Serge Nicollerat, directorul general al companiei franceze Servier, sustine ca domeniul farmaceutic din Romania este unul complex si plin de provocari. El a relatat, intr-un interviu acordat wall-street.ro, care sunt problemele cu care se confrunta piata farmaceutica si cum vrea sa contribuie compania pentru a ajuta la dezvoltarea sistemului de sanatate din Romania.

“In Romania, majoritatea medicamentelor Servier au fost introduse treptat, de-a lungul anilor, iar astazi suntem prezenti cu 18 produse care trateaza: boli cardiovasculare, boala venoasa cronica, diabet, boli respiratorii si depresie. Cel mai recent produs lansat pe piata locala este o crema dermatocosmetica”, a precizat Serge Nicollerat, director general al Servier Romania.

Din totalul de 21.600 de angajati ai Servier in intreaga lume, peste 3.000 activeaza in cadrul celor 5 centre de cercetare ale grupului la nivel global si in 19 centre internationale de cercetare clinica terapeutica, localizate pe toate continentele.

“In Romania, suntem un actor important in tratamentul bolilor cardiovasculare, principala cauza de mortalitate din tara noastra, oferind tratamente pentru hipertensiune, boala cardiaca coronariana si insuficienta cardiaca. Suntem de asemenea un jucator major in boala venoasa cronica si boala hemoroidala, produsele noastre acoperind si alte arii de expertiza, precum diabet, bolile respiratorii si depresie. In 2017, am fost printre primii in piata de retail, cu o cifra de afaceri bruta de 558 milioane lei, iar pentru 2018 ne asteptam la o noua crestere, care depinde, insa, de riscurile de reglementare”, a mentionat Serge Nicollerat.

Servier este o companie independenta, guvernata de o fundatie non-profit, fapt ce ii permite sa reinvesteasca profitul obtinut in cercetare si dezvoltare. In anul 2017, 25% din cifra de afaceri a fost alocata descoperirii si dezvoltarii de noi solutii terapeutice.

Provocarile unei companii farmaceutice pe piata din Romania

“Sa activezi in domeniul farmaceutic in Romania inseamna sa raspunzi zilnic multor provocari. In primul rand, educatia medicala este inca scazuta in randul populatiei si oamenii se preocupa prea putin de propria sanatate, ajungand destul de tarziu la medic. Este nevoie de un efort comun pentru a imbunatati aceasta situatie, nu numai al nostru, dar si al celorlalti actori din domeniu, medici, farmacisti, organizatii non-guvernamentale si autoritati.

In al doilea rand, mediul legislativ si de politici are inca nevoie de eforturi sustinute pentru a imbunatati accesul si mentinerea pe piata a medicamentelor. De exemplu, am ajuns deja la al noualea an de aplicare a taxei clawback, o masura care ar fi trebuit sa fie temporara, la momentul introducerii sale, in timpul crizei economice din 2008. Astazi, aceasta taxa a depasit 20% din cifra de afaceri a medicamentelor compensate. Completata de preturile stabilite prin lege la cel mai mic nivel din Europa, presiunea asupra producatorilor de medicamente devine cu adevarat serioasa”, a spus directorul general al Servier Romania.

La nivel global, Servier dezvolta medicamente inovative in cinci arii terapeutice: diabet, oncologie, boli cardiovasculare, boli imuno-inflamatorii si boli neuropsihiatrice, avand in acest moment 30 de molecule candidat in cercetare. De asemenea, detine un portofoliu de aproximativ 1.500 medicamente generice, utilizate in tratamentul diverselor patologii si se implica in extinderea solutiilor terapeutice digitale, cu ajutorul carora compania isi doreste sa sustina pacientii si profesionistii din domeniul medical, prin oferirea de solutii eHealth si instrumente digitale.

Romania, printre tarile cu cele mai scazute bugete alocate consumului de medicamente din UE

“Sistemul de sanatate din Romania sufera de o puternica lipsa de incredere din partea populatiei si de o imagine predominant negativa. Acesta este caracterizat de bugete scazute alocate consumului de medicamente, comparativ cu alte state europene, de probleme in accesibilitatea tratamentelor, calitatea scazuta a serviciilor oferite si conditiile precare in institutiile medicale. Aceasta realitate, coroborata de imbatranirea populatiei si plecarile masive din tara afecteaza sistemul de sanatate din Romania. Solutia pe care o vedem noi este lansarea si oferirea de tratamente eficiente care sa ajute populatia sa fie activa, sa se bucure de un stil de viata dinamic si de o stare buna a sanatatii, pentru o perioada cat mai indelungata.

Cresterea economica, interesul si preocuparea tot mai accentuata a populatiei pentru sanatate, ne da sperante ca Romania poate ajunge la un nivel similar cu cel din majoritatea statelor Uniunii Europene. In acest sens, ne propunem sa contribuim la informarea si educarea populatiei, cat si la constientizarea rolului preventiei anumitor probleme de sanatate, mai ales pentru ariile cu o rata a mortalitatii ridicata. Ne referim la bolile cardiovasculare, cancer si alte afectiuni care daca sunt abordate din timp cresc considerabil sansele de viata ale oamenilor”, a mai spus Nicollerat.

Directorul general al companiei sustine ca rolul Servier este sa vina pe piata cu solutii terapeutice care sa ajute oamenii si sa contribuie la cresterea calitatii vietii. Este important insa, ca aceste solutii terapeutice sa fie parte a unui sistem de ingrijire centrat pe pacient si pe nevoile sale. Doar in acest mod politicile de imbunatatire ale sistemului de sanatate, de finantare corespunzatoare, de acces corect la medicamente pot sa dea rezultate si sa asigure o crestere a sperantei de viata si a calitatii vietii.

Servier isi extinde portofoliul cu produse dermatocosmetice

Compania si-a propus sa vina pe piata cu noi medicamente inovatoare in arii in plina dezvoltare, precum oncologia si sa se extinda pe segmente noi de piata. Odata cu lansarea cremei Cedraflon, compania a patruns si pe un nou segment de piata – cel al produselor dermatocosmetice.

“Am simtit nevoia de a ne extinde expertiza si pe acest segment, intrucat romanii acorda mai mare incredere dermacosmeticelor premium, atunci cand vor sa solutioneze anumite probleme, care inca nu sunt patologice. Este un segment in plina evolutie si ne propunem ca Cedraflon sa aiba o contributie semnificativa la dezvoltarea acestuia in Romania”, a explicat directorul general al Servier Romania.

Pentru dezvoltarea companiei, Nicollerat sustine ca vor continua sa investeasca in resurse umane, in echipa care inventeaza si creeaza medicamente si tratamente capabile sa imbunatateasca starea de sanatate a pacientilor. Totodata, vor investi in studii clinice, in educatia medicala si in promovarea unui stil de viata sanatos.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Companii »


    Setari Cookie-uri