Aproape 5.000 de pompieri sunt pregătiţi să acţioneze, zilnic, pentru asigurarea protecţiei şi siguranţei cetăţenilor, în perioada minivacanţei de Crăciun. Autoritățile au prezentat și niște sfaturi pe care cetățenii trebuie să le urmeze pentru a evita producerea evenimentelor nedorite. De asemenea, peste 23.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor fi de serviciu, în fiecare zi, în perioada minivacanţei de Crăciun, a anunţat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, conform Agerpres.

"Pompierii pot interveni cu aproape 3.900 de mijloace tehnice, dintre care peste 900 de echipaje de stingere, 121 de maşini de descarcerare şi mai bine de 420 echipaje SMURD, care încadrează ambulanţe de prim ajutor, unităţi de terapie intensivă mobilă, inclusiv pentru transportul nou-născuţilor, precum şi autospeciale pentru transport personal şi victime multiple", informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

În afara măsurilor dispuse în plan operativ, o atenţie sporită este acordată evitării evenimentelor care pot fi generate de nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor.

Pe întreaga perioadă a sezonului rece, pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, sunt desfăşurate acţiuni de control şi verificare la unităţi de turism şi de agrement, spaţii comerciale, lăcaşuri de cult şi ansambluri mănăstireşti, târguri tematice specifice sezonului rece şi alte tipuri de obiective unde se înregistrează un aflux mare de persoane.

"În prima jumătate a lunii decembrie, inspectorii de prevenire au desfăşurat acţiuni de control la peste 1.500 de obiective din toate judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, pe timpul cărora au fost constatate aproape 5.500 de deficienţe pe linia apărării împotriva incendiilor", arată sursa citată.

Pe timpul acestor acţiuni, pentru deficienţele constatate, au fost aplicate amenzi în valoare de aproape 4.200.000 lei, precum şi peste 4.500 de avertismente. Pompierii atrag atenţia că, odată cu debutul temperaturilor scăzute, în fiecare an se înregistrează o creştere semnificativă a numărului de incendii la locuinţe.

În cele mai multe dintre situaţii, cauzele probabile care conduc la producerea incendiilor constau în sisteme de încălzire defecte, mijloace de încălzire improvizate sau nesupravegheate, coş de fum necurăţat, instalaţii electrice defecte sau echipamente electrice improvizate.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă recomandă respectarea a trei reguli simple:

  1. Prudenţă maximă la utilizarea sobelor sau a altor echipamente folosite pentru încălzirea locuinţei. Stingeţi întotdeauna focul în sobă înainte de culcare şi nu folosiţi mijloace de încălzire (sobe, reşouri, calorifere electrice, aeroterme şi altele) cu defecte sau improvizaţii. Nu aprindeţi focul prin utilizarea lichidelor inflamabile. Nu lăsaţi copiii singuri în încăperi în care sunt mijloace de încălzit în funcţiune. Orice mică improvizaţie, orice moment de neatenţie poate conduce la evenimente cu pagube sau chiar cu pierderi de vieţi.
  2. În al doilea rând, este foarte important să respectaţi câteva măsuri atunci când vorbim de amplasarea şi decorarea pomului de Crăciun. Ancoraţi bine bradul, nu folosiţi instalaţii luminoase cu improvizaţii, nu lăsaţi în funcţiune instalaţiile electrice atunci când plecaţi de acasă, nu aprindeţi şi nu amplasaţi artificii sau lumânări în apropierea bradului.
  3. Cea de-a treia situaţie în această perioadă a anului este generată de utilizarea mijloacelor pirotehnice. În ultimii ani au fost înregistrate cazuri când pompierii au acţionat pentru stingerea incendiilor generate de utilizarea mijloacelor pirotehnice sau pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă persoanelor care au fost rănite de aceste obiecte. Pentru evitarea oricăror evenimente, nu permiteţi jocul copiilor cu petarde şi artificii.

Ministerul Afacerilor de Interne pregătește un efectiv însemnat de forțe de ordine pentru perioada următoare

"Pentru prevenirea incidentelor grave şi pentru a asigura intervenţia rapidă în situaţii de pericol pentru cetăţeni, peste 23.000 de angajaţi MAI, în majoritate poliţişti, jandarmi, pompieri, salvatori SMURD şi poliţişti de frontieră, vor fi de serviciu în fiecare zi pe parcursul minivacanţei", a spus oficialul MAI.

Ea a arătat că, începând de vineri, dispozitive complexe de poliţişti vor fi mobilizate pe cele mai solicitate artere rutiere, iar Poliţia va transmite periodic recomandări pentru participanţii la trafic, informări cu privire la starea drumurilor şi eventualele rute ocolitoare.

"Pe timpul minivacanţei, zilnic, aproximativ 1.400 de poliţişti rutieri vor fi în stradă în special în punctele cu risc crescut de producere a unor accidente şi la orele cu trafic intens. Pentru descurajarea şoferilor care, în ciuda pericolului, vor fi tentaţi să apese prea mult pedala de acceleraţie, atragem atenţia că echipajele de Poliţie rutieră vor acţiona zilnic cu aproximativ 300 de aparate radar", a mai spus Dajbog.

De asemenea, poliţiştii vor organiza acţiuni în trafic pentru depistarea şoferilor care se urcă la volan sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor interzise.

"Recomandăm conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă la volan şi să nu pornească la drum înainte de a verifica starea traseului pe care urmează să îl parcurgă sau dacă nu au autovehiculul echipat corespunzător, mai ales în zonele pentru care meteorologii au emis avertizări de cod galben şi portocaliu", a precizat Monica Dajbog.

Oficialul MAI a recomandat şoferilor să evite călătoriile pe timp de noapte, de viscol sau ninsoare puternică. Pe perioada minivacanţei, aproape 14.300 de poliţişti şi jandarmi vor fi mobilizaţi în fiecare zi pentru a descuraja comportamentele antisociale şi pentru a preveni şi combate infracţiunile grave.

"Patrulele de ordine publică vor fi prezente mai ales în locurile aglomerate, precum staţiunile turistice şi spaţiile unde se vor organiza evenimente publice", a informat Dajbog. Aproximativ 200 de jandarmi montani vor fi pregătiţi zilnic să ofere ajutor turiştilor care s-ar putea afla în dificultate pe munte. "Pentru a nu se pune în pericol, recomandăm turiştilor să folosească echipament adecvat, să nu se aventureze pe trasee închise şi să renunţe la excursii atunci când condiţiile meteorologice sunt nefavorabile sau există risc de avalanşă", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Sursa foto: ISU

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri