Salam italian din gama „Reteta curata” cu 8 aditivi alimentari, crenvursti polonezi din gama „Reteta curata” cu 6 aditivi alimentari, sau salam cu invelis de rosii din gama „Reteta curata” - cu 6 aditivi alimentari. APC atrage atentia asupra unei practici comerciale ilegale pentru produse LIDL.

Asociatia Pro Consumatori (fosta Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania - APC Romania, infiintata in anul 1990), organizatie certificata de Guvernul Romaniei in anul 2005 ca fiind de utilitate publica, reprezentanta in Romania a Organizatiei Europene a Consumatorilor, a lansat in luna august anul curent o campanie de informare si educare a consumatorilor la nivel national sub sloganul "Informeaza-te si cumpara inteligent!".

Pe parcursul derularii acestei campanii, expertii APC vor achizitiona produse alimentare si nealimentare care nu respecta legislatia in vigoare referitoare la etichetarea produselor, in vederea expertizarii acestora. Prima actiune din aceasta campanie a constat in monitorizarea produselor alimentare comercializate in reteaua de magazine LIDL. Timp de o luna expertii APC au analizat modul in care mentiunile de pe etichetele produselor alimentare respecta legislatia din domeniul protectiei consumatorilor. Astfel, in cele trei magazine Lidl din orasele Constanta, Buzau si Bucuresti, expertii APC au identificat mentiunea „Reteta curata” pe etichetele produselor din carne comercializate sub brandurile „Pikok” si „Camara noastra” ale retelei de magazine Lidl.

In reteaua de magazine Lidl se comercializeaza sub brandurile Pikok si Camara noastra cu mentiunea "Reteta curata" urmatoarele produse din carne: salam Victoria, crenvursti polonezi, bacon, salam italian, salam de casa, salam cu invelis din rosii, salam taranesc cu sunca, crenvursti din piept de pui, salam de vara dublu afumat si salam banatean. In urma verificarii ingredientelor la produsul salam italian, expertii APC au descoperit in compozitia acestuia 8 aditivi alimentari (difosfati, trifosfati, acid ascorbic, eritorbat de sodiu, lactat de calciu, tartrati de sodiu, acetati de sodiu si nitrit de sodiu).

Produsul Crenvursti polonezi contine 6 aditivi alimentari, respectiv: difosfati, trifosfati, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, mono si digliceride ale acizilor grasi si nitrit de sodiu. Produsul Salam cu invelis din rosii contine 6 aditivi alimentari (iodura de potasiu, acetati de sodiu, sorbat de potasiu, guma de xantan, ascorbat de sodiu si nitrit de sodiu)

Expertii APC au constatat ca si celelalte produse comercializate sub brandul magazinului Lidl cu mentiunea "reteta curata" au in compozitia lor un numar insemnat de aditivi alimentari. Pe toate produsele de mai sus mentiunea “Reteta curata”, apare scrisa cu majuscule pentru a iesi usor in evidenta si a atrage atentia consumatorilor in vederea determinarii acestora sa cumpere produsele respective. Fata de aceasta mentiune “Reteta curata”, expertii APC fac urmatoarele precizari:

  • In dictionarul explicativ al limbii romane cuvantul reteta are urmatoarele doua semnificatii „Formula pentru prepararea unei mancari sau bauturi” sau ”Ansamblu de indicatii privind modul de preparare a unei mancari sau a unei bauturi.”
  • In concluzie, mentiunea “RETETA CURATA” induce in eroare consumatorul roman si-i creeaza impresia falsa ca aceste produse nu contin aditivi alimentari. Conform art. 6 din Legea 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, cu modificarile si completarile ulterioare, ”o practica comerciala este considerata ca fiind inselatoare daca aceasta contine informatii false sau, in orice situatie, inclusiv prezentarea generala, induce in eroare sau este susceptibila sa induca in eroare consumatorul mediu, astfel incat, in ambele ipoteze fie il determina, fie este susceptibila a-l determina pe consumator sa ia o decizie de tranzactionare pe care altfel nu ar fi luat-o, chiar daca informatiile sunt, in fapt, corecte in raport cu unul sau mai multe” dintr-o serie de elemente.

Avand in vedere cele constatate, APC a solicitat realizarea unui control de catre Comisariatele judetene pentru protectia consumatorilor in reteaua de magazine LIDL, in vederea verificarii celor semnalate de expertii APC si dispunerea masurii de retragere de la comercializare a produselor mentionate mai sus.

"Acesta este doar inceputul! APC va continua sa monitorizeze practicile comerciale si sa actioneze ori de cate ori va identifica practici comerciale incorecte. Ii invitam pe toti consumatorii si reprezentantii mass-media care sesizeaza aspecte care pot intra in sfera practicilor comerciale incorecte sa se alature campaniei si sa ni le sesizeze, pentru a actiona impreuna in vederea eliminarii acestora” a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedintele Asociatiei Pro Consumatori!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri