Tehnologiile digitale vor avea un impact major asupra companiilor din zona manufacturing, schimband radical modul in care produsele si serviciile sunt concepute, proiectate, construite si operate. Cel mai nou raport HFS arata ca Accenture are cele mai bune solutii pentru companiile care doresc sa isi transforme afacerea din domeniul productiei intr-o entitate digitala.

Disruption pare sa fie termenul cheie al inceputului de mileniu. Referindu-se la schimbarea care apare atunci cand noile tehnologii transforma sau reinventeaza industrii, bunuri si servicii existente, fenomenul este vazut de manageri in egala masura ca provocare si oportunitate. Iar daca privim domeniile transformate cel mai mult de digitalizare, intelegem de ce - presa, industria telecom, turismul sau transportul sunt doar cateva exemple unde status quo-ul a fost zdruncinat din temelii. Uber si Airbnb sunt companiile care ilustreaza cel mai bine acest lucru. Uber nu are in proprietate nicio masina, iar AirBnb nu detine niciun hotel, insa au o valoare de piata de peste 55 miliarde de dolari, respectiv 35 de miliarde de dolari. In alte industrii, transformarea nu a fost atat de radicala, dar acest lucru nu inseamna ca sunt ferite de fenomenul disruption. Din contra. Daca avem in vedere, spre exemplu, zona de manufacturing, ea se afla intr-un moment critic acum.

Companiile din productie se pregatesc sa intre intr-o noua era, descrisa ca fiind cea de-a patra Revolutie Industriala. Istoric, transformari majore au reinventat acest domeniu - daca in secolul 18, industria se baza pe mecanizare alimentata de apa si abur, in secolul 20 electricitatea a schimbat modul in care se realiza productia de masa, iar din 1970 electronica si automatizarea productiei au reprezentat trecerea la Industria 3.0. Industria 4.0 presupune un transfer partial al autonomiei decizionale catre sistemele cibernetice. Digitalizarea sectorului de productie inseamna, spre exemplu, echiparea fabricilor cu senzori care vor colecta, transmite si interpreta date in timp real. Companiile vor avea astfel o imagine clara a proceselor lor industriale, asigurand identificarea potentialelor probleme inainte de aparitia acestora. Tehnologiile digitale vor avea un impact puternic in intreg lantul de fabricatie, de la cercetare si dezvoltare la aprovizionare, operatiuni, marketing, vanzari si servicii.

Accenture intelege toate aceste transformari si de aceea se afla in avangarda transformarii digitale. Intelegand ca productia digitala este urmatoarea etapa pentru zona de manufacturing, a dezvoltat o divizie dedicata, Industry X.0, care sa ajute companiile sa se adapteze la transformarile digitale. Industry X.0 sustine fiecare aspect al transformarii, inclusiv cercetare si dezvoltare, inginerie, fabricatie, asistenta pentru afaceri, customer experience.

Intelegerea profunda a transformarilor digitale si expertiza dovedita au pozitionat Accenture in topul companiilor ce ofera servicii pentru zona de manufacturing. HFS Research, una dintre cele mai importante firme de cercetare care acopera operatiunile de afaceri digitale si tehnologii disruptive, a analizat 16 furnizori de servicii profesionale si a ajuns la concluzia ca Accenture ofera cele mai bune servicii din lume pentru zona de manufacturing. Accenture a primit calificative maxime la capitolele vanzari si marketing, aprovizionare, suport pentru productie, servicii aftersales si servicii de sustenabilitate. In analiza lor, cei de la HFS subliniaza expertiza Accenture in sectorul productiei, abilitatile de inovare si investitiile continue in Industry X.0. De asemenea, Accenture a fost catalogata drept ce mai buna companie din industrie in ceea ce priveste gestionarea achizitiilor pentru talent, crestere, tehnologie, asimilare si valorificare a capabilitatilor intr-o maniera dinamica si flexibila.

Pozitia puternica a Accenture este datorata unui plan de investitii care a vizat dezvoltarea si consolidarea celor mai bune capabilitati in domeniu, precum si o prezenta la scara globala. Astfel, Accenture a achizitionat recent compania de software Pillar Technology si cea de hardware Mindtribe din Statele Unite, firmele Designaffairs, Zielpuls (Germania si China) si ESP din Irlanda.

In tara noastra, compania a inaugurat, in anul 2015, la sediul Industry X.0 din Cluj Napoca, Centrul de Excelenta Accenture Industrial Software unde clientii pot experimenta, vedea si invata cum este dezvoltat software-ul industrial cu ajutorul tehnologiilor de ultima generatie.Industry X.0 ajuta in transformarea digitala a companiilor si din alte doua locatii din Romania - Timisoara si Targu Mures. La nivel global, Accenture a ajuns la o retea de 20 de centre pentru clientii industriali, cele mai noi fiind inaugurate in Bilbao, Spania si Essen, Germania. Fiecare centru ofera un mediu imersiv si practic unde clientii, expertii din industrie si tehnologie, precum si cadrele universitare colaboreaza si experimenteaza pentru a rezolva problemele de business.

Asistam la inceputul unei perioade de transformare majora in domeniul productiei, iar companiile care nu vor fi deschise catre aceasta schimbare risca sa devina necompetitive pe piata. Viitorul apartine celor care stiu sa stapaneasca transformarea digitala.

Mai multe informatii despre Accenture Industry X.0 in Romania sunt disponibile pe site-ul companiei.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.
Setari Cookie-uri