(P) Centrala termica pe lemne, o investitie potrivita in Romania

Lemnul a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri pentru incalzire, fiind o sursa de energie foarte apreciata si utilizata in mod frecvent chiar si in vremurile actuale. Cerinta de energie este tot mai mare de la un an la altul, iar nevoia unei surse energetice regenerabile este de la sine justificata. Mai mult decat atat, preturile pentru combustibilul solid (lemn, carbune, brichete de paie sau rumegus) gata pregatit pentru ardere a ramas stabil in ultimii ani, spre deosebire de combustibilii lichizi a caror pret a inregistrat o continua crestere in ultima perioada.

Practic, lemnul reprezinta unul dintre putinii combustibili siguri disponibili la un pret redus, dar totodata si un combustibil autohton.

Tot mai multe persoane decid sa renunte la sistemul de incalzire actual pentru a-l inlocui cu o centrala pe lemne Liepsnele, cu toate ca investitia initiala este una suficient de costisitoare. Investitia se recupereaza in timp, iar costurile reduse pentru incalzire reprezinta motivul principal pentru care se renunta la gaz, gpl, motorina sau electricitate, pentru a folosi combustibil solid (lemne, carbune, brichete) ca materie prima in centrale.

10 motive pentru care ar trebui sa utilizezi lemnul ca materie prima pentru incalzire

Asa cum spuneam, consumul redus al centralelor pe lemne reprezinta principala atractie catre aceasta materie prima. Drept dovada, curiozitatea pe care o intalnim cel mai adesea in randul persoanelor interesate de acest mod de incalzire este despre cat consuma o centrala pe lemne pe timp de iarna.

Economia de combustibil solid nu reprezinta singurul atuu al centralelor care folosesc combustibil solid. Acest mod de incalzire traditional, insa modernizat in acelasi timp, prezinta mult mai multe avantaje. Enumeram cateva dintre cele mai importante in randurile urmatoare:

1. Materie prima regenerabila si ecologica

Desi se discuta tot mai des despre poluare si se incearca impunerea unor masuri care sa reduca poluarea, s-ar putea ca acest detaliu sa nu intereseze prea multe persoane. Cu toate acestea, sansele ca in viitorul apropiat sa fie impuse anumite taxe si limitari pentru sistemele de incalzire care polueaza sunt destul de mari.

Din acest punct de vedere, lemnul sau brichetele de paie reprezinta o sursa de energie regenerabila si ecologica. Practic, arderea este in mare masura completa, iar bioxidul de carbon care rezulta in urma arderii este folosit impreuna cu energia solara pentru a crea biomasa noua.

Practic, fumul rezultat este curat si nu polueaza mediul inconjurator, iar sansele ca in viitor sa apara obligatia achitarii unor taxe pentru a putea utiliza incalzirea cu lemne sau brichete este aproape inexistenta.

De mentionat este si faptul ca nu toate centralele pe lemne garanteaza o ardere completa si neutra din punct de vedere al emisiilor de CO2. Drept urmare, este foarte importanta alegerea unui model de centrale cu combustibil solid care sa apartina unui brand de incredere, care pune accent pe materialele folosite dar si care isi propune ca modelele sale sa fie cat mai prietenoase cu mediul inconjurator.

2. Folosirea lemnului pentru incalzire nu promoveaza defrisarile

Exploatarea corecta a lemnului de foc presupune selectionarea din padure doar a lemnului care nu poate fi valorificat. Drept urmare, perenitatea padurii nu va fi pusa in pericol. Deseurile lemnoase pot fi folosite pentru alimentarea centralelor dar si ca materie prima pentru a realiza brichete din rumegus, sau chiar peleti.

De asemenea, cantitatea de lemn folosita pentru alimentarea centralelor pe lemne ar putea fi mai mare atata timp cat se obtin conditiile de cadru perfecte in acest sens.

Legislatia din Romania este foarte permisiva in acest sens, iar de aceea si gradul de defrisare este unul amenintator de mare. Sansele ca acest lucru sa se schimbe in viitorul apropiat sunt destul de mari.

3. Usor de recoltat si de prelucrat

Spre deosebire de alte tipuri de combustibil, lemnul si brichetele pot fi recoltate si prelucrate cu usurinta. Efortul energetic depus pentru obtinerea combustibilului de foc este, de asemenea, minim. Iar de aceea costurile pentru acest combustibil raman la un prag redus.

Simplitatea de recoltare si de prelucrare este avantajoasa nu doar din punct de vedere al efortului si al costurilor, ci totodata mediul inconjurator are, de asemenea, de castigat.

4. Simplu de depozitat

Centralele pe lemne reprezinta o solutie viabila pentru locuintele care dispun de o curte, acolo unde va fi construita atat camera centralei cat si o anexa pentru depozitarea combustibilului solid. Cu toate ca aceste constructii necesita costuri suplimentare, de obicei costurile sunt minime.

Lemnul, brichetele din paie sau din rumegus, peletii dar si alte tipuri de combustibil solid sunt, de regula, foarte usor de depozitat, atata timp cat exista o anexa care sa ii ofere conditiile optime pentru o buna pastrare. In general, se recomanda ca gradul de umiditate din aceasta anexa sa fie cat mai mic.

5. Sustine economia locala

Romania este pozitionata intr-o zona geografica in care lemnul se regaseste din belsug. Prin utilizarea lemnului ca materie prima se sustine economia locala, asigurandu-se noi locuri de munca si contribuind totodata la dezvoltarea regiunii.

6. Nu necesita transport pe distante lungi

In majoritatea regiunilor din tara regasim paduri care pot reprezenta o sursa pentru recoltarea lemnului pentru centralele pe lemne. Distanta de transport este redusa iar mediul inconjurator nu este afectat de transportul lemnului. Costurile pentru transportul lemnului sunt, la randul lor, reduse.

7.Ajuta la educarea consumatorilor

Dupa ce vei folosi lemnul ca materie prima in scop energetic, atat perceptia cat si intelegerea sau relatia cu natura si mediul inconjurator vor fi considerabil imbunatatite. In urma unei bune educatii in ceea ce priveste relatia cu mediul inconjurator, beneficiile pot fi numeroase, scazand astfel si gradul de poluare.

8. Sistemele de incalzire cu combustibil solid sunt foarte avantajoase

Atata timp cat se foloseste o centrala pe lemne moderna exploatata si intretinuta in mod cat mai profesionist, aceasta se va dovedi a fi mult mai avantajoasa decat multe alte centrale termice cu diferite tipuri de combustibil.

9. Lemnul ne garanteaza protectie si bunastare

Lemnul este o parte importanta a unui ecosistem care ne garanteaza atat protectie cat si bunastare inca din cele mai vechi timpuri. Trebuie insa accentuata ideea de a exploata aceasta materie prima in conditii optime, pentru a nu exista riscul defrisarilor intense care au consecinte grave.

10. Cenusa rezultata in urma arderii este un foarte bun ingrasamant

Atunci cand se arde combustibil solid intr-o centrala care foloseste cu randament maxim puterea calorica a combustibilului solid, nimic nu se risipeste. Chiar si cenusa rezultata in urma arderii se dovedeste a fi foarte utila. Aceasta poate fi folosita in gradina cu legume pe post de ingrasamant, iar recoltele vor fi foarte bogate.

10 argumente pentru achizitionarea unei centrale pe lemne

1. Autonomie generoasa

Avantajul principal al centralelor cu combustibil solid este autonomia mare pe care acestea o au. O singura sarja de lemne garanteaza caldura pentru cel putin 30 de ore in cazul unei centrale performante, timp in care nu va mai trebui vizitata camera centralei pentru alimentare.

Poate fi considerata asadar un mod de incalzire nu numai eficient, ci si foarte confortabil totodata.

2. Ardere ecologica

Centralele termice pe lemne asigura o ardere completa, iar fumul rezultat in urma arderii va fi unul curat care nu va afecta mediul inconjurator. Arderea este ecologica iar emisiile de CO2 sunt la un nivel infim.

La fel ca in cazul autonomiei, doar o centrala cu performante superioare dar si care foloseste tehnologie de ultima ora poate garanta o ardere ecologica.

3. Consum minim de combustibil

Folosirea unei centrale termice cu combustibil solid de calitate garanteaza automat si costuri reduse pentru incalzire. Este insa importanta alegerea unei centrale care asigura un randament deoarece astfel se pot face economii generoase de combustibil.

4. Constructie simplificata

Desi arderea traditionala a lemnului a fost imbunatatita considerabil si chiar modernizata, centralele pe lemne au o constructie simplificata. Drept urmare, sunt foarte simplu de intretinut dar si de utilizat, nefiind necesare cunostinte avansate.

5. Functionare indelungata fara probleme tehnice

Un beneficiu al constructiei simplificate dar si a materialelor de calitate folosite pentru constructia centralelor este durata de functionare indelungata. Practic, achizitionand o centrala termica simpla, incalzirea locuintei este garantata pentru o perioada de timp de peste 20 de ani.

6. Complet echipate

Distribuitorii renumiti de centrale pun la dispozitia clientilor centrale complet echipate, un avantaj foarte important deoarece astfel nu mai exista costuri suplimentare pentru achizitia ventilatorului sau a altor elemente.

7. Simplu de intretinut

Responsabilitatile utilizatorului de centrale termice pe lemne sunt minime. Acesta nu trebuie decat sa se asigure ca instalarea a fost realizata corect, iar mai apoi sa isi dedice o data la doua saptamani cateva zeci de minute pentru curatarea centralei.

O centrala pe lemne este foarte usor de curatat de cenusa si de restul depunerilor. Instrumentele necesare acestei lucrari sunt o perie de sarma, o pereche de manusi si putina rabdare.

8. Depunerile de gudron sunt minime

Atata timp cat se utilizeaza lemn sau brichete cu continut minim de umiditate, depunerile de gudron sunt la randul lor minime. Drept urmare, nu exista riscul producerii unui incendiu sau a defectiunii centralei.

9. Certificare TUV

Certificarea TUV reprezinta un criteriu foarte important pentru alegerea unei centrale termice. Aceasta certificare garanteaza calitatea modelului achizitionat si nu numai.

Certificarea TUV mai garanteaza si siguranta in utilizare, centralele cu combustibil solid fiind considerate a fi mult mai sigure decat centralele pe gaz.

10. Garantie extinsa

Asa cum durata de functionare ar trebui sa fie cat mai indelungata, la fel ar trebui sa fie si garantia. Este recomandata alegerea unei centrale pentru care producatorul ofera o garantie de minim 5 ani.

In tot acest timp, orice defectiune care nu este cauzata de utilizator sau de o exploatare care nu respecta indicatiile din cartea tehnica va putea fi remediata gratuit pe baza garantiei.

Pretul unei centrale pe lemne

Centralele pe lemne reprezinta asadar o solutie de incalzire viabila, foarte avantajoasa pentru cei care isi doresc costuri reduse pentru incalzire si au la dispozitie spatiul necesar pentru a construi o anexa pentru depozitarea lemnului precum si o camera pentru centrala. Iar Liepsnele este unul dintre producatorii de centrale pe lemne care se bucura de foarte multa apreciere pe piata din Romania.

Setari Cookie-uri