Ce salarii au castigat angajatii din sistemul de sanatate privat in 2018? Medicii din regiunea Moldovei, salarii cu 30% mai mari fata de cei din Capitala

Specialistii din domeniul medical au solicitat la interviul de angajare salarii cu 20% mai mari fata de cat au oferit angajatorii din sistemul privat pe parcursul anului 2018, arata un studiu efectuat in ianuarie 2019 de catre MEDIjobs, cea mai mare platforma de recrutare in domeniul medical din Romania.

Diferenta intre veniturile asteptate de candidatii din domeniul medical si cele oferite de catre companii a crescut fata de anul 2017, atunci cand valoarea acesteia era de 15%, conform ultimului raport similar realizat de compania MEDIjobs.

Te invitam la Future Healthcare, eveniment wall-street.ro dedicat industriei farmaceutice si serviciilor medicale, unde vor participa speakeri renumiti din Sanatate. Inscrie-te AICI pana luni, 11 martie, ora 12.00, pentru a participa GRATUIT la conferinta.

Salariile medicilor specialisti

Datele din 2018 arata ca, in momentul in care si-a negociat salariul, un medic specialist roman a solicitat in medie o suma cu 13% mai mare decat bugetul alocat de catre angajator – in jur de 8400 de lei net este salariul dorit in medie de medici versus salariul oferit in medie de angajatori de aproape 7400 de lei net. In cazul medicilor specialisti, diferenta intre cererea si oferta salariala a scazut fata de anul 2017, atunci cand medicii specialisti cereau in medie cu 30% mai mult decat salariile oferite de angajatori.

In topul celor mai bine platite specializari se afla Anestezie si Terapie Intensiva, acolo unde salariile lunare pot ajunge pana la 17.000 lei net, Oncologie medicala cu salarii de pana la 12.000 lei net, Medicina de Urgenta cu salarii in jur de 10.000 de lei net, Radiologie cu salarii in jur de 10.000 de lei (iar radiologii care obtin competente specifice precum CT sau RMN pot ajunge in medie la salarii de 15.000 lei net), Cardiologie cu salarii de 9000 lei net si Medicina de laborator, cu salarii medii de 8000 de lei net. Nevoia pietei de medici formati pe aceste specialitati este foarte mare, ceea ce determina angajatorii sa ofere salarii mai ridicate in aceste domenii.

La polul opus, cele mai mici salarii sunt oferite medicilor specialisti in medicina generala (4.500 lei net), medicina de familie (5.000 lei net) si medicina muncii (intre 4.000 si 5.000 lei net).

Citeste si:
Au crescut cererile pentru locurile de muncă în sănătate
Au crescut cererile pentru...

Diferentele intre salariile medicilor nu se inregistreaza doar intre specialitati, ci si intre regiunile geografice ale tarii. Mai specific, in vestul tarii, salariile oferite de catre angajatori sunt in medie cu aproximativ 25% mai mici decat cele oferite in Bucuresti. Situatia sta diferit pentru regiunea Moldovei, acolo unde salariile oferite medicilor pot fi cu pana la 30% mai mari decat cele oferite in capitala. Acest decalaj este cauzat de deficitul mare de medici specialisti din zona Moldovei.

Totodata, angajatorii din orasele mici si mijlocii sunt dispusi sa ofere salarii mai mari decat cei din principalele orase precum Bucuresti, Cluj sau Timisoara. In aceste cazuri, lipsa personalului medical atrage de la sine o crestere substantiala a ofertei angajatorilor, din dorinta de a atrage candidatii. De exemplu, un medic specialist oftalmolog poate primi un salariu de 10.000 de lei net in Satu Mare; un medic specialist pediatru poate primi un salariu de 12.000 de lei net in Baia Mare, iar un medic specialist pe diabet poate primi pana la 9.000 de lei net in Targoviste.

In plus, pe langa beneficiile de ordin financiar, medicii specialisti pot lua in considerare relocarea in orase mai mici pentru alte beneficii precum: asigurarea cazarii, decontarea costurilor de transport, prime salariale, program flexibil si altele.

Din acelasi studiu reiese si faptul ca medicii specialisti sunt dispusi sa isi schimbe locul de munca pentru o oferta salariala cu aproximativ 1.000 de lei mai mare decat venitul realizat la locul de munca anterior.

Citeste si:
Medicii de familie vor primi 40 de lei pentru fiecare persoană...
OFICIAL | Medicii de familie...

Salariile asistentilor medicali generalisti

Diferentele aparute la negocierea nivelului salarial sunt valabile si in cazul celor care doresc sa ocupe un post de asistent medical generalist. Candidatii pentru aceasta pozitie isi doresc un salariu cu aproximativ 22% mai mare decat sunt dispuse companiile sa ofere, o diferenta intre cerere si oferta de doua ori mai mare decat cea publicata in raportul similar din 2017. Una dintre principalele cauze ale acestei diferente este determinata de nealinierea angajatorilor din sistemul privat de sanatate la maririle din grila de salarizare din sistemul public de sanatate, care au avut loc in primul trimestru al anului trecut.

Cel mai mare decalaj intre cererea si oferta salariala se observa la asistentii medicali cu experienta pe Bloc Operator, diferenta fiind de 30% dintre salariile dorite de candidati (aproximativ 5.000 de lei net) si salariile oferite de angajatori pe acest post (aproximativ 3.800 lei net).

In ceea ce priveste asistentii medicali care profeseaza pe sectia de Anestezie si Terapie Intensiva, acestia isi doresc salarii de aproximativ 5.000 de lei net, in vreme ce oferta angajatorilor ajunge la 4.000 de lei net, decalajul intre cerere si oferta fiind de aproximativ 25%.

Asteptarile salariale ale asistentilor care profeseaza pe celelalte sectii din cadrul spitalelor private se ridica la 4.000 de lei net, fiind cu aproximativ 14% mai mari decat salariile oferite in medie de angajatori, aproximativ 3.500 de lei net.

Citeste si:
Daniel: Preţuim curajul şi dăruirea personalului medical in...
Patriarhul Daniel: Preţuim...

In cazul asistentilor debutanti, acestia si-ar dori ca primul salariu sa porneasca de la valoarea de aproximativ 2.000 de lei net, in medie, in vreme ce angajatorii sunt dispusi sa ofere in medie 1.600 de lei net, decalajul intre cerere si oferta fiind de aproximativ 25%.

Nu in ultimul rand, in cazul asistentilor cu experienta pe ambulatoriu, decalajul inregistrat intre cerere si oferta este de 20%, candidatii asteptandu-se in medie la salarii de 2.500-2.800 de lei, iar angajatorii fiind dispusi sa ofere in medie in jur de 2.300 de lei net.

Asistentii medicali sunt dispusi sa isi schimbe locul de munca pentru o oferta salariala cu aproximativ 300-500 de lei mai mare decat venitul realizat la jobul actual.

Salariile infirmierilor, brancardierilor si ale moaselor

In ceea ce priveste infirmierii, asteptarile salariale in anul 2018 s-au ridicat la aproximativ 2.500 de lei net, insa, oferta din partea companiilor s-a plasat in jurul valorii de 1.700 de lei net, in medie, decalajul intre cerere si oferta fiind cel mai mare din sistemul medical, de aproximativ 47%.

Aceleasi asteptari salariale din partea candidatilor si aceleasi oferte din partea angajatorilor au fost valabile si in cazul brancardierilor, diferenta intre cerere si oferta fiind tot de aproximativ 47%.

Nu in ultimul rand, in cazul moaselor, asteptarile salariale se ridica la 5.000 de lei net, iar angajatorii ofera in medie aproximativ 4.500 de lei net, decalajul dintre cerere si oferta fiind de 11%.

Datele din studiu au fost colectate direct din platforma www.medijobs.ro, in urma centralizarii asteptarilor salariale ale peste 25.000 de candidati si ofertelor ale peste 900 de companii pe parcusul anului 2018. Acestea au fost analizate intr-un mod obiectiv de catre echipa de specialisti in recrutare a MEDIjobs Romania.

Cea mai mare platforma de recrutare in domeniul medical din Romania, MEDIjobs Romania are misiunea de a oferi profesionistilor din sistemul de sanatate cele mai avantajoase oportunitati de cariera. Pana in prezent, in platforma www.medijobs.ro s-au inscris peste 25.000 de specialisti si mai mult de 980 companii din domeniul medical.

Sursa foto: Shutterstock / PRESSLAB
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri