8 Iunie 2019
Romani care s-au intors in tara pentru a construi afaceri de succes
Au studiat in straintate, au muncit in afara granitelor, au stat departe de tara ani intregi, dar in final s-au intors in Romania. Iti prezentam povestile romanilor care au renuntat la un trai mai mult decat decent in afara tarii si au preferat sa contruiasca pe plan local afaceri de succes.
Alexandru Sautner - Emilia Cremeria
Citeste AICI intreaga poveste a Emilia Cremeria si cum a ajuns Alexandru Sautner de la un simplu francizat la managerul desemnat a dezvolta gelateria pe plan internaional.
Stefan Gorgon - Fanel Fagurel
Stefan a fost cantaret la biserica unde slujea tatal sau, apoi prin anii facultatii a lucrat in domeniul cadastrului. Mai mult din curiozitate, Stefan a hotarat sa plece peste hotare, dar calatorea des acasa, fiindu-i dor de apropiati. A stat doi ani departe de casa si a ajuns in Danemarca, unde a fost curier, timp de doua-trei luni, apoi manager al unuia dintre depozitele companiei de curierat.
Dorul de casa l-a facut pe Stefan sa se intoarca in tara la finalul anului 2014. La sfatul unui prieten, a accesat fonduri europene in apicultura, cu gandul de a incepe propria afacere. A obtinut 24.000 de euro si a demarat afacerea Fanel Fagurel.
Citeste AICI mai multe despre Fanel Fagurel.
Alin Climent - Climent Art
„Ce am invatat din anii in afara tarii este ca a munci fara sa te plangi te face sa ajungi unde iti propui, am invatat sa fiu cat mai econom si ca totul se poate reutiliza. Un bun exemplu a fost seful meu, care a plecat de la o afacere mica ce, in ani, s-a dezvoltat international”, povesteste Alin Climent.
Afla AICI mai multe despre povestea Climent Art.
Adina Zara - Pina Calin
Dupa ce a terminat cursurile facultatii de Comert din cadrul ASE Bucuresti, Adina Zara a plecat in Belgia unde a studiat marketing la Universitatea din Liege. “Experienta din Belgia m-a ajutat mult pentru ca am inceput sa vorbesc fluent engleza si franceza. Studiile de marketing international si comert electronic au fost de folos pentru ca erau axate pe studii de caz –profesorii erau antreprenori cu afaceri internationale de succes in domeniul comertului electronic si de strategii de crestere a afacerii. Mi-am facut si multi prieteni peste tot in lume: Burundi, China, Brazilia, Belgia”, povesteste Adina.
Adina s-a reintors in tara cu gandul de a pune in practica cele studiate in Belgia.
Povestea Pina Calin, AICI.
Nicuta Enache - Osteria Ciao Niki
In Italia, Nicuta a lucrat in industria restaurantelor. Decizia de a se intoace in tara a luat-o intr-o singura saptamana. "Proprietarul restaurantului la care lucram m-a lasat sa ii administrez business-ul. M-am gandit ca daca omul are incredere in mine si imi lasa afacerea pe mana, inseamna ca sunt capabila sa gestionez un asemenea business. Atunci m-am gandit sa imi deschid propriul restaurant in Romania", a mai spus Nicuta.
Nicuta a revenit in Romania in martie 2014, iar cateva luni mai traziu, in noiembrie, si-a deschis restaurantul, Osteria Ciao Niki.
Despre provocarile Osteriei Ciao Niki si conceptul propus de Nicuta poti citi AICI.