si-au aliniat planurile de transport pentru a reduce costurile si emisiile poluante. Colaborarea si vizibilitatea informatiilor intre agentii economici care formeaza un supply chain, in paralel cu evolutia progresiva a costurilor cu transportul marfurilor va conduce, cel mai probabil, la cresterea aliantelor strategice existente deja pe piata autohtona.

Expertul independent in economie circulara Ellen MacArthur Foundation sustine ca, la nivel global, companiile devin tot mai preocupate sa mentina valoarea produselor, a componentelor si a materialelor la cel mai inalt nivel de utilitate si valoare, pentru o perioada cat mai lunga de timp si sa scada deseurile, pentru a fi mai competitive si mai sustenabile.

Citeste si:
Adidas, pierderi de aproape 400 milioane de dolari din cauza pandemiei
Adidas a pierdut aproape 400...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Sustenabilitatea este cu atat mai importanta, cu cat raportarea transparenta a indicatorilor non-financiari a devenit obligatorie pentru toate companiile cu peste 500 de angajati, nu doar pentru cele de interes public—conform ordinului Ministerului Finantelor din noiembrie 2018, cu referire la aplicarea Directivei europene 2014/95.

De asemenea, modificarea modelului economic de valorificare a deseurilor de ambalaje, de la 1 ianuarie 2019, va contribui la orientarea operatorilor economici spre solutii circulare, care pot garanta scaderea cantitatii de ambalaje puse pe piata nationala, a poverii administrative si fiscale.

“Si in Romania, companiile vor vedea mai clar schimbarile pe care le implica trecerea de la un model economic liniar, care pleaca de la premisa ca resursele sunt abundente si ieftin de eliminat, la un tipar de crestere care sa favorizeze reutilizarea, repararea, reconditionarea si reciclarea,” a precizat Gabriel Ivan, Country General Manager CHEP Romania.

Compania a inregistrat o crestere anuala record la nivelul retelei globale CHEP, de circa 30% la 30 iunie 2018 si de 35% a fluxurilor de paleti emise in piata interna. Pentru aceeasi perioada, la nivel national, s-au economisit cumulat in supply chain aproximativ 3.926 m3 de lemn, 4.547 de tone de emisii de CO2 si 374 de tone de deseuri solide3. CHEP are in prezent peste 200 de clienti din Retail si FMCG, pentru care emite anual mai mult de 4 milioane de fluxuri de paleti reutilizabili, din cele doua centre de service, situate in Ploiesti si in Timisoara.

Citeste si:
Sondaj: Ce pierderi estimează multinaționalele prezente în România
Sondaj: Ce pierderi estimează...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri