Romania, subiect de discutie intre Putin si Trump

La cel mai urmarit summit al anului Romania a fost pe agenda. Vladimir Putin si Donald Trump au vorbit despre scutul antiracheta, care, dupa cum se stie, reprezinta motiv de suparare pentru Rusia.

Dupa trei ore de discutii, Vladimir Putin si Donald Trump au venit in fata jurnalistilor si au proclamat succesul. Cu toate acestea, nu e clar ce au obtinut, nici nu avem o agenda oficiala. Ei spun ca au vorbit, printre altele, despre Ucraina, Siria si arsenalul militar, inclusiv despre scutul antiracheta.

Desigur, Vladimir Putin si-a dat cuvantul ca nu s-a amestecat in alegerile care l-au facut pe Donald Trump presedinte. Intrebat daca il crede pe el sau dovezile prezentate de anchetatorii americani, raspunsul lui Donald Trump a fost ingrijorator.

"Au venit mai multi oameni la mine si mi-au spus ca ei cred ca este vorba despre Rusia. Si l-am auzit si pe presedintele Putin care a spus ca Rusia nu este implicata. Si nici eu nu vad de ce s-ar fi implicat Rusia. (...) L-am numit concurent (pe Vladimir Putin, n.r.) si inca unul bun. De fapt, cuvantul concurent este un compliment", a comentat Trump, starnind indignare. Atat de multa, incat un fost director CIA a folosit cuvintele "imbecil" si "tradare".

Romania, lidera Europei...
Citeste si: Romania, lidera Europei Centrale si de Est la inarmare!

"Laude si victorii" dupa un summit incert

Donald Trump si Vladimir Putin s-au intrecut in laude si proclamat victorii dupa intalnirea lor. Nici nu le-a fost prea greu sa anunte succesul, pentru ca agenda evenimentelui a fost foarte ambigua. Dar am aflat de la Vladimir Putin ca scutul antiracheta din Romania si-a facut loc in discutiile cu Donald Trump, alaturi de Ucraina si Siria. Liderul rus l-a laudat pe Donald Trump pentru ca vrea dialog, si nu confruntare. I-a spus si ca ii este recunoscator pentru acest prim pas in rezolvarea problemelor bilaterale.

Pret de vreo doua ore, presedintii au fost singuri in incapere. Doar translatorii au ramas alaturi de ei. Foarte interesant, presedintele american e cel care a cerut acest tete-a-tete, potrivit presei americane. Sunt doua mari motive: primul - Donald Trump a vrut un dialog mai personal cu Vladimir Putin, pentru a dezvolta o relatie de la lider la lider. E ce a facut si cu Kim Jong-un, de exemplu. Pe urma, Donald Trump se teme de scurgeri de informatii din astfel de intalniri, inclusiv din partea echipei americane. Sigur ca aceasta atitudine nu face decat sa intareasca aparenta unei relatii ascunse intre cei doi lideri, mai ales in contextul anchetei privind alegerile din Statele Unite.

„Este o situatie periculoasa cu sistemul global de aparare antiracheta al SUA”, a spus presedintele Rusiei in urma intalnirii cu omologul sau american. Nu a existat o agenda oficiala in care sa apara informatii despre eventuale discutii legate de scutul de la Deveselu, asa cum a scris presa straina, dar Vladimir Putin a mentionat subiectul scutului in conferinta comuna de presa cu Donald Trump. E drept, foarte pe scurt.

„Credem ca este necesar sa lucram impreuna pentru o agenda a dezarmarii, pentru cooperarea militara si tehnica. Aici intra extinderea Tratatului pentru limitarea armelor ofensive strategice, este o situatie periculoasa cu sistemul global de aparare antiracheta al SUA, care nu respecta Tratatul INF. Si desigur sa lucram pentru a preveni plasarea de arme in spatiu”, a punctat liderul de la Kremlin.

Summit...
Citeste si: Summit Erdogan-Putin-Macron-Merkel la Istanbul cu privire la Siria

Sursa foto: Agerpres Foto