Companiile din IT&C au continuat sa recruteze si sa creasca salariile chiar si in criza. Insa, in ciuda interesului tot mai mare al tinerilor pentru un loc de munca, sunt si candidati care isi trimit parintii sa le depuna CV-urile, au declarat mai multi reprezentanti ai unor firme prezente la evenimentul "Angajatori de Top", care a avut loc in Bucuresti.
“Jumatate stiu ce vor, jumatate nu. Nu stiu in ce directie vor sa mearga si ce vor de la un angajator. E pacat ca in epoca internetului se intampla asa. Ar trebui sa discute cu noi. Au venit oameni care au adus CV-urile copiilor si spuneau ca acestia sunt la nunta. Multi se uita pe pliante, dar nu surprinzi viata unei companii intr-un pliant”, a declarat pentru wall-street.ro, Ana-Maria Saniuta, specialist in dezvoltare organizationala in cadrul Ixia, companie de testare a retelelor.

Pentru Ixia Romania lucreaza in jur de 400 de oameni, dintre care 30 sunt in stagii de practica. De asemenea, anul trecut compania a recrutat in jur de 150 de oameni, dublandu-si astfel numarul de angajati. Media de varsta in cadrul companiei este de 26-27 de ani.

“Avem 22 de pozitii deschise si trei locuri pentru internship. Cei pe care vrem sa ii recrutam trebuie sa stie programare C++, C Sharp si Java, pentru ca din 2013 extindem echipa de Java. De asemenea, ne intereseaza cei care au certificat Cisco Certified Networking Associate (CCNA) si Cisco Certified Network Professional (CCNP)”, a mai spus Saniuta.

Vodafone cauta 100 de oameni pentru magazine si centrul de operatiuni de retea

In cele doua zile ale evenimentului, in care ofertele celor peste 90 de companii prezente la Sala Palatului au atras in jur 15.000 de vizitatori, unul dintre cele mai aglomerate standuri a fost cel al Vodafone Romania, al doilea jucator de pe piata locala de telecomunicatii.

“Avem patru categorii de joburi. Pentru zona de entry-level oferim locuri de munca in magazinele Vodafone, unde nu cautam experienta, ci atitudine. De asemenea, fara experienta sau cu experienta mica cautam oameni pentru centrul de operatiuni de retea, unde recrutam in special absolventi de Politehnica. Pentru aceste doua categorii avem in jur de 100 de locuri de munca disponibile, impartite aproximativ egal. De asemenea, cautam specialisti pentru zona financiar- bancara si de raportare”, a declarat Madalina Dragoescu, manager de recrutare in cadrul Vodafone Romania.

Operatorul are in jur de 2600 de angajati directi si circa 500 in magazinele din reteaua de parteneri Vodafone.

“Sa isi urmeze visul, sa nu faca compromisuri si sa se uite dupa oportunitati. Daca este vorba de domeniul vanzarilor, este mai important sa asculte si sa intelega clientii, sa nu fie agresivi”, ii sfatuieste specialistul Vodafone pe cei care isi doresc un loc de munca in cadrul companiei de telecomunicatii.

Samsung: Tinerii trebuie sa invete limbi straine. Cu cat sunt mai multe, cu atat este mai bine

Un alt nume la fel de cautat de cei care isi doresc un loc de munca a fost cel al Samsung Electronics Romania, filiala producatorului sud-coreean de electronice, care are in jur de 130 de angaiati pe piata locala. Media de varsta in companie este in jurul a 30 de ani.

“Oamenii sunt mai deschisi, mai dornici sa isi gaseasca un job fata de 2009, cand situatia nu era atat de rea. Se vede ca studentii vor un job si vor sa faca orice pentru el. Tinerii ar trebui sa faca cat mai multe lucruri, sa demonstreze, sa invete limbi straine…cu cat sunt mai multe, cu atat mai bine”, afirma Alexandru Aldoescu, manager de resurse umane in cadrul Samsung Electronics Romania.

Compania are in prezent cinci posturi disponibile, toate fiind in zona de vanzari.

“In urmatorii ani, Samsung va creste in mod constant in Romania, flota de vanzari fiind principala vizata de aceasta crestere” a adaugat oficialul companiei de electronice.

Printre specializarile cautate de producatorul de electronice se numara cea de key account manager, manager de produs, specialist in retail si specialist in marketing.

“Vom lansa un stagiu de internship in decembrie, iar pentru acesta vom alege 15 masteranzi de la ASE, masteranzi care au obtinut cele mai mari note la examenul de licenta. Ne intereseaza, in general, cei care la absolvirea facultatii au avut medii de peste 9.50”, a mai spus Aldoescu.

Microsoft recruteaza pentru SUA, Marea Britanie si Danemarca

Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, cu circa 400 de angajati in Romania, recruteaza in aceasta perioada 20 de oameni pentru filiala locala.

“Avem 20 de posturi deschise pentru Romania pentru zona de ingineri suport si de dezvoltare software, pentru centrele din Bucuresti si Timisoara. Toti cei care lucreaza in centrul de suport stiu cel putin doua limbi straine. De asemenea, exista pozitii si pentru centrele din Redmond (n.red. sediul central al Microsoft din SUA), Londra si Danemarca, dar pentru acestea nu exista un numar specific pentru romani”, a declarat Ioana Tanase, stuffing consultant in cadrul Microsoft Romania.

Producatorul de software are peste 400 de angajati pe piata locala: 250 in centrul de suport servicii din Bucuresti, 150 in zona de marketing, vanzari su administrativ (tot in Bucuresti) si in jur de 25 in centrul deschis in acest an la Timisoara.

Luxoft are 100 de joburi disponibile

Furnizorul de outsourcing de software pentru industria telecom si auto Luxoft Romania are in prezent 100 de locuri de munca disponibile. Compania are 700 de angajati in Romania, dintre care peste 100 au fost recrutati incepand din vara anului trecut.

“Cautam dezvoltatori de software, specialisti in networking, tehnologii precum C++ si Java de la nivel de junior pana la manageri de proiect”, spune Eduard Smegner, IT recruiter in cadrul Luxoft.

Enea angajeaza 120-200 de oameni in urmatorul an

Pe de alta parte, compania de software embedded Enea Services vrea sa recruteze intre 120 si 200 de oameni pana la finalul anului viitor.

Producatorul suedez de soft are in jur de 230 de angajati pe piata locala, iar media de varsta a acestora este de aproximativ 27-28 de ani.

“Cautam ingineri specializati in tehnologii embedded, in tehnologia Java si in testare. Acum avem un proiect de training gratuit pe zona de baze de date pentru tinerii absolventi de facultati tehnice”, explica Dana Alexe, manager in recrutare in cadrul producatorului de soft.

Softurile embedded se folosesc pentru produsele non-computere, adica in special pentru masini, telefoane, echipamente audio, jucarii, televizoare ori aplicatii de securitate.

“Este destul de greu de gasit oameni, pentru ca nu conteaza doar CV-ul, ci si partea de soft skills, seriozitatea. Tinerii ar trebui sa isi faca un CV cat mai curat, in care sa isi treaca abilitatile, chiar daca sunt doar la nivel academic, proiectele de internship, sa aplice la joburi care li se potrivesc”, a mai spus specialistul in recrutare al Enea Services Romania.

Star Storage: Nivelul de cunostinte al candidatilor despre companii s-a imbunatatit

Star Storage, companie specializata in stocarea si gestionarea datelor si documentelor, are 10 locuri de munca disponibile pentru ingineri in storage back-up, virtualizare, enterprise content management (ECM) si business process management (BPM), Microsoft systems administration, dar si analisti de business.

“Nivelul de cunostinte al candidatilor despre companii s-a imbunatatit, sunt si oameni care stiu cu ce ne ocupam, au rabdare sa citeasca descrierile de joburi. Sunt inca unii care trimit pe altcineva in locul lor, ar trebui sa vina ei sa vorbeasca cu angajatorii la astfel de targuri”, a declarat Teodora Enescu, specialist in resurse umane in cadrul Star Storage, companie care are peste 500 de angajati.

Electronic Arts: Cel mai greu de gasit sunt managerii de proiecte

Pe de alta parte, dezvoltatorul de jocuri pentru computer Electronic Arts, cauta programatori, specialisti in testare si design si manageri de proiecte.

In primavara acestui an, compania avea in jur de 700 de angajati pe piata locala, intre timp ajungand la peste 1000 de oameni. Media de varsta in cadrul Electronic Arts Romania este de 26-28 de ani.

“Cel mai greu de gasit sunt managerii de proiecte”, spune Bogdan Florescu, recruiter Electronic Arts Romania.

Managerul nu a precizat cate locuri de munca ofera compania in prezent.

Candidatii pentru un job pot aplica pana la sfarsitul lui noiembrie

Cei care doresc un loc de munca pot aplica pentru joburile deschise de companiile participante la evenimentul Angajatori de Top pana la sfarsitul lunii noiembrie pe www.hipo.ro.

Angajatorii vor pune pozitiile deschise la dispozitie in urmatoarea perioada. Pentru a aplica, un candidat trebuie sa isi creeze un cont si un CV pe portalul www.hipo.ro.

In cadrul evenimentului online Angajatori de TOP candidatii vor putea aplica atat pentru pozitiile adresate specialistilor cu experienta, dar si pentru joburile adresate persoanelor entry-level.

Tot pe portal vor fi disponibile in perioada urmatoare o serie de programe de internship care au fost lansate in cadrul evenimentului. Cateva dintre acestea sunt: Internship@BRD, Programul de Internship Academica lansat de Groupama Asigurari, Internship Program IBM, Key Account Manager - Intern la P&G, Software Development Internship Freescale, Oracle Hardware Support Internship Program, Ing Life Insurance Internship 2012.

La evenimentul din aceasta toamna au participat companii din domenii precum IT&C, outsourcing, bunuri de larg consum financiar-bancar, inginerie, retail, audit si consultanta.

Angajatori de Top este organizat de companie de recrutare Catalyst Solutions, iar urmatoarea editie va avea loc in martie 2013.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri