Egalitatea de gen intre barbati si femei este un principiu care creste semnificativ eficienta economica a organizatiilor, potrivit reprezentantilor unor companii care au peste 9000 de angajati in Romania si care pledeaza pentru o reprezentare egala a femeilor in pozitiile de conducere, remunerare egala pentru aceeasi munca si oportunitati egale pentru femei si barbati.

Aceasta parere este impartasita si de Anneli Lindahl Kenny, Ambasadoarea Suediei in Romania, care a explicat, in cadrul Forumului pentru Egalitatea de Gen, avantajele economice ale promovarii egalitatii de gen.

“Egalitatea de gen este un drept fundamental al omului, iar discriminarea de gen afecteaza structura societatii si ne devalorizeaza pe toti. De asemenea, inegalitatea de gen reprezinta o uriasa risipire a potentialului femeilor. Realizarea unei societati egale din punct de vedere al genului are un sens economic. Din anii '70 Suedia a subventionat puternic ingrijirea de inalta calitate a copiilor. Am observat ca in Romania aspectele de gen sunt mai traditionale, si vezi destul de rar tati care sa fie in concediu paternal. Noi trebuie sa ne asiguram ca femeile participa pe deplin si au drepturi egale in posturi de conducere si in luarea deciziei in viata politica, economica si publica. Trebuie sa adoptam politici solide in promovarea egalitatii de gen si sa ne asiguram ca femeile au putere la toate nivelurile".

Romania, printre ultimele tari la egalitatea de gen

Suedia ocupa primul loc in topul valorilor Indexului Egalitatii de Gen din UE si este modelul cel mai avansat de egalitate de gen in Uniunea Europeana cu un scor general de 82,6 puncte. In acelasi clasament, Romania ocupa locul 25 din cele 28 de State Membre, cu un scor general de 52.4 puncte. Cele trei domenii ale Indexului Egalitatii de Gen la care Romania a obtinut scoruri foarte slabe: „putere”, „timp” si „bani”.

O cercetare realizata de IKEA Romania, in colaborare cu Ipsos, a aratat ca mai mult de 40% din barbatii din Romania sunt constienti de statutul lor privilegiat la locul de munca comparativ cu femeile.

Studiul a aratat, de asemenea, ca 46% din femeile din Romania au fost expuse personal sau cunosc pe cineva care s-a confruntat cu discriminarea de gen la locul de munca. Cercetarea confirma, de asemenea, ca se asteapta ca firmele sa contribuie in mod semnificativ la realizarea egalitatii de gen la locul de munca.

Rezultate mai bune cand exista diversitate in pozitiile de conducere

Sari Brody, manager pentru Diversitate si Incluziune la Ingka Group (compania care controleaza magazinele Ikea), considera ca femeile si barbatii s-au nascut cu dreptul de a avea sanse egale, iar atunci cand exista o diversitate de gen in pozitiile de conducere apar rezultate finale mai bune.

„Stim din mai multe studii ca atunci cand promovezi egalitatea pentru ca este lucrul corect, atunci vor aparea si o serie de rezultate pozitive pentru afacerea ta, care beneficiza de egalitatea de gen. Atunci cand exista o diversitate de gen in pozitiile de conducere apar rezultate finale mai bune. Concentrarea noastra nu este numai pe functiile de conducere, ci focusul nostru este pe fiecare functie, unde sa avem aceasta contributie a femeilor si a barbatilor, care sa colaboreze si sa se completeze", a declarat Brody.

De asemenea, potrivit lui Brody, exista numeroase studii care arata corelarea directa dintre imputernicirea femeilor si imbunatatirea calitatii vietii, cresterea bunastarii familiilor si ratele de crestere a PIB.

“S-a dovedit de multe ori ca intreprinderile cu echipe echilibrate in functie de gen pur si simplu coopereaza mai bine. Sunt mai creativi, mai inovativi si se dezvolta mai repede. Femeile si barbatii contribuie diferit in cadrul afacerii si prezinta diferite abilitati de conducere. Aceste abilitati se completeaza si contribuie la succesul afacerii”, mai spune Brody.

La nivel mondial, grupul IKEA are peste 200.000 de angajati, in cele aproximativ 420 de magazine din peste 50 de tari. In Romania, IKEA detine un magazin in Bucuresti si urmeaza sa deschida o a doua locatie, tot in Capitala, IKEA Pallady. In magazinul din Baneasa are peste 1.000 de angajati, iar circa 54% dintre managerii companiei din Romania sunt femei.

“In peste 80% din cariera mea am avut sefi femei, cu care am colaborat foarte bine. De fiecare data cand vad o problema de discriminare de gen in cadrul companiei IKEA, ma implic direct, insa aceste cazuri sunt foarte rare”, a declarat Stefan Vanoverbeke, CEO IKEA SEE, care ulterior a mai lucrat in tari precum Italia, Franta sau Polonia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri