Asociatia Romana a Producatorilor de medicamente fara prescriptie (RASCI) sustine ca este necesar "un cadru legislativ coerent" care sa reglementeze unitar toate produsele clasificate drept suplimente alimentare. De asemenea, RASCI afirma ca legislatia actuala este incompleta, "fapt care il pune in pericol in primul rand pe consumator".

RASCI considera ca doar printr-un cadru legislativ coerent va putea fi asigurat un nivel ridicat de calitate si siguranta pentru consumatori, aliniat la normele si reglementarile europene in vigoare.

"Avem nevoie de un cadru legislativ transparent si predictibil, de o legislatie mult mai clara, care sa nu lase loc nici unei interpretari. Legea suplimentelor este o lege al carei impact se resimte imediat in mentinerea sau in cresterea gradului de siguranta a sanatatii consumatorului, asa ca speram ca proiectul de lege, care sta in Parlament din 2012, sa treaca cat mai curand intr-o forma care sa vina in beneficiul romanilor", precizeaza RASCI intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, sunt necesare un cadru legislativ transparent si predictibil si o legislatie "mult mai clara", care sa nu lase loc nici unei interpretari. De asemenea, este nevoie de o autoritate unica care sa isi asume intreaga responsabilitate privind toate categoriile de suplimente alimentare, asa cum este Food and Drug Administration (FDA) in Statele Unite.

Publicitatea la suplimente alimentare are nevoie de un cadru legislativ

Avand in vedere ca publicitatea este una dintre principalele surse de informare pentru consumatori, o alta zona care are nevoie de un cadru legislativ clar si unitar este publicitatea la suplimente alimentare, se precizeaza in sursa citata.

"Derapajele actuale din comunicare, informatiile incomplete, incorecte sau inselatoare pot avea un impact negativ asupra consumatorilor, care pot recurge la administrarea sau utilizarea de produse fara prescriptie medicala sau suplimente alimentare sau dispozitive medicale pentru ingrijire personala in detrimentul propriei sanatati.

Ca si in alte domenii, credem ca este utila constituirea unui grup de lucru din care sa faca parte reprezentanti ai tuturor partilor implicate, care sa contribuie prin expertiza lor la imbunatatirea cadrului legislativ actual", mai spune comunicatul.

De asemenea, RASCI mentioneaza ca pune la dispozitia autoritatilor atat experienta pe care o au membrii RASCI - producatori, importatori si distribuitori de medicamente fara prescriptie medicala (OTC), suplimente alimentare si dispozitive medicale pentru ingrijire personala, activi pe piata din Romania, cat si expertiza dobandita prin afilierea la AESGP (Association of the European Self-Medication Industry), organizatia europeana care este vocea sectorului de ingrijire personala in Europa si care reuneste mai mult de 2.000 de companii si asociatii profesionale.

RASCI sustine dreptul romanilor la informare corecta si acces neingradit la suplimente alimentare sigure si de inalta calitate. Toate produsele din categoriile pe care le reprezinta RASCI trec printr-un proces riguros de fabricatie, fiind atent verificate si avizate, conform legislatiei nationale si europene in vigoare. Produsele finale sunt evaluate si testate in asa fel incat acestea sa poata fi administrate in conditii de maxima siguranta. Indiferent daca le-au mai folosit si in trecut, este foarte important ca utilizatorii acestor produse sa citeasca de fiecare data informatiile care se regasesc in prospectul sau pe eticheta, respectiv ambalajul acestora. Din acestea pot afla in ce categorie se incadreaza produsele, compozitia acestora, indicatiile de administrare sau utilizare si posibilele reactii adverse ale acestora.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri