Presedintele american Donald Trump se va intalni luni la Helsinki cu omologul sau rus Vladimir Putin, fiind prima intalnire bilaterala, care are loc intr-un climat de confuzie din cauza contrastului dintre discursul sau conciliant fata de Rusia si sanctiunile administratiei sale la adresa guvernarii de la Moscova si in umbra anchetei procurorului special Robert Mueller privind presupusa implicare a Rusiei in alegerile prezidentiale din SUA din 2016, comenteaza EFE, scrie Agerpres.

Ce abordare va avea Donald Trump?

Dupa mai bine de un an de semnale contradictorii, marea intrebare pe care si-o pun multi observatori este ce fel de abordare va avea Trump - care a parasit duminica Marea Britanie - atunci cand se va intalni luni cu Putin in Helsinki si daca va reflecta retorica sa prietenoasa fata de presedintele rus sau linia dura a consilierilor sai.

"Daca te afli la Moscova si incerci sa intelegi politica SUA fata de Rusia, nu ai o misiune usoara", a declarat pentru EFE fostul diplomat american Steven Pifer, expert in Rusia, care activeaza la centrul de studii Brookings. "Marea majoritate" a responsabililor cu politica externa a SUA promoveaza "linia aparatului Partidului Republican" fata de Rusia, adica o atitudine dura in ceea ce priveste Ucraina, Siria si presupusul amestec al Moscovei in alegerile prezidentiale din SUA din 2016, a explicat Pifer. "Aceasta a fost politica ultimelor 18 luni, dar nu imi este clar daca Trump este intru totul de acord cu ea", a adaugat el, apreciind ca "reticenta presedintelui de a-l critica pe Putin, cand multe dintre actiunile ruse din ultimul an si jumatate merita sa fie criticate, este un lucru extrem de deconcertant si foarte greu de inteles".

Inca din timpul campaniei electorale din 2016 Trump l-a elogiat in numeroase randuri pe Putin si a minimalizat posibilitatea ca Rusia sa fi intervenit in alegerile din 2016 pentru a-l ajuta sa castige, ajungand chiar sa sfideze concluziile agentiilor de informatii americane. Trump a promis sa abordeze aceasta tema la Helsinki, dar nu pare sa intentioneze sa insiste prea mult pe acest subiect daca Putin va nega inca o data orice fel de amestec, asa cum a facut-o pe parcursul a doua intalniri intre cei doi, in iulie 2017 in Germania si in noiembrie in Vietnam.

"Este posibil (ca Putin) sa nege. Tot ceea ce pot spune este 'ai facut-o?' si 'sa n-o mai faci', dar poate nega", a declarat Trump intr-o conferinta de presa pe care a sustinut-o joi la Bruxelles. Agentiile de informatii americane se tem si de un posibil amestec rus in alegerile legislative din noiembrie din SUA, insa Trump nu a lamurit daca impartaseste aceasta ingrijorare. "Presedintele discuta despre acest subiect in felul sau", l-a aparat saptamana trecuta ambasadorul american la Moscova, Jon Huntsman.

Trump ar putea schimba pozitia oficiala a SUA fata de Crimeea, se tem unii observatori

Disconfortul lui Trump in privinta acestui subiect pare sa se datoreze frustrarii sale fata de ancheta procurorului special Robert Mueller privind amestecul electoral rus, ancheta care continua si pe care presedintele american o considera "o vanatoare de vrajitoare" care il vizeaza. Dar aceasta nu explica intru totul alte comentarii ale lui Trump, cum ar fi insistenta sa ca Rusia sa revina in G7, for din care a fost exclusa in 2014 dupa ce a anexat provincia ucraineana Crimeea.

Unii observatori se tem chiar ca Trump ar putea schimba pozitia oficiala a SUA fata de Crimeea, dat fiind ca in timpul summitului G7 de luna trecuta a declarat, potrivit presei, ca peninsula ar trebui sa ramana in componenta Rusiei pentru ca acolo toata lumea vorbeste limba rusa. "Ce se va intampla incepand de acum cu Crimeea? Nu pot spune", a declarat joi Trump, care a insistat ca predecesorul sau democrat Barack Obama este de vina ca Rusia a invadat Crimeea.

Insa dincolo de declaratiile lui Trump, administratia sa a mentinut linia dura fata de Rusia inceputa in ultimii ani ai mandatului lui Obama si "a mers chiar mai departe" uneori, cum a fost cazul cu "decizia de a oferi ajutor militar letal Ucrainei", aminteste Pifer.

Cea mai dura masura adoptata de Casa Alba

In aprilie, Casa Alba a adoptat cea mai dura masura de pana acum, sanctionand sapte oligarhi si 17 functionari rusi, intre ei, pe ginerele lui Putin; insa Trump a blocat chiar in aceasta luna o noua serie de sanctiuni impotriva Rusiei pe care ambasadoarea americana la ONU, Nikki Haley, le anuntase cu o zi inainte si care aveau legatura cu implicarea Rusiei in conflictul din Siria. Si cu toate ca SUA au reactionat la presupusul atac comis de Rusia impotriva fostului spion rus Serghei Skipral, expulzand 60 de functionari ai acestei tari, Trump s-a enervat cand a aflat ca raspunsul guvernului sau a fost mult mai dur decat cel al tarilor europene.

"Aceste incidente contureaza un profil ingrijorator al unui presedinte care nu se afla in armonie cu propria administratie, in ajunul unui summit cu Putin ale carui obiective nu sunt clare", a scris analistul Brian O'Toole, de la Atlantic Council, pe pagina web a acestui centru.

Mizele summit-ului de la Helsinki

Pe de alta parte, summitul de la Helsinki pare a fi ocazia perfecta pentru Moscova de a imprima un nou curs relatiilor deteriorate cu Washingtonul, cu toate ca optimismul se remarca prin absenta, noteaza cu ironie EFE, motivul fiind - potrivit sursei citate - "bagajul" cu care sosesc ambii lideri in capitala finlandeza.

Iar aceasta se reflecta in putinele asteptari pe care le are opinia publica rusa inaintea reuniunii de la Helsinki, dupa cum o demonstreaza un sondaj recent, in care doar 33% dintre rusi au declarat ca se asteapta la rezultate pozitive. Majoritatea absoluta a participantilor la sondaj - 56% - nu se asteapta la niciun progres semnificativ la discutiile dintre Putin si Trump. Anexarea Crimeii, conflictul din estul Ucrainei, interventia militara rusa in Siria, ancheta privind presupusul amestec rus in alegerile prezidentiale din SUA in urma carora Trump a ajuns la Casa Alba, sanctiuni si expulzari reciproce de diplomati sunt doar o parte dintre problemele care afecteaza relatiile dintre Moscova si Washington.

Insa in cercuri politice si medii europene, dar si in SUA, summitul ruso-american a desteptat temeri ca Trump ar putea ajunge la acorduri unilaterale cu liderul de la Kremlin, fara a tine seama de aliatii sai occidentali in ceea ce priveste, de pilda, anexarea Crimeii. Aceasta posibilitate a fost mentionata de unele ziare ruse, cum ar fi publicatia digitala Gazeta.ru, care a subliniat ca, pentru Trump, subiectul Crimeea este o tema deschisa negocierilor.

"Ne putem astepta la orice fel de declaratii inaintea summitului si la conferinta de presa de la final, insa aceasta nu inseamna ca in timpul reuniunii se va intampla ceva crucial. Din cate stiu, nimeni, nici la Moscova, nici la Washington, nu se asteapta la rezultate marete", a declarat istoricul si politologul Valeri Solovei. Potrivit expertului rus, nimeni nu va face concesii la Helsinki, nici macar in ceea ce priveste Ucraina. "Este evident ca nu se va produce o recunoastere a reunificarii cu Crimeea si nu se vor ridica sanctiunile" impuse Rusiei, a declarat Solovei cotidianului Moskovski Komsomolet. In opinia sa, la summitul de la Helsinki se poate intampla ceea ce s-a intamplat in Singapore, la reuniunea dintre Trump si liderul nord-coreean Kim Jong-un, despre care s-a spus ca "a fost 'o intrevedere transcendentala' si care in realitate nu a schimbat mare lucru ulterior".

Cu toate acestea, Putin are nevoie sa ajunga la un oarecare consens cu Trump, oricand de neinsemnat ar fi acesta, pentru a stopa degradarea relatiilor bilaterale. Mai multe publicatii ruse sunt de acord ca Siria ar putea fi tema propice pentru a se ajunge la un acord, tinand cont de declaratiile lui Trump cu privire la intentia sa de a retrage militarii americani din tara araba. In cazul unui acord intre cei doi in privinta Siriei, presedintele SUA ar avea posibilitatea sa se prezinte in fata opiniei publice din tara sa drept un aparator al pacii, in timp ce Putin s-ar putea "vinde" drept castigatorul unei batalii geopolitice, cu toate ca ambitiile Rusiei in Siria risca sa fie afectate de prezenta iraniana, turca si saudita. In orice caz, impredictibilitatea lui Trump este un factor care ar putea da peste cap toate pronosticurile legate de summitul ruso-american de la Helsinki.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri