Desi in Romania numarul celor care poarta lentile de contact creste cu 10% in fiecare an, din cei 100.000 de romani care au cumparat lentile, pana la 90% nu le-au purtat corect. Pentru a creste numarul de utilizatori de lentile care le poarta sanatos, in fiecare an opticile din intreaga lume organizeaza Saptamana Sanatatii Lentilelor de Contact. wall-street.ro a stat de vorba cu Videt.ro, care a ales sa se implice la nivel local in acest eveniment si ofera consultatii gratuite, pentru a promova obiceiuri sanatoase de purtare si ingrijire a lentilelor de contact.

Lentilele de contact prezinta multe avantaje pentru purtatori, insa pot cauza grave probleme de sanatate ale ochilor daca nu se respecta conditiile de igiena si de purtare. Acesta este mesajul principal promovat de Centrul de Control si Prevenire a Bolilor din SUA in cadrul Saptamanii Sanatatii Lentilelor de Contact, o campanie organizata anual pentru a creste gradul de constientizare in privinta bunelor practici in purtarea lentilelor de contact.

In Romania sunt peste 100.000 de persoane care folosesc lentile de contact. Cu toate acestea, pana la 90% dintre persoanele care folosesc lentile de contact nu le poarta corespunzator. In fiecare an, 1 din 500 de purtatori prezinta infectii ale ochilor care pot conduce la orbire sau chiar pierderea globului ocular.

Medicii oftalmologi avertizeaza purtatorii de lentile cu privire la cele mai intalnite greseli pe care acestia le fac, pentru a combate efectele lipsei unei igiene potrivite si a utilizarii peste termen a dispozitivelor medicale.

Cele mai comune greseli in purtarea lentilelor de contact si cum le evitam?

Am stat de vorba cu Cristina Ciuca, medic specialist oftalmolog la optica Videt, care a vorbit despre cele mai comune greseli in purtarea lentilelor de contact. Astfel, dormitul cu lentilele de contact, aplicarea in graba a acestora si nerespectarea perioadei de folosire a lentilelor se numara printre erorile pe care le fac romanii atunci cand aleg sa le poarte in detrimentul ocelarilor de vedere.

Aproximativ o treime din purtatori spun ca uita sa-si scoata lentilele de contact inainte de culcare sau cand atipesc pentru cateva minute. Acest comportament priveaza globul ocular de oxigen si duce la inflamarea corneei in urma careia vederea devine incetosata. In alte cazuri, lentila se poate lipi de cornee, iar indepartarea devine dificila, ceea ce creste riscul de infectie.

Dormitul cu lentile de contact, fie ca este regulat, ocazional sau ca parte a unui program de purtare prescris de specialist, creste de sase pana la opt ori riscul infectiilor.

„Majoritatea lentilelor sunt concepute pentru a fi purtate in timpul zilei, insa sunt si modele mai moderne care rezista peste noapte sau chiar pana la 30 de zile fara a fi indepartate. Tipul si timpul de purtare recomandat difera pentru fiecare persoana in parte. Acestea depind de calitatea lentilelor si de cantitatea lacrimilor care protejeaza ochiul. Doar oftalmologul poate stabili aceste lucruri", transmite Cristina Ciuca.

De asemenea, degradarea lentilelor si curatarea acestora in conditii nepotrivite intra pe lista greselilor recurente facute de romani.

Utilizarea apei de la robinet in procesul de curatare sau intretinere a lentilelor de contact este foarte periculos pentru sanatatea oculara. Apa de la robinet nu este sarata asa cum sunt lacrimile, astfel incat lentilele de contact tind sa absoarba apa si sa se umfle.

Chiar daca initial lentila de contact nu va irita corneea, trebuie clarificat ca apa potabila nu este sterila si contine microorganisme. In plus, nu trebuie sa folositi niciodata apa in locul solutiei pentru stocarea lentilelor de contact.

„O alta improvizatie extrem de periculoasa este folosirea propriei salive. Cei care se gandesc ca lichidul ocular seamana cu saliva doar pentru ca le apartin se insala teribil. Bacterile de la nivelul bucal sunt numeroase si contactul acestora cu lentilele de contact prezinta risc crescut in aparitia infectiilor. Daca va aflati intr-o situatie in care lentilele de contact va deranjeaza, dar nu aveti acces la solutie si la o cutie pentru lentile de contact, doctorii recomanda sa le aruncati”, previne medicul.

Alte cauze pentru o igiena precara a lentilelor de contact sunt legate de purtarea lentilelor in timpul inotului, dar si de achizitia lentilelor fara un consult oftalmologic.

Vara este perioada in care cei mai multi purtatori de ochelari se indreapta catre lentile de contact, pentru a putea purta ochelari de soare normali, dar si pentru a nu avea grija ochelarilor in vacanta.

Lentilele de contact sunt poroase si, din aceasta cauza, ele pot absorbi bacterii si chimicale ce se regasesc in orice sursa de apa, atat in piscina sau mare, cat si in mediile considerate igienice cum ar fi in dus. Apar astfel infectii, iritatii si alte potentiale probleme medicale. Chiar daca piscinele sunt intretinute corect si nu “adapostesc” la fel de multe microorganisme cum am gasi intr-un lac sau in mare, exista totusi riscuri de infectie.

Cum evitam infectiile oculare provocate de lentilele de contact

Lentilele de contact prezinta riscuri doar atunci cand nu sunt purtate, curatate, dezinfectate si pastrate conform recomandarilor. Ca parte din rutina zilnica de ingrijire si purtare pentru a mentine sanatatea ochilor, specialistii recomanda persoanelor care poarta lentile sa se spele bine pe maini si sa le usuce inainte de a umbla cu lentilele, sa nu doarma cu acestea, sa le curete cu atentie si doar cu produse recomandate, sa nu refoloseasca solutia de curatare a lentilelor si sa mearga regulat la control oftalmologic.

Saptamana Sanatatii Lentilelor de Contact: “Sanatatea lentilelor de contact incepe cu tine”

Pentru a promova obiceiuri sanatoase de purtare si ingrijire a lentilelor de contact, echipa Videt.ro a decis sa ofere consultatii gratuite in cadrul evenimentului “Sanatatea lentilelor de contact incepe cu tine” care se desfasoara pana la finalul lunii Septembrie. In cadrul acestui program participantii vor primi informatii si sfaturi atat despre pasii corecti de aplicare si intretinere a lentilelor de contact, dar si asistenta in prescrierea sau adaptarea lentilelor, fie ca sunt de corectie sau cosmetice.

Serviciile sunt efectuate de un medic oftalmolog iar consultul consta in evaluarea acuitatii vizuale, in determinarea dioptriilor si in depistarea afectiunilor corneene, daca este cazul. La finalul consultatiei, pacientii vor primi gratuit un set de lentile de contact de proba pentru a testa cum se simt cu acestea, precum si indicatii de folosire si ingrijire.

Sursa foto: freepik.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri