Iarna aceasta șemineul cu lemne este o opțiune foarte eficientă pentru a economisi din costurile la încălzire. Utilizarea șemineului ca sursă de căldură suplimentară în încăperea în care tu și familia ta petreceți cel mai mult timp vă va permite să reduceți temperatura în restul casei și implicit să economisiți din consumul sursei principale de încălzire. Însă pentru a obține cât mai multă căldură cu o cantitate cât mai mică de combustibil lemnos este necesar să urmezi următoarele sfaturi de la experții în șeminee și coșuri de fum din echipa Kaminhorn.

Fie că deții un șemineu, o sobă sau o centrală pe lemne, trebuie să te asiguri că lemnul pus pe foc este cel potrivit, pentru a obține confortul termic necesar, dar și pentru a proteja focarul de eventuale defecțiuni și probleme. Lemnul care poate fi ars nu trebuie să fie verde sau umed, putred, mucegăit, cu mușchi verzi, tratat sau vopsit. De asemenea, este contraindicată arderea produselor din construcții, de tipul placajelor sau MDF-ului. Arderea altor materiale în afară de lemnul uscat, precum plasticului, ambalajelor sau altor deșeuri poate duce la aprinderea unui incendiu și cauzează poluare.

Utilizarea unui umidometru poate juca un rol esențial în asigurarea unei arderi eficiente. Lemnul prea umed este mai greu de aprins, arde ineficient și produce mai mult fum. Pentru a te asigura că lemnul pus pe foc este suficient de uscat poți măsura cantitatea de umiditate cu ajutorul unui umidometru dedicat. Indicatorii ar trebui să arate un procent de 20% sau mic de umiditate pentru ca lemnul să fie pregătit pentru a fi ars.

Uscarea corectă a lemnelor este cel mai important pas. În funcție de perioada anului în care a fost tăiat lemnul și dacă buștenii sunt de rășinoase sau de foioase, atunci timpul necesar pentru uscarea lemnului poate dura de la 6 luni la 2 ani. Lemnul verde ar trebui să fie așezat pe o suprafață și cu uscată care să se afle la distanță de sol, pentru a permite apei să se scurgă în pământul de dedesubt și, de asemenea, pentru a preveni umiditatea din sol să se infiltreze înapoi în lemn. Buștenii ar trebui să fie plasați sub un acoperiș pentru a ajuta la protejarea lor de ploi și ninsoare.

Curățarea coșului de fum bianuală și mai ales înainte de începerea sezonului rece nu este doar recomandată, ci obligatorie. Însă un coș de fum curat va avea un impact pozitiv și asupra funcționării eficiente a șemineului, nu doar în ceea ce privește siguranța locuinței. Un horn murdar sau blocat poate reduce eficiența tirajului, și poate împiedica gazele și fumul să fie evacuate corect. Un șemineu folosit periodic poate necesitata curățări mai frecvente, însă întotdeauna trebuie să apelezi la serviciile unui coșar profesionist și autorizat.

În momentul aprinderii focului poți urma câțiva pași care contribuie la o ardere eficientă. Așează buștenii în formă de piramidă, în ordine crescătoare în funcție de dimensiuni. Nu aglomera lemnele în șemineu, deoarece focul are nevoie de oxigen pentru a arde, astfel că așezarea prea multor bușteni pe foc poate împiedica circulația corectă a aerului, ceea ce duce la ardere ineficientă și la o producție mai mică de căldură. De asemenea, poziționarea lemnelor la o distanță prea mare între ele poate duce la ardere ineficientă, deoarece căldura nu poate fi transferată de la o bucată de lemn la alta.

Urmând aceste sfaturi te vei putea bucura de confort termic iarna aceasta, în timp ce economisești din costurile pentru combustibil. Utilizarea eficientă a lemnelor nu este doar avantajoasă din punct de vedere financiar, ci și o responsabilitate și o formă de a respecta natura care ne înconjoară.

Sursa foto: kaminhorn.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri